OPINII - BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO: Big Tech în război cu autorităţile privind drepturile consumatorilor

Companii / 5 august 2021

Bogdan Maioreanu, analist eToro

Bogdan Maioreanu, analist eToro

Marii giganţi din domeniul tehnologiei au obţinut profituri record în timpul pandemiei, dar se pregătesc pentru o luptă dură cu autorităţile de reglementare, care consideră că unele din practicile lor comerciale sunt păgubitoare pentru consumatori.

Noul preşedinte al Comisiei Federale pentru Comerţ din Statele Unite (FTC), Lina Khan, a declarat recent că agenţia are în vedere modificări legislative pentru a "pune capăt protecţiilor speciale pentru anumite industrii" şi pentru a consolida aplicarea legii de către FTC. Reglementările respective vizează unele dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume şi platformele acestora.

Se estimează că FTC, sub conducerea lui Khan, va fi mult mai dură cu aceste companii. Agenţia a acţionat deja într-un domeniu care a stârnit multe controverse în ultima vreme, respectiv "dreptul de a repara" (Right to repair). În mediul online au apărut relatări despre fermieri obligaţi să apeleze la hackeri pentru ca sistemul computerizat al tractoarelor şi combinelor lor să recunoască piesele de schimb cumpărate la mâna a doua. Micile ateliere de reparaţii s-au plâns că nu pot schimba un ecran crăpat la anumite telefoane pentru că, fie piesa nu este disponibilă, fie producătorul impune o procedură complicată şi instrumente proprietare specializate şi lista poate continua.

Există, de asemenea, nemulţumiri privind lipsa de reparabilitate a anumitor dispozitive electronice din cauza componentelor lipite atât de tare de carcasă încât deschiderea dispozitivului le distruge, obligând proprietarul să înlocuiască aparatul în loc să repare piesa defectă. Un raport al FTC, publicat în luna mai a acestui an, a constatat că producătorii descurajează adesea reparaţiile efectuate de terţi care pot percepe consumatorilor tarife mai mici decât cele practicate de distribuitori.

Societatea civilă solicită "dreptul de a repara", considerând că acesta poate dezvolta comunităţile, poate economisi bani pentru consumator şi resurse naturale preţioase pentru planetă. Chiar şi co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, a declarat că susţine "dreptul de a repara".

În urma unui ordin executiv semnat de preşedintele Biden privind promovarea concurenţei în economia americană, FTC a decis recent să îşi intensifice acţiunile împotriva restricţiilor producătorilor privind dreptul de a repara care împiedică micile afaceri, consumatorii şi chiar entităţile guvernamentale să îşi repare propriile produse.

Efortul de a legifera acest lucru este la început, giganţii din domeniul tehnologiei, inclusiv Amazon, Apple, Google, Microsoft, Samsung, se opun activ propunerilor de lege privind "dreptul de a repara", declarând că acesta ameninţă protecţia proprietăţii intelectuale, a secretelor comerciale şi poate crea probleme de securitate şi de responsabilitate pentru respectivele companii. Decizia recentă a FTC poate reprezenta o ameninţare pentru veniturile din reparaţii ale acestor companii. De exemplu, Kyle Wiens, directorul executiv al iFixit, estimează că doar linia de business legată de reparaţiile iPhone îi poate aduce companiei Apple între 1 şi 2 miliarde de dolari în fiecare an.

Europa a luat deja măsuri în direcţia reparabilităţii, cerând producătorilor de produse electrice şi electronice să asigure dreptul de reparare al acestora timp de cel puţin 10 ani. Biroul European de Mediu estimează că prelungirea duratei de viaţă a smartphone-urilor din Europa cu doar un an ar economisi echivalentul a 2,1 milioane de tone de CO2 anual, contribuind astfel la lupta împotriva încălzirii globale. Acesta reprezintă echivalentul emisiilor pe un an a peste 450 000 de automobile.

Într-un sondaj publicat de eurobarometru, 77% dintre cetăţenii UE ar prefera să-şi repare dispozitivele decât să le înlocuiască, în timp ce 79% consideră că producătorii ar trebui să fie obligaţi prin lege să faciliteze repararea dispozitivelor digitale sau înlocuirea pieselor individuale ale acestora.

În ciuda bătăliei cu autorităţile de reglementare, este de aşteptat ca pandemia să stimuleze în continuare câştigurile marilor companii de tehnologie. Americanii au cheltuit 14 miliarde de dolari pe jocuri video şi produse legate de acestea în T2 2021, o creştere de 2% faţă de T1. S-au înregistrat creşteri în zona de PC, cloud, mobil şi abonamente pentru servicii legate de jocuri, precum şi pentru produse hardware şi produse VR care nu sunt legate de console. Pentru Apple (AAPL), de exemplu, aceasta este o veste bună, deoarece 62% din veniturile App Store sunt generate de tranzacţiile cu jocuri mobile.

Consolele şi accesoriile au înregistrat scăderi per ansamblu, dar luna iunie a fost cea mai bună lună în materie de vânzări în dolari pentru noile console Xbox Series X/S de la Microsoft (MSFT) - depăşind recordul anterior de vânzări din 2011 - şi depăşind PlayStation 5 de la Sony (SONY).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb