Operatorul restaurantelor KFC şi Pizza Hut din regiunea MENA va atrage până la 1,8 miliarde de dolari prin IPO

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 noiembrie 2022

Operatorul restaurantelor KFC şi Pizza Hut din regiunea MENA va atrage până la 1,8 miliarde de dolari prin IPO

Americana Restaurants International Plc, societatea care administrează restaurantele KFC şi Pizza Hut din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Kazahstan, se pregăteşte să strângă până la 1,8 miliarde de dolari din oferta sa publică iniţială (IPO) duală de la Bursa de Valori din Abu Dhabi (Abu Dhabi Securities Exchange - ADX) şi la cea saudită (Saudi Stock Exchange), anticipând că preţul final de vânzare a acţiunilor se va situa la limita superioară a intervalului avut în vedere, conform termenilor tranzacţiei, obţinuţi de Bloomberg.

Intervalul de preţ a fost de 2,50 dirhami/2,55 riali - 2,62/2,68 riali, iar potrivit Bloomberg, procesul de book building pentru această tranzacţie este acoperit de mai multe ori. Totodată, conform sursei citate, comenzile sub 2,62 dirhami sau 2,68 riali pe acţiune riscă să nu fie alocate. La acest preţ, compania ar avea o capitalizare de piaţă de 6 miliarde de dolari.

Anunţul final al preţului IPO este aşteptat astăzi.

Listarea Americana Restaurants International urmează să fie cea mai mare din Arabia Saudită, în acest an, după cea a Nahdi Medical Co., în valoare de 1,4 miliarde de dolari. În plus, conform Bloomberg, va fi prima companie care va avea acţiunile tranzacţionate atât la Riad, cât şi la Abu Dhabi.

Compania va lista 30% din acţiunile sale la Abu Dhabi Securities Exchange şi Saudi Stock Exchange. First Abu Dhabi Bank PJSC, Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley şi SNB Capital sunt coordonatori globali în acest IPO, în timp ce HSBC Holdings Plc şi EFG Hermes sunt aranjori comuni. Rothschild & Co. este consultant financiar.

Americana Restaurants International, cel mai mare operator de restaurante fast-food din regiunea Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA), după numărul acestora, a precizat că tranzacţia constă în vânzarea a 2,527 miliarde de acţiuni ordinare existente ale Americana Restaurants de către acţionarul Adeptio Investments AD Ltd. IPO-ul s-a desfăşurat în perioada 14 - 21 noiembrie pentru investitorii de retail din Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, şi din 14 până pe 22 noiembrie pentru cei instituţionali. Admiterea acţiunilor la tranzacţionare pe cele două burse este aşteptată să aibă loc în sau în jurul datei de 6 decembrie, în funcţie de condiţiile de piaţă şi de obţinerea aprobărilor de reglementare relevante în Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită.

Adeptio Investments deţine 96% din capitalul social total emis al Americana Restaurants şi este vehiculul de investiţii deţinut în comun de Mohamed Ali Rashed Alabbar, fondatorul Emaar Properties, şi Fondul de Investiţii Publice (PIF) al Arabiei Saudite. Americana Restaurants a realizat venituri de 2,05 miliarde de dolari în anul încheiat la 31 decembrie 2021, respectiv de 1,15 miliarde de dolari în cele şase luni încheiate la 30 iunie 2022. Profitul net a fost de 204 milioane de dolari la finele lui 2021, iar în cele şase luni încheiate la 30 iunie 2022 - de 121 milioane de dolari. Pe lângă, KFC şi Pizza Hut, Americana operează branduri precum Baskin Robbins, Costa Coffee şi TGI Fridays.

Preşedintele Americana Restaurants, Mohamed Ali Rashed Alabbar, susţine că listarea duală concomitentă a companiei pe ADX şi Bursa Saudită marchează o tranzacţie inedită pentru ambele pieţe.

IPO-urile din Orientul Mijlociu au generat, în 2022, 18,5 miliarde de dolari, acesta fiind al doilea cel mai bun an din istorie în ceea ce priveşte veniturile. Anul curent este eclipsat doar de 2019, când gigantul petrolier Aramco a avut o listare record de 29,4 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb