Casa Hrisicos este un imobil de referinţă în peisajul şi în istoria Constanţei, fiind de-a lungul timpului un hotel elegant cu un restaurant cu meniu pescăresc şi internaţional, ce era frecventat de lumea bună a anilor 1900, pentru ca mai apoi să trăiască împreună cu vremurile oraşului şi să devină sediu pentru societăţi de asigurare şi bănci. Schimbările de destinaţie nu au afectat istoria acestei clădiri, astăzi întorcându-se în timp şi redevenind un simbol al Constanţei, dar şi un punct de reper pentru gastronomie.
Dragoş Panait, directorul executiv şi propietarul steakhouse - urilor Red Angus şi The Beef Club, din Bucureşti, a renovat clădirea redând constănţenilor o parte din istoria oraşului. Casa Hrisicos va dispune de un hotel boutique cu 23 de camere, un restaurant cu o capacitate de 70 de locuri la interior şi o terasă de 40 de locuri.
Restaurantul va fi un high-end bistro, iar întregul său concept va avea la bază ingrediente proaspete, atent selecţionate: peşte, fructe de mare, fructe şi legume. De asemenea, vor avea şi produse unice achiziţionate de la producători din străinătate. Bucătăria va fi condusă de Michele Mingozzi, chef cu experienţă internaţională în restaurante cu stele Michelin şi un bucătar şef român, care şi-a petrecut cea mai mare parte din carieră în Anglia, în restaurante de fine dining. Aceştia se vor adresa în principal constănţenilor şi companiilor din oraş, atât pentru partea de prânz sau cină, cât şi pentru mesele corporate. Restaurantul va fi dat în folosinţă înaintea hotelului.
• O investiţie de peste o jumătate de milion de euro
Dragoş Panait a precizat: "Casa Hrisicos îşi propune să ajungă, în cel mai scurt timp posibil, un reper pe harta turismului, inclusiv gastronomic şi cultural, din Constanţa. În acest sens, întreaga reabilitare a păstrat, în bună măsură, elementele de decor şi mobilier de la începutul secolului XX. Constanţa este o piaţă nouă, în care noi nu am avut până acum alte locaţii, însă de trei ani de zile tot studiem această piaţă". El a menţionat că a ales Constanţa pentru că are o clădire aici, unde investiţia se va ridica la 500.000 - 600.000 euro. Deschiderea restaurantului de la malul mării are loc la un an după ce antreprenorul a inaugurat localul The Beef Club din Bucureşti, lângă Televiziunea Română.
Dragoş Panait este printre primii antreprenori care au introdus conceptul de steakhouse în România, când a deschis în 2010 restaurantul Red Angus în Centrul Vechi din Bucureşti. Restaurantele sale, Red Angus şi The Beef Club sunt coordonate prin firma Operative Steakhouse Group.
• Noul restaurant va fi inaugurat peste 10 zile
Până la inaugurarea oficială, în perioada 8-18 iulie, anii 1900 au fost reînviaţi de siluetele elegante amplasate la ferestrele restaurantului Casa Hrisicos şi de muzica românească interbelică. Atmosfera din piaţă a amintit trecătorilor forfota cotidiană a seratelor specifice secolului trecut.
Pentru a marca redeschiderea oficială a acestui imobil, pe 28 iulie va fi pusă în scenă aici piesă de teatru "Conu' Iancu la Casa Hrisicos", inspirată din operele lui Caragiale - unul dintre celebrii clienţi ai restaurantului. Acum mai bine de 100 de ani, Casa Hrisicos reprezenta un simbol pentru călătorii înstăriţi din Bucureşti sau Europa, ce căutau confort şi meniuri deosebite de mâncare şi băuturi. Elitele bucureştene şi-au trăit mare parte din vreme aici, de la I.L. Caragiale şi Barbu Ştefănescu Delavrancea, la Al. Vlahuţă şi Take Ionescu.
• Un amestec arhitectural de neoclasicism şi Art Nouveau
La 1903, când a fost ridicată, Casa Hrisicos a fost gândită după planurile arhitectului francez Louis Givert, într-un stil eclectic - un amestec de neoclasicism cu tendinţe discrete de Art Nouveau.
Naţionalizat în regimul comunist şi botezat "Pelican", vechiul imobil a dispărut din prim-planul local vreme de câteva decenii. Casa a avut, în perioada respectivă, un restaurant-braserie la parter, la etajele superioare camere de hotel sărăcăcioase, la primul subsol un bar de noapte (frecventat de lumea interlopă, marinari, prostituate şi de filajul fostei Securităţi), iar la al doilea subsol o cramă. După Revoluţie, vechea casă Hrisicos a găzduit, pentru o vreme, sediul sucursalei Băncii Române de Comerţ Exterior (BRCE) şi, ulterior, al Băncii Comerciale Române (BCR).