Operatorii de jocuri de noroc din România consideră că impozitul minim în industria jocurilor de noroc este inutil, având în vedere că operaţiunile sunt monitorizate în timp real de către autorităţile statului, susţine Doru Gheorghiu, director executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România - Romanian Bookmakers.
Doru Gheorghiu a declarat în cadrul conferinţei Bursa pe teme de fiscalitate în zona jocurilor de noroc: "După instituirea acestui impozit a apărut sistemul de monitorizare în timp real a tuturor tranzacţiilor din agenţiile operatorilor licenţiaţi în România, astfel încât acest articol (art. 18 din Codul Fiscal - n.r.) devine inutil şi, mai mult, se transformă în timp într-o ameninţare de ordin nuclear pentru industrie în sine şi în mod special pentru zona de pariuri tradiţionale".
"După instituirea acestui impozit a apărut sistemul de monitorizare în timp real a tuturor tranzacţiilor din agenţiile operatorilor licenţiaţi în România, astfel încât acest articol (art. 18 din Codul Fiscal - n.r.) devine inutil şi, mai mult, se transformă în timp într-o ameninţare de ordin nuclear pentru industrie în sine şi în mod special pentru zona de pariuri tradiţionale", a declarat luni Doru Gheorghiu în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate în zona jocurilor de noroc.
Potrivit articolului menţionat, "contribuabilii care desfăşoară activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, şi în cazul cărora impozitul pe profit datorat pentru activităţile prevăzute în acest articol este este mai mic decât 5% din veniturile respective sunt obligaţi la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate".
Doru Gheorghiu a explicat că în această industrie lucrează peste 12.000 de angajaţi, astfel că orice schismă în această zonă presupune efecte la nivel social. În plus, industria are o contribuţie bugetară directă şi indirectă de 120 de milioane de euro anual.
Mai mult, în opinia lui Gheorghiu, industria jocurilor de noroc, fiind direct monitorizată, tinde către un nivel de evaziune zero. Potrivit acestuia, controlul direct al operaţiunilor, prin sisteme informatice aflate în cadrul instituţiilor statului, a fost instituit în anul 2009, prin Ordonanţa de Urgenţă 77, care a avut ca efect reducerea numărului de operatori de la 26 la 14, în doi ani, şi dispariţia a 10.000 de aparate de tip slot-machine. La momentul respectiv, controlul era efectuat la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, iar ulterior a fost preluat de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc.
"În acest moment nu cred că există o industrie care să fie mai bine controlată de către autorităţile de stat decât este zona de pariuri tradiţionale", a mai spus Gheorghiu.
El a amintit că, începând de anul viitor, şi zona de online va fi monitorizată, însă aceea este o zonă care "niciodată nu va genera" indicatori similari cu cei din zona pariurilor tradiţionale, prin natura activităţii, din prisma numărului de angajaţi, şi nici ca şi contribuţii la buget.