Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va organiza o întâlnire internaţională consacrată Afganistanului pe 1 şi 2 mai la Doha pentru a "clarifica aşteptările" într-o serie de dosare, a informat ieri purtătorul său de cuvânt, potrivit Agerpres.
"Va avea loc o întâlnire la Doha în perioada 1-2 mai, organizată de secretarul general cu emisari speciali pentru Afganistan din diverse ţări", a declarat Stephane Dujarric reporterilor, în timp ce misiunea ONU în Afganistan (MANUA) a lansat o evaluare a funcţionării acesteia după ce femeilor afgane le-a fost interzis să lucreze pentru ONU.
Scopul întâlnirii este "de a revigora angajamentul internaţional în jurul obiectivelor comune către o cale durabilă în ceea ce priveşte situaţia din Afganistan", a adăugat el."Aşa cum a spus secretarul general, este o prioritate promovarea unei abordări bazate pe pragmatism şi principii", a mai indicat Dujarric, sperând că astfel de discuţii cu uşile închise să poată face posibilă "contribuţia la un consens mai unit cu privire la provocările viitoare".
Întrebat despre prezenţa reprezentanţilor talibanilor la această întâlnire, el a răspuns că "în această etapă, întâlnirea va reuni reprezentanţi ai mai multor ţări cu responsabilităţi privind portofoliul Afganistanului".
Acest anunţ a fost făcut după declaraţiile făcute luni la Universitatea Princeton de adjuncta secretarului general al ONU, Amina Mohammed. Ea a menţionat în special posibilitatea unor discuţii şi "paşi mici" către o posibilă "recunoaştere de principiu" a talibanilor, propunând în acelaşi timp "condiţii". "Această discuţie trebuie să aibă loc. Unii cred că nu ar trebui să se întâmple niciodată, alţii spun că ar trebui să se întâmple", a adăugat ea.
"Talibanii vor să fie recunoscuţi (...) Este pârghia noastră"."În niciun caz nu a vrut să spună că oricine altcineva în afara statelor membre are autoritatea de a-i recunoaşte pe talibani", a insistat Stephane Dujarric.
În luna decembrie, Adunarea Generală a ONU a aprobat raportul comitetului responsabil cu acreditarea ambasadorilor care amână, de la revenirea talibanilor la putere în august 2021, orice decizie cu privire la cererea acestora de acreditare a unui ambasador care să îi reprezinte la ONU.
Adjuncta secretarului general al ONU, foarte implicată în această problemă, a reafirmat la Princeton "necesitatea identificării unei abordări coordonată asupra Afganistanului de către comunitatea internaţională". "Acest lucru include găsirea unui teren comun pentru o viziune pe termen mai lung pentru ţară şi trimiterea unui mesaj unitar autorităţilor de facto cu privire la imperativul de a asigura pentru femei locul lor legitim în societatea afgană", a adăugat ea.
ONU a anunţat pe 4 aprilie că talibanii le interzic angajatelor afgane, până acum scutite de astfel de măsuri aplicate ONG-urilor, să lucreze pentru Naţiunile Uite. După acest anunţ, MANUA a lansat o evaluare a funcţionării operaţiunilor ONU în Afganistan, care va dura până pe 5 mai.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2023, 13:34)
Afganistanul subiect jenant ptr. USA,
ONU mai bine va discuta legalizarea pedofiliei
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2023, 17:57)
La inceput a fost subiect jenant pentru Rusia, sau ai uita istoria tarii tale?!