ONU condamnă lansarea de rachete nord-coreeană, în timp ce Phenian declară că va merge înainte

Cristina Radu
Internaţional / 30 august 2017

Consiliu securitate ONU (Sursa foto: Wikipedia)

Consiliu securitate ONU (Sursa foto: Wikipedia)

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a condamnat marţi Coreea de Nord pentru lansarea unei rachete balistice asupra Japoniei, catalogând ameninţarea ca scandaloasă, potrivit CNBC. Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut ca ţara izolată să oprească programul de arme, dar nu a ameninţat cu noi sancţiuni, conform sursei.

Coreea de Nord a declarat că lansarea unei rachete balistice cu rază intermediară (IRBM) a avut ca scop contracararea exerciţiilor militare din SUA şi Coreea de Sud şi a fost primul pas în acţiunea militară din Pacific pentru a obţine teritoriul SUA Guam. Coreea de Nord a ameninţat luna aceasta că va lansa patru rachete în largul mării în apropiere de Guam, teritoriu pe care se află mulţi militari din SUA, după ce Donald Trump a declarat că Nordul se va confrunta cu "foc şi furie" dacă ameninţă SUA.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a ordonat lansarea să fie efectuată pentru prima dată din capitala Phenian şi a susţinut că vor fi necesare mai multe exerciţii care vor avea Pacificul ca ţintă, potrivit anunţului de azi al agenţiei de ştiri KCNA.

Kim a transmis pentru KCNA: "Procesul de lansare a rachetelor balistice actuale ca un adevărat război este primul pas al operaţiunii militare a KPA din Pacific şi o mişcare semnificativă pentru a obţine Guam". KPA este Armata Populară Coreeană.

Agenţia americană de apărare antirachetă din cadrul Departamentului Apărării al SUA a anunţat astăzi un test de zbor complex şi de succes pentru apărarea antirachetă din Hawaii, intercepând o ţintă cu rază medie de rachete balistice.

Consiliul de Securitate de 15 membri a declarat că este de o importanţă vitală ca Coreea de Nord să ia măsuri imediate şi concrete pentru reducerea tensiunii şi a cerut tuturor statelor să pună în aplicare sancţiunile ONU. Declaraţia SUA, care

a fost aprobată prin consens, nu ameninţă însă Coreea de Nord cu noi sancţiuni.

Diplomaţii spun că membrii consiliilor care exercită dreptul de veto, China şi Rusia consideră de obicei că testul unei rachete cu rază lungă de acţiune sau al unei arme nucleare reprezintă un declanşator pentru alte posibile sancţiuni, conform sursei.

Ambasadorii Chinei şi ai Rusiei la Organizaţia Naţiunilor Unite au declarat că s-au opus oricărei sancţiuni unilaterale vizând Coreea de Nord. Ei au reiterat apelurile pentru oprirea desfăşurării unui sistem de apărare antirachetă din Coreea de Sud.

Ambasadorul Japoniei pentru ONU, Koro Bessho, a afirmat după reuniune: "Sper cu siguranţă că vom putea avea o rezoluţie puternică în urma acestei...declaraţii".

Ministrul chinez de externe Wang Yi ,vorbind la Beijing, a declarat că ţara sa discută despre situaţia cu alţi membri ai Consiliului de Securitate şi că ar da un răspuns necesar bazat pe consensul la care s-a ajuns, China fiind aliat principal al Nordului.

Acesta a afirmat în cadrul unui briefing de presă: "Orice măsuri împotriva Coreei de Nord ar trebui să se încadreze în cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi respetiv ar trebui să se desfăşoare în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate".

Wang Yi a spus că sancţiunile nu au fost conforme dreptului internaţional, făcând referire la sancţiunile impuse de SUA şi Japonia întreprinderilor şi cetăţenilor chinezi.

Premierul britanic Theresa May a făcut apel ca China să pună mai multă presiune asupra Coreei de Nord, adăugând faptul că capitala Beijing a jucat un rol esenţial.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Hua Chunying, a afirmat că unele părţi relevante au vizat doar selectiv rezoluţiile ONU prin împingerea cu tărie a sancţiunilor, dar neglijând împingerea unei reveniri la discuţii. Ea a spus că aceasta nu este atitudinea pe care ţările responsabile ar trebui să o aibă atunci în contextul în care mirosul de praf de puşcă a rămas impregnat peste peninsula coreeană.

Hua Chunying a transmis Hua într-un briefing de presă: "Când vine vorba de sancţiuni, se aruncă în faţă, dar cand vine vorba de pace, se ascund în spate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb