OPINIE BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO:  Optimismul legat de Omicron şi şomajul scăzut permit Americii începerea luptei cu inflaţia

Macroeconomie / 13 decembrie 2021

Bogdan Maioreanu

Bogdan Maioreanu

În condiţiile în care economia Statelor Unite ale Americii este în creştere, numărul de noi cereri de ajutor de şomaj a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 52 de ani. Cu o inflaţie ce a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, pieţele se aşteaptă ca Rezerva Federală a SUA să îşi confirme noua orientare antiinflaţionistă în cadrul şedinţei de miercurea aceasta.

Şi cum tot mai mulţi specialişti în domeniul sănătăţii spun că varianta Omicron pare mai puţin mortală, toate elementele indică continuarea poziţiei de încredere în redresarea economiei afişată de Jerome Powell, preşedintele Fed, la sfârşitul lunii noiembrie. Acest lucru ar putea însemna că putem asista la o accelerare a procesului de scădere a cumpărărilor de active şi la o posibilă viitoare majorare a ratelor dobânzilor. În Europa, însă, situaţia este diferită.

Pentru prima dată în ultimele 7 luni, România a înregistrat o inflaţie în scădere marginală pentru luna noiembrie 2021, ajungând la 7,8%, de la 7,94% cu o lună înainte. În continuare mai mare decât valoarea medie din UE, inflaţia din România pare să se calmeze puţin datorită deciziilor politice de plafonare a preţurilor la energie. În urma acestui fapt, cea mai mare scădere a preţurilor a fost observată la energia electrică, cu o scădere de 12,2% faţă de luna precedentă. De asemenea, am observat şi o scădere a preţurilor la bunurile nealimentare faţă de octombrie 2021. Preţurile alimentelor şi-au continuat creşterea cu o medie de 0,73%, dar vedeta acestei luni este mălaiul care a crescut cu 5,47%, urmat de zahăr cu aproape 5%, comparativ cu luna precedentă. În octombrie 2021, câştigul salarial real a fost de 98,2% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Acest lucru înseamnă că în ciuda creşterilor salariale de 6% de la an la an, inflaţia a redus puterea de cumpărare a angajaţilor din România.

În timp ce pieţele se uită la perspectivele de reducere a achiziţiilor de active de către Fed -ul american şi la cele de creştere a ratelor dobânzilor pentru anul viitor, Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene, spunea recent că "este foarte puţin probabil ca în 2022 să fie îndeplinite condiţiile pentru a creşte ratele". Rata şomajului în Uniunea Europeană este de 6,7%, cu o rată a şomajului în România de 5,3% şi o inflaţie în UE de 4,4%, situaţia fiind diferită de cea din Statele Unite, cel puţin deocamdată.

În ceea ce priveşte pandemia, zilnic apar tot mai multe rapoarte legate de infecţiile cu varianta Omicron, dar se pare că începem să vedem lumina de la capătul tunelului pandemic strălucind tot mai tare. Profesioniştii din domeniul sănătăţii analizează rezultatele acestor infecţii, iar datele de până acum arată că varianta Omicron este mai transmisibilă, dar mai puţin letală. Numărul de cazuri din afara Africii este încă relativ mic, aşa că nu există încă o certitudine cu privire la modul în care va afecta populaţiile vaccinate, dar şi cele mai în vârstă, din Europa şi America de Nord.

Între timp, rata inflaţiei în SUA a ajuns la 6,8% în noiembrie, energia şi maşinile la mâna a doua fiind în fruntea creşterilor de preţuri. Anul acesta, preţurile la benzină şi păcură au crescut cu aproape 60%, pe fondul creşterii preţurilor la energie la nivel mondial. Problemele legate de lanţurile de aprovizionare continuă să provoace şi ele creşteri de preţuri - preţurile maşinilor de ocazie au crescut cu 31% din cauza crizei cipurilor auto care a dus la scăderea producţiei de maşini noi şi la creşterea timpilor de livrare. Preţurile alimentelor au crescut cu 6,1% în ultimele 12 luni. Pieţele au fost totuşi uşurate de faptul că inflaţia nu a depăşit aşteptările analiştilor.

În timp ce economia americană este în creştere, forţa de muncă devine mai scumpă şi mai rară, iar scăderea recentă a cererilor de şomaj indică o prelungire a crizei de talente, companiile fiind reticente în a concedia personalul de teamă că nu vor găsi noi angajaţi. Există totuşi excepţii, cum ar fi compania digitală de credite ipotecare Better.com, al cărei director general, Vishal Garg, a concediat 900 de persoane într-o singură şedinţă Zoom. Garg le-a spus pe scurt că, dacă se află în această convorbire Zoom, sunt concediaţi cu efect imediat. La câteva zile după apariţia acestei ştiri, presa a relatat că board-ul companiei a trimis un e-mail în care se precizează că, după "evenimentele foarte regretabile din ultima săptămână", CEO-ul Vishal Garg îşi va lua concediu "cu efect imediat", iar directorul financiar al Better, Kevin Ryan, va gestiona operaţiunile zilnice ale companiei.

Dar aceasta este doar o excepţie. Numărul locurilor de muncă vacante din SUA a crescut în octombrie 2021 la aproape 11,5 milioane, foarte aproape de maximul istoric înregistrat în luna iulie a acestui an.

Toate aceste elemente, creşterea economică, şomajul scăzut şi inflaţia ridicată, plus informaţiile despre un virus mai puţin letal, indică o posibilă accelerare a tapering-ului, pieţele fiind foarte atente şi la orice discuţie despre creşterea dobânzilor. Pentru şedinţa Fed de miercurea aceasta, Fedwatch vede o probabilitate de doar 2,2% de majorare a dobânzii, dar aceasta creşte la peste 60% pentru şedinţa din luna mai a anului viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb