ONU: ÎN LUNA SEPTEMBRIE, În Europa au sosit 168.000 de imigranţi

Adina Lateş
Internaţional / 2 octombrie 2015

Tsipras: "Grecia va face tot ce poate pentru a-i primi pe imigranţi"

---------

Actualizare 15:48

Numărul imigranţilor sosiţi în Europa în septembrie a fost de circa 168.000, acesta fiind un record lunar, a anunţat astăzi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), informează AFP.

''În luna septembrie, circa 168.000 de persoane au traversat Mediterana'', de cinci ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a afirmat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Adrian Edwards, într-o conferinţă de presă la Geneva.

Potrivit agenţiei specializate a ONU, persistenţa nivelului ridicat al numărului de migranţi sosiţi pe continentul european evidenţiază importanţa punerii cât mai rapide în practică a schemei de repartizare a 120.000 de refugiaţi între statele membre ale UE, sistem asupra căruia liderii Celor 28 s-au pus de acord pe 24 septembrie, la Bruxelles.

UNHCR solicită din nou ţărilor europene să înfiinţeze centre funcţionale de primire, de recenzare şi de triere a migranţilor, concepute în special pentru identificarea persoanelor susceptibile de a obţine azil în Europa.

Totuşi, UNHCR prognozează că 700.000 de migranţi vor ajunge în Europa în acest an prin trecerea Mediteranei, un număr aproape egal fiind estimat şi pentru anul 2016.

De la începutul anului, peste 530.000 de persoane, în special sirieni şi afgani, au făcut deja această călătorie, conform agenţiei ONU. Din ianuarie, circa 3.000 de migranţi au murit în încercarea lor de a ajunge în Europa.

(S.A.)

----------

Grecia şi-a demonstrat solidaritatea cu imigranţii, furnizând hrană şi adăpost, a declarat prim-ministrul Alexis Tsipras, în cadrul Adunării Generale a ONU, criticându-i, totodată, pe cei care vor să construiască "ziduri tot mai înalte" pentru a stopa acest aflux, informează publicaţia Famagusta Cyprus.

El a reamintit că peste 300.000 de persoane, venite în special din Siria, Irak sau Afganistan, au trecut din ianuarie prin Grecia în drumul spre nordul şi vestul Europei.

"În colaborare cu Uniunea Europeană şi cu alte organizaţii internaţionale, vom face tot ce vom putea pentru a gestiona acest aflux într-un mod uman şi eficient", a afirmat el. "Populaţia elenă a dat dovadă de solidaritate, oferindu-le hrană şi adăpost refugiaţilor", a subliniat Tsipras.

Într-o referinţă implicită la Ungaria, el i-a criticat pe cei pentru care "singurul mod de a face faţă acestei provocări este de a ridica ziduri tot mai înalte, de a-i respinge pe imigranţi prin forţă şi de a arunca responsabilitatea asupra altora, cât mai departe posibil", cu riscul de a vedea "copii care mor la porţile noastre".

"Nu trebuie să uităm că mulţi dintre strămoşii noştri au fost refugiaţi şi imigranţi", a reamintit premierul grec. "Să nu lăsăm rasismul şi xenofobia să ne distrugă valorile comune", a mai precizat el.

Tsipras a făcut apel la ONU să dezmembreze reţelele de traficanţi şi "să majoreze sprijinul pentru ţările europene aflate în prima linie, ca Grecia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb