OPINIA ZIARULUI "BURSA" "Rompetrol" trebuie suspendată la "Bursă", pe termen nedefinit

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 martie 2006

Scandalul a devenit subiect politic

Susţin că acţiunile "Rompetrol" trebuie suspendate pe termen nedefinit de la tranzacţionarea la Bursă, pînă la clarificarea cazului, deoarece subiectul nu mai este de natură economică, nu mai este nici măcar de competenţa justiţiei, ci s-a transformat în scandal politic intern şi internaţional şi nu este menirea Bursei de Valori Bucureşti să ilustreze prin cotaţii delirante o isterie politică.

Ieri, preşedintele PSD Mircea Geoană a anunţat, în conferinţă de presă, că-şi va implica partidul în scandalul "Rompetrol", ceea ce, de fapt, deja făcuse încă de joi, cînd îi prilejuise europarlamentarului olandez Jan Marinus Wiersma, tot într-o conferinţă de presă PSD, să ameninţe cu clarificarea cazului lui Dinu Patriciu prin Comisia Europeană.

Acum, Geoană a spus că astăzi va discuta la Bruxelles cu comisarul european Olli Rehn despre abuzurile prilejuite de cazul "Rompetrol". Mircea Geoană se plînge că toţi foştii miniştri PSD care au avut - instituţional vorbind - vreo legătură cu "Rompetrol", au fost chemaţi la Parchetul General.

Este un "carusel" nepermis, apreciază Geoană: "Ce se petrece în acest dosar este, de fapt, un precedent de o gravitate deosebită; pentru prima dată în istoria democratică a României şi în practica democratică a Europei, o decizie a unui guvern legitim constituit, aprobată printr-o lege în Parlamentul naţional şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, este tratată ca o încercare de subminare a economiei naţionale. Dacă se doreşte renaţionalizarea Rompetrolului, să se spună, poate există un plan în această direcţie!"

Geoană susţine că, de fapt, nu-l interesează soarta lui Patriciu, ci "evitarea unui precedent de o gravitate deosebită în România".

Logica mă îndeamnă să cred că, dimpotrivă, Geoană foloseşte scandalul "Rompetrol" ca într-o tehnică de "judo", preluînd lovitura adversarului ca să-i întoarcă lovitura pe cheltuiala de forţă a aceluia.

Căci, în realitate, miniştrii PSD au fost chemaţi la Parchet în calitate de martori, iar nu ca învinuiţi.

Cel puţin deocamdată.

Nu văd de ce cercetarea cu martori într-un caz investigat la Parchet ar reprezenta "un precedent de o gravitate deosebită în România".

Dezvoltările scandalului, însă, devin imprevizibile, din momentul cînd se scurge în oala politicii. Şi cred, de aceea, că "Rompetrol" trebuie suspendată de la tranzacţionare. Astfel, orice declaraţie a oricărui politician va face acţiunile "Rompetrol" să joace ţonţoroiul. Ceea ce poate fi săvîrşit cu intenţie, deliberat şi fără pedeapsă. Dar cu profit.

Pierderile în cotaţia titlurilor "Rompetrol", de la declanşarea scandalului şi pînă astăzi, aproximează 25-30%.

Tranzacţionarea a fost suspendată de zeci de ori. Cred că ajunge!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb