OPINII Cum de au pierdut fondurile de pensii Pilon II meciul cu inflaţia?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 ianuarie 2022

Cum de au pierdut fondurile de pensii Pilon II meciul cu inflaţia?

O ştire care a surprins, poate, pe mulţi a fost anunţarea unui randament real negativ pentru fondurile de pensii private obligatorii în anul 2021. Este al doilea an de la înfiinţarea sistemului (2008) când administratorii nu reuşesc să bată inflaţia. Cum a fost posibil aşa ceva câtă vreme bursa a avut o creştere record de 33% la nivelul indicelui BET?

Conform APAPR, la finalul anul trecut (noiembrie) activele fondurilor de pensii erau concentrate în proporţie de 60,8% în titluri de stat, aproape 25% în acţiuni (24,8%), 6,6% obligaţiuni corporative, 3,3% în fonduri mutuale, 2,2% obligaţiuni supranaţionale, 1,9% conturi bancare, 0,2% obligaţiuni municipale, etc. Or, dacă administratorii ar fi obţinut pe portofoliul de acţiuni o performanţă similară indicelui BET (realizare accesibilă oricui, doar mizând pe ETF-ul BET Patria-Tradeville), doar din această sursă ar fi venit o creştere de 8,2 procente a întregului portofoliu (şi nici nu am luat în calcul dividendele).

Cum inflaţia a fost de 8,2% în 2021, rezultă că doar din acţiuni fondurile de pensii ar fi putut egala inflaţia, iar celelalte plasamente ar fi fost utile doar pentru a adăuga ceva randament real pozitiv în conturile asiguraţilor.

Să nu uităm că titlurile de stat au dobânzi de 3-5% acum, obligaţiunile corporative pot oferi peste 4% la rândul lor, fondurile mutuale nu au ieşit pe minus anul trecut.

Cum de au rămas însă administratorii sub inflaţie în aceste condiţii?

Din punctul meu de vedere, explicaţia trebuie căutată tot în zona titlurilor de stat. Fondurile de pensii au portofoliul alcătuit dintr-un mix de emisiuni, iar unele dintre acestea poartă dobânzi mai reduse decât în prezent, în special cele emise în 2019-2020. Creşterea dobânzilor din ultima vreme a necesitat ajustarea principalului, astfel încât se pot marca scăderi ale valorii nominale pentru a conserva randamentele din prezent. Cum se întâmplă la BVB cu mai multe emisiuni listate în 2020 care au scăzut sub valoarea nominală pentru a avea acelaşi randament cu emisiunile lansate iarna trecută la dobânzi mai mari. Cine nu vinde înainte de scadenţă va încasa însă valoarea nominală şi dobânzile acumulate, care sunt acum pronunţat real-negative.

Fără aceste ajustări contabile, fondurile de pensii ar fi reuşit să bată fără probleme inflaţia având în vedere că doar plasamentele la bursă le-ar fi garantat acest lucru. Rămâne întrebarea cum ar fi procedat administratorii dacă legea i-ar fi obligat să nu raporteze sub inflaţie? Ar fi majorat ponderea acţiunilor? Ar fi ieşit pe alte pieţe mai agresiv? Ar fi presat pentru reducerea ponderii titlurilor de stat?

Scăderea randamentelor sub inflaţie este interesantă şi sub aspectul controversei legate de plăţile faţă de participanţi în momentul pensionarii-eşalonate ca la pensiile de stat sau într-o singură tranşă? Câţi dintre viitorii pensionari privaţi ar fi încântaţi să primească o pensie în rate câtă vreme au bifat mai mulţi ani de randament sub inflaţie?

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Vom vedea randamentele cand iese grosul la pensie (2031-2035), acum totul este virtual, asa este cand nu ai legi in tara asta, iar fondurile fac legea. Nici nu vreau sa ma gandesc cum se vor da administratorii de fondur raniti cand va incepe bursa sa o ia la vale si cat mai ramane din castigurile anuntate. Depinde cand iesi la pensie, cand creste bursa sau cand scade. Pilonul II de pensii va fi cea mai mare teapa data oamenilor din Romania. In Germania pilonul II de pensie nu este obligatoriu (prea riscant), neamtul poate sa alega intre Pilonul II si pensia la stat, la noi nu se poate. Polonia si Ungaria au desfiintat obligativitatea oamenilor de a cotiza la Pilonul II. Si stim foarte bine ca aceste state isi apara populatia, Romania nu.

    Nu mai stim care sunt cheltuielile de administrare. Daca aceste se duc in sus ca la asigurari(25-50 la suta din incasari), logic nu se pot obtine randamente rezonabile.

    Ce vor face cand actiunile vor avea evolutii cu minus sau anumite entitati vor da faliment, sau isi vor suspenda activitatea(Azomures, Alro si cine va mai urma?) 

    Nu poti "bate" inflatia atat timp cat doar maxim 25% din fonduri se duc in actiuni iar grosul se duc in titluri de stat (care produc fix 0). Titlurile de stat inseamna a imprumuta statul care ce face cu banii? Strategia curenta de investitii a fondurilor Pilon 2 este complet aberanta si lucreaza impotriva populatiei, culmea finantam in continuare un stat incompetent si corupt. O mai facem si prin alte impozite (de ex: impozit pe munca aproape 50%).

    Cel mai bine iti construiesti singur fondul de pensie. 

    1. E usor sa teintrebi ce face statul cu banii.Sa ne intrebam si ce fac fondurile de pensii cu banii.Si cand te gandesti ca alocarile vor f mai mari in viitor veti afla adevarul:statul risipeste viitorul cotizantilor cu mana fondurilor de pensii.Acestea,fndurile,nu pierd,fiti siguri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb