De ceva vreme vedem cum preţurile energiei electrice cresc susţinut, pe fondul revenirii cererii de consum după pandemie sau, poate mai corect, pe seama estimărilor privind revenirea cererii după pandemie. Am văzut în ultimele zile preţuri de până la 1.000 lei/MWh, în intervale de vârf pe piaţa spot, şi consum record pe fondul caniculei. Dacă valorea medie pe piaţa pentru ziua următoare era, în urmă cu un an, de 179 lei/MWh, în iulie a fost de 447 lei, o creştere de 150%. Este şi o componentă speculativă în aceste creşteri, având în vedere că preţul certificatelor de carbon a atins, la rândul său, un vârf în jurul a 50 de euro/tonă, pornind de la puţin peste 20 euro/tona în iunie 2021. Speculaţiile au, însă, un spate solid - e vorba de planul UE de a descuraja energia poluantă în dauna celei curate, astfel încât nu vom vedea prea curând ieftiniri, câtă vreme se foloseşte încă intensiv cărbunele.
Cum pieţele sunt interconectate, preţurile energiei electrice din România nu pot fi mai mici decât la vecini, altfel ar cumpăra toţi de aici. Tot ce poate face statul ar fi să urgenteze adoptarea unor legi vizând consumatorul vulnerabil, dar autorităţile se complac în situaţia actuală pentru că le convine să intre mai mulţi bani la buget din taxele aferente comerţului cu energie (TVA, accize), într-o perioadă în care se rulează oricum deficite bugetare mari.
Evident, cel mai bine câştigă de aici producătorii, în special Hidroelectrica (ce a avut nişte luni hidrologice încurajatoare primăvara), dar şi Nuclearelectrica, pe partea de energie electrică, şi Romgaz, pe partea de gaze naturale.
Iar cel mai prost se descurcă furnizorii, cei care au avut luni bune în care nu îi puteau deconecta pe rău platnici din cauza unei ordonanţe de urgenţă vizând protecţia lor dată în pandemie şi care au fost obligaţi să cumpere apoi energie tot mai scumpă, pentru a respecta contracte încheiate anterior pe termen mai lung. Şi, nu în ultimul rând, companiile mari consumatoare de energie care îşi văd marjele diluate de preţurile tot mai mari plătite pentru achiziţionarea acesteia.
Revenind la BVB, profită Fondul Proprietatea prin ricoşeu (vor urma alte dividende grase de la Hidroelectrica în 2022, poate încă o tură de dividende excepţionale), Nuclearelectrica va raporta la rândul său bine chiar dacă unul dintre reactoare a trecut printr-o revizie, recent, în timp ce profiturile Electrica se vor contracta semnificativ în trimestrele următoare. Probabil că aceeşi soartă o va avea şi profitul Alro, dacă nu se primesc din nou subvenţii semnificative din partea UE. Şi cum la bursă preţul este un multiplu al profitului, vom avea şi nişte corecţii proporţionale cu scăderea profitului.
Nu putem să nu ne întrebam în final de ce se grăbeşte să vândă statul 15% din Hidroelectrica în aceste condiţii (după ultimele declaraţii oficiale, listarea va avea loc în 2022 şi ar putea să se facă în tandem cu Fondul Proprietatea)? De ce ar cântări mai greu preţul pentru 15% din acţiuni decât dividendele viitoare, în condiţiile în care dividendele vor fi tot mai grase în perioada următoare (în primele 6 luni din 2021 s-a făcut, de pildă, un profit mai mare ca în tot anul 2022)? E ca şi cum ne-am vinde o parte dintre găinile cu ouă de aur pentru că au atins un preţ bun, uitând să calculăm câte ouă de aur am putea aduna a la long odată cu demararea politicii vizând energia verde din UE şi valoarea lor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de STATY în data de 06.08.2021, 10:47)
NU D-LE DOGARU , LISTAREA HIDROELECTRICA NU SE V-A FACE PREA CURAND !!! IN NICI UN CAZ , IN 2022 !!! COMUNISTII SANT SI ACUM , MAJORITARI , ATAT LA SENAT , CAT SI IN CAMERA DEPUTATILOR !!! ALATURI DE EI , SANT SI '''''' CARTITE '''''''' DIN CELELALTE PARTIDE , TOT CU VECHI SIMPATII , SI CARE AU TOT INTERESUL CA SA NU AJUNGA PE BURSA , NICI UN FEL DE ACTIUNE NOUA , A VREUNEI COMPANII DE STAT !!! PRINTRE EI , SE AFLA FANATICUL SI NEOBOSITUL DANIEL ZAMFIR , CARE AI ATATA SI INTARATA MEREU , FIIND UN ADVERSAR DEOSEBIT AL BURSEI DE VALORI ROMANESTI !!! ACEST DEMENT , A NASCOCIT EL INSUSI , A ADUS IN DISCUTII TOT FELUL DE LEGI NOI , CREATE DE MINTEA LUI BOLNAVA , LEGI PESTE LEGI , SI A REUSIT CA PE UNELE SA LE ADOPTE , SI SA INTRE IN VIGOARE !!! CEI DE LA PUTERE ACUM , ZIC SI EI DIN GURA , CA O SA FACA SI O SA DREAGA !!! NU MAI AJUNGE PREA CURAND LA BURSA , ACTIUNILE UNEI NOI COMPANII DE STAT !!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2021, 12:35)
v-a spus dvs. Popescu cum se va lista? poate va fi un IPO ca la electrica si nu un SPO cum a fost la celelalte
3. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 06.08.2021, 15:04)
Eu cred ca exista contracte in derulare la producatorii de energie si gaze la preturi fixe si de fapt ei vand doar o mica parte din productie la pretul pemtru ziua urmatoare. Cotatiile astronomice pe care vedem noi sunt de fapt asa numitul - pret pentru ziua urmatoare.
In alta ordine de idei, crede cineva ca au disparut cu totul "baietii destepti" si reducerile de pret. Mai ales cand vorbim de asa sume uriase cum sunt cele din energie?
4. ai uitat
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2021, 22:13)
sunt mai multe firme din energie la bursa
unele doar cu obligatiuni
de ELMA ce ziceti?
cate microhidrocentrale opereaza?
va raporta profit mai mare in T2
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2021, 23:08)
Alro va oferi rezultate exceptionale dupa cum urca pretul actiunii fondurile de pensii. Pe scara lor de bloc, a fondurilor de pensii, toate apartamentele valoreaza 1 milion de euro. In scara vecina a blocului 30 de mii