Statele Unite fac din nou parte din Consiliul Drepturilor Omului (CDO), după retragerea iniţiată de fostul preşedinte Donald Trump, informează vineri dpa, citat de Agerpres.
Joi, SUA au fost alese de către Adunarea Generală a ONU să facă parte din organismul cu sediul la Geneva, format din 47 de membri.
În perioada 2022 - 2024, alte 17 ţări vor face parte, de asemenea, din acest Consiliu, printre care India, Argentina, Luxemburg, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Eritreea, unele din aceste state fiind criticate pentru situaţia drepturilor omului.
Nu au existat candidaţi concurenţi pentru niciunul din locuri, care sunt alocate în funcţie de zona geografică.
"Vom lucra din greu pentru a ne asigura că îşi menţine cele mai înalte aspiraţii şi îi va sprijini mai bine pe cei care luptă împotriva nedreptăţii şi a tiraniei în întreaga lume", a declarat despre CDO secretarul de stat american Antony Blinken.
Protejarea valorilor democratice, precum libertatea, drepturile omului şi statul de drept, este piatra de temelie a administraţiei preşedintelui Joe Biden, a spus şeful diplomaţiei americane.
Consiliul Drepturilor Omului a emis în mod repetat rapoarte critice cu privire la încălcarea drepturilor omului, dar este acuzat de unii că nu condamnă suficient abuzurile comise de state importante, precum China.
În mod repetat, criticii au subliniat că unele din ţările acuzate de încălcarea drepturilor omului sunt reprezentate în CDO.
Acesta este, de altfel, unul din motivele pentru care administraţia Trump a considerat că CDO nu este un organism în care se poate avea încredere.
SUA şi-au anunţat retragerea din CDO în iunie 2018 şi din cauza criticilor frecvente la adresa Israelului.