OPINIE EY: În pregătirea Brexit: acţiuni recomandate pentru asigurarea continuităţii lanţului de aprovizionare

A.P.
Comunicate de presă / 5 noiembrie 2020

Georgiana Iancu

Georgiana Iancu

Timpi de livrare mai mari, TVA şi taxe vamale de achitat pe loc, plus nevoia de vămuire a bunurilor, totul dublat de necesitatea adaptării sistemelor IT şi de personal specializat în operaţiuni vamale, acesta este doar vârful icebergului numit "Brexit" de care se vor lovi operatorii economici români, care au parteneri comerciali din Marea Britanie, începând cu 1 ianuarie 2021, potrivit unei opinii EY.

Având în vedere că semnarea unui nou acord între Uniunea Europeană şi Regatul Unit până la finalul perioadei de tranziţie este, pe zi ce trece, tot mai puţin realizabilă, să vedem ce va urma din punctul de vedere al taxelor indirecte, unde se vor petrece schimbări imediate şi cum s-ar putea pregăti companiile pentru acest moment.

Plata TVA pentru operaţiunile vamale de import. Achiziţiile din Marea Britanie vor fi supuse unui efort financiar serios, iar plata TVA la momentul importului (cu excepţia cazurilor când se aplică o amânare de la plată/scutire) ar putea genera o presiune puternică asupra fluxurilor de numerar.

Acţiune recomandată: obţinerea unui certificat de amânare a plăţii TVA în vamă, în baza atestatului AEO (Operator Economic Autorizat) sau în baza autorizaţiei de vămuire la domiciliu, indiferent de valoarea importurilor din anii anteriori.

Formalităţi vamale. Importul sau exportul oricărui produs către/din Regatul Unit va presupune depunerea declaraţiilor vamale. În cazul anumitor produse (de ex. produse cu dublă utilizare, produse chimice periculoase), liberul de vamă este condiţionat de obţinerea unor licenţe în avans.

Acţiune recomandată: de verificat, în baza codului tarifar (format din 8 cifre), în TARIC (tariful vamal electronic), măsurile comerciale şi, implicit, tipul de licenţe/autorizaţii necesare pentru fiecare tip de produs pentru asigurarea tuturor documentelor necesare la momentul efectuării operaţiunilor vamale.

Determinarea originii mărfurilor. Odată cu începutul anului 2021, materiile prime de origine Marea Britanie/Uniunea Europeană vor deveni materii prime neoriginare.

Acţiune recomandată: agenţii economici vor trebui să-şi revizuiască calculul de origine a produselor finite, atât pentru origine preferenţială, cât şi nepreferenţială.

Regimuri speciale şi simplificări vamale. Autorizaţiile acordate operatorilor economici în baza numerelor EORI obţinute din Marea Britanie nu vor mai fi valabile în Uniune, cu excepţia cazului în care operatorul economic este stabilit şi pe teritoriul UE şi are posibilitatea să obţină un număr de înregistrare EORI (un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate) şi, bineînţeles, să solicite modificarea autorizaţiei pentru includerea acestui număr.

Pe de altă parte, implementarea unor regimuri speciale (de ex. antrepozit vamal, perfecţionare activă) şi a simplificărilor vamale vor aduce beneficii operatorilor economici cum ar fi scurtarea timpului de transport şi optimizarea fluxului de numerar.

Recent, autorităţile vamale din România au demarat o amplă campanie de promovare a procedurilor simplificate de vămuire, propunând-şi să crească operaţiunile simplificate de vămuire de la 10% la 25% la nivelul birourilor vamale. De exemplu, procedura cunoscută ca vămuire la domiciliu (actuala înscriere în evidenţele declarantului) permite sosirea mijlocului de transport direct la depozitul de destinaţie, fără a trece pe la biroul vamal. Controlul vamal şi liberul de vamă se realizează direct la depozitul/sediul importatorului, cu implicare minimă din partea funcţionarilor vamali. În contextul crizei COVID-19, prin implementarea acestei proceduri se diminuează şi interacţiunea între angajaţii societăţii şi funcţionarii vamali.

Revizuirea contractelor cu furnizorii/clienţii din Marea Britanie din perspectivă vamală şi de TVA. O acţiune necesară este şi aceea de revizuire a contractelor cu furnizorii şi clienţii din Marea Britanie, pentru a determina cine are obligaţia vămuirii mărfurilor, cine suportă taxele vamale de import, în ce măsură se poate atrage răspunderea comercială în cazul invalidării ulterioare a certificatelor de origine puse la dispoziţie de exportator, respectiv cine poate aplica scutirea de TVA la export ori deducerea TVA la import. Astfel, identificarea entităţilor din lanţul de tranzacţionare care pot acţiona ca exportator din punct de vedere vamal, ca exportator din punct de vedere TVA sau ca importator depind în mare măsură de aranjamentele comerciale dintre părţi, în special de clauzele cu privire la transferul proprietăţii şi condiţiile de transport.

Circulaţia produselor accizabile. Circulaţia produselor accizabile (alcool, tutun sau combustibil) către/din Regatul Unit va necesita formalităţi suplimentare. În lipsa sistemului EMCS, ce permite în prezent circulaţia în regim suspensiv, accizele vor deveni exigibile la momentul efectuării formalităţilor vamale de import.

Acţiuni recomandate: cum circulaţia în regim suspensiv de accize a acestor produse pe teritoriul Uniunii va fi condiţionată de obţinerea unor autorizaţii specifice (de exemplu, antrepozit vamal, tranzit, utilizator final), companiile trebuie să obţină din timp acest tip de autorizaţii.

În concluzie, recomandăm companiilor o analiză cât mai exactă a tranzacţiilor cu bunuri pe care le vor avea cu Marea Britanie în 2021 pentru a stabili impactul din perspectivă vamală şi pentru a identifica acţiunile ce ar trebui pregătite până la sfârşitul anului pentru a-şi continua activitatea în condiţii optime şi fără întreruperi în 2021. De asemenea, este necesară o analiză a contractelor cu partenerii comerciali din Marea Britanie, precum şi ajustarea proceselor operaţionale şi a setărilor de sisteme de gestiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb