ONU le cere talibanilor să pună capăt ''restricţiilor inimaginabile'' impuse femeilor

G.D.
Internaţional / 27 decembrie 2022

ONU le cere talibanilor să pună capăt ''restricţiilor inimaginabile'' impuse femeilor

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, i-a îndemnat astăzi pe talibanii afgani să ridice "restricţiile inimaginabile" impuse femeilor, avertizând asupra "unor consecinţe grave" pentru "întregul popor afgan", relatează France Presse, potrivit Agerpres.

"Aceste restricţii inimaginabile asupra femeilor şi fetelor nu numai că vor spori suferinţa tuturor afganilor, dar, mă tem, reprezintă un risc dincolo de graniţele Afganistanului", scrie Volker Turk într-un comunicat, în care îi avertizează pe talibani: "Nicio ţară nu se poate dezvolta - sau chiar supravieţui - din punct de vedere social şi economic dacă jumătate din populaţia sa este exclusă''.

În decurs de doar câteva zile în ultima săptămână, talibanii, care au preluat puterea la Kabul la jumătatea lunii august 2021 şi a căror autoritate nu este recunoscută de cea mai mare parte a comunităţii internaţionale, au interzis femeilor şi fetelor educaţia universitară şi, din 24 decembrie, să lucreze pentru ONG-uri naţionale sau internaţionale. "Acest ultim decret al autorităţilor de facto va avea consecinţe grave pentru femei şi pentru întregul popor afgan", a declarat Înaltul Comisar.

"Interdicţia impusă femeilor de a lucra în ONG-uri le va priva pe ele şi pe familiile lor de veniturile lor şi de dreptul lor de a contribui în mod pozitiv la dezvoltarea ţării lor şi la bunăstarea concetăţenilor lor", a declarat Volker Turk, adăugându-şi vocea unui val de condamnări din întreaga lume.

Multe ONG-uri depind de personalul feminin şi nu vor putea funcţiona fără ele. Luni, o jumătate de duzină din numărul mare de ONG-uri care operează în ţară şi-au suspendat activităţile, talibanii ameninţând că vor retrage licenţele organizaţiilor care nu respectă decretul.

De exemplu, relatează EFE, ONG-ul elveţian pentru drepturile copilului Terres des Hommes se teme că nu va mai putea lucra cu cele aproximativ 100 de moaşe pe care le are angajate în Afganistan. Într-un interviu acordat postului public de radio şi televiziune elveţian, şeful operaţiunilor Terres des Hommes, Claudio Rini, a declarat că 60 la sută din personalul său din Afganistan sunt femei şi că acestea au o pregătire foarte specifică: moaşe, medici şi asistenţi sociali, printre altele. În total, există 167 de angajate, dintre care aproximativ 100 sunt moaşe, ceea ce ridică temeri că interzicerea muncii acestora ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru societate.

"Interdicţia va submina în mod semnificativ, dacă nu chiar va distruge, capacitatea acestor ONG-uri de a furniza serviciile esenţiale de care depind atât de mulţi afgani vulnerabili", avertizează responsabilul ONU pentru drepturile omului, în condiţiile în care mai mult de jumătate din populaţie - aproximativ 24 de milioane de persoane - depinde într-un fel sau altul de asistenţa umanitară.

În pofida promisiunilor lor de a fi mai flexibili, talibanii au revenit la interpretarea ultra-rigoristă a islamului care a marcat prima lor perioadă la putere (1996-2001). De când au revenit la guvernare în august 2021, măsurile liberticide s-au înmulţit, în special împotriva femeilor, care au fost excluse progresiv din viaţa publică şi din colegii şi licee.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. VOI , NU PUTETI INTELEGE , CE ESTE IN MINTEA TALIBANILOR , DE FAPT !!!!!!!!!!!!!!! ONU , CU OCCIDENTUL EI CU TOT , SI CU AMERICANII , NICI ATATA ............... ROMANII , CE SA MAI SPUN !!!!!!!!!!!!!!!!!! NOI , SANTEM IN CELE MAI MULTE FELURI , ''''''' PRESUL FEMEILOR DE AICI '''''', IN CELE MAI MULTE CAZURI , CA SA FIE BINE IN CASELE NOASTRE , SI SA NU FIE SCANDALURI PESTE SCANDALURI , CA SA NU TREBUIASCA SA LE '''''' NETEZIM UN PIC ''''''', PREFERAM SA TACEM DIN GURA , SI SA LASAM DE LA NOI , NUMAI CA SA FIE LINISTE IN LOCUINTE , DUPA CE-SI FAC ELE '''''' NUMARUL DE ISTIERIE ''''''' !!!!!!!!!!!! HAI , ZICETI CA NU-I ASA ........... CA NU VA CRED !!!!!!!!!!!! ( FEMEILE , DEASUPRA TUTUROR !!!!!!!!!!!! ) ; CAM ASTA E DEVIZA , IN TARA ASTA !!!!!!!!!!!!!! EI : IN AFGANISTAN , E PUTIN MAI ALTFEL : NU NEAPARAT , TALIBANII , CI TOTI BARBATII JUDECA IN ALT MOD ; STIU SI EI FOARTE BINE , CA FARA FEMEI SE DUCE NAIBII TOTUL , CA NU MAI MANANCA MANCARE GATITA SI NU MAI GASESC CURAT IN CASA , ATUNCI CAND VIN , DE UNDE VIN ............. CA N-AR MAI AVEA CINE SA AIBE GRIJE DE COPII SI CINE SA CARE APA SI SA FACA FOCUL .......... CA NU SANT PROSTI .......... DAR : FATA DE ROMANI SI DE ALTI EUROPENI S-AU AMERICANI , EI AU '''''' MANDRIA DE BARBATI ''''''' !!!!!!! N-AU VRUT , NU VOR , SI PROBABIL N-OR SA VREA NICIODATA , CA SA FIE INGENUNCHIATI DE FEMEI , DE NICI UN FEL DE FEMEI , DE NICAIERI DE PE PAMANT !!!!!!!!!!!!!!!! CA FEMEIA , DACA INCEPE SA JUDECE , DEVINE A NAIBII DE PERICULOASA , NU NUMAI PENTRU ORICE BARBAT , DAR SI PENTRU CASA EI , INSISI !!!!!!!!!!!! INTELEGETI , CE VA SPUN EU , AICEA ??????????? PROBABIL CA NU , FIINDCA JUDECATI CA NISTE ROMANI !!!!!!!!!!!! FEMEIA : DACA INCEPE SA CITEASCA , SA MEARGA LA SCOALA , LA LICEU , LA FACULTATE , SA IA LECTII DE PATROANA - ANTREPRENOARE , SA SE UITE LA TELEVIZOR , SA FACA ROST DE TELEFOANE PERFORMANTE , SA PRINDA MISCARILE BURSELOR INTERNATIONALE , etc , etc , LA UN MOMENT DAT , VREA DREPTURI PESTE DREPTURI , VREA BANII EI PROPRII , VREA INDEPENDENTA , VREA SA AJUNGA SI EA CELEBRA , VREA ....... VREA ....... VREA ....... INCEP SA O CUPRINDA NERVII , FURIA , DACA ESTE REFUZATA S-AU NU-I IESE CE VREA ........... LA UN MOMENT DAR , SCOATE GHEARELE SI RIDICA PUMNII LA BARBATI , S-AU LA CEILALTI DIN CASA , SARE LA BATAIE ............. VEDETI ACUMA , DESPRE CE E VORBA AICI ??????????? TALIBANII , INTELEG FOARTE BINE , LUCRURILE ASTEA , CA NU SANT CHIAR PROSTII - PROSTILOR , CUM AI CRED AMERICANII SI ALTII , EVENTUAL SI ROMANII , DAR VOR CA FEMEILE LOR , SA EVITE TOATE ASTEA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! O FEMEIE CARE DEVINE CULTA , O FEMEIE CARE JUDECA , DEVINE FOARTE PERICULOASA LA UN MOMENT DAT : SI PENTRU EA , SI PENTRU CEILALTI DIN JURUL EI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ACUM , CINSTITI ORTODOXI SI CATOLICI , INTELEGETI ??????????? CINE E DE FAPT , STAPANUL IN CASELE VOASTRE , SPUNETI SINCER : VOI , S-AU ELE ??????????????????????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb