OPINIE DELOITTE: Ministerul Finanţelor Publice vrea să evite emiterea unor decizii contrare în cazul contestaţiilor în domeniul accizelor


Companii / 19 august 2021

Vladislav Dabija, Manager, Radu Todiraş, Consultant Senior, Taxe Indirecte, Deloitte România, şi Mircea Farcău, Senior Associate, Reff & Asociaţii | Deloitte Legal

Vladislav Dabija, Manager, Radu Todiraş, Consultant Senior, Taxe Indirecte, Deloitte România, şi Mircea Farcău, Senior Associate, Reff & Asociaţii | Deloitte Legal

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) modifică procedura de soluţionare a contestaţiilor în materie de autorizaţii în domeniul accizabil. Potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finanţelor, publicat recent, în situaţia în care, pe aceeaşi cauză, instituţiile responsabile cu soluţionarea contestaţiilor au puncte de vedere contradictorii sau contrare punctului de vedere exprimat de direcţia de specialitate, respectiva cauză poate fi supusă dezbaterii Comisiei Fiscale Centrale din cadrul MFP. Care sunt implicaţiile acestei modificări asupra contribuabililor?

În prezent, contestaţiile de acest gen sunt soluţionate conform Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr.3.004/2017, conform căruia, pentru lămurirea cauzelor în discuţie, direcţia de specialitate din cadrul MFP poate solicita puncte de vedere şi altor direcţii de specialitate din cadrul Ministerului şi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) sau altor instituţii competente să se pronunţe în cauzele respective.

Modificările propuse prin proiectul de ordin aduc o serie de amendamente bine-venite, care au drept scop uniformizarea procedurii efective de soluţionare a contestaţiilor formulate împotriva diferitelor decizii emise în domeniul accizelor. În consecinţă, noul ordin va oferi o configurare mai clară a paşilor specifici acestei etape administrative.

La prima vedere, precizarea cu privire la posibilitatea sesizării Comisiei Fiscale Centrale nu reprezintă, în sine, o noutate în materie de competenţă şi practică a structurii din cadrul Ministerului Finanţelor, care este abilitată să emită decizii de uniformizare a practicii fiscale. Astfel, din Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 3.733/2018 privind componenţa şi funcţionarea Comisiei Fiscale Centrale reiese că aceasta poate fi oricum sesizată în vederea emiterii unei decizii, de către orice structură din cadrul MFP sau al ANAF investită cu soluţionarea unei cauze pentru care au fost emise opinii contrare.

Efectele noii propuneri în practică

Totuşi, adăugarea acestei posibilităţi în legislaţia specifică a accizelor ar avea un efect benefic deoarece, atât timp cât aceasta ar fi menţionată în mod expres şi în legislaţia taxelor pe consum, ar stimula instituţiile statului să apeleze la acest mecanism în cadrul procesului de soluţionare a contestaţiilor. Acest fapt ar avea un impact pozitiv atât prin prisma securizării procesului de autorizare şi gestionare a autorizaţiilor, cât şi din punct de vedere al asigurării unei aplicabilităţi unitare a legislaţiei fiscale în materie de produse accizabile.

Cu toate acestea, având în vedere că la acest moment contribuabilii nu au posibilitatea de a sesiza în mod direct Comisia Fiscală Centrală, rămâne de văzut în ce măsură instituţiile statului vor implementa eventualele modificări. Şi asta cu atât mai mult cu cât, în referatul de aprobare a proiectului de Ordin, se prevede că amendamentele sunt propuse în contextul în care direcţia de specialitate din minister s-a confruntat cu o serie de probleme generate de lipsa unor prevederi care să reglementeze în mod expres modul de soluţionare a contestaţiilor în cazul în care pentru aceeaşi cauză există puncte de vedere contradictorii sau atunci când pentru speţa respectivă se pot aplica prevederi legale cu un conţinut contradictoriu sau care pot avea interpretări diferite.

În concluzie, modificarea propusă este benefică atât structurilor din MFP, pentru că aduce mai multă claritate în situaţiile vizate, dar şi contribuabilului, dat fiind faptul că, în cazul în care speţa lui ajunge la Comisia Fiscală Centrală, scade riscul să primească puncte de vedere contrare de la diversele autorităţi implicate. În plus, deciziile emise de Comisiei vor contribui la uniformizarea practicii fiscale în materie de autorizaţii în domeniul accizelor. Rămâne însă de văzut în ce formă va apărea modificarea şi în ce măsură această prevedere va fi aplicată în practică de instituţiile statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb