OPINII De ce ne temem atât de mult de scăderea pieţei imobiliare?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Companii / 14 iulie 2020

Au apărut deja analişti bancari ce dau ca sigură majorarea preţului locuinţelor odată cu ridicarea plafonului la creditele tip Prima Casă. Guvernul are în plan o astfel de ordonanţă care majorează atât garanţia de stat de la 50% la 60% din valoarea unui împrumut, dar şi pe cea a plafonului aferent unui astfel de credit pentru un imobil nou, de la 66.500 euro la 95.000 euro. Şi în cazul apartamentelor vechi plafonul ar urma să crească de la 57.000 la 66.500 euro. E semn că se apropie alegerile, pentru că şi din partea opoziţiei se supralicitează. Astfel, o iniţiativa legislativă recent depusă în Parlament prevede constituirea unui fond de solidaritate cu tinerii amatori de credite ipotecare mai accesibile prin care 1% din profitul firmelor mai mare de 1 milion de lei ar urma să finanţeze un fond care să ofere subvenţii celor care nu au banii necesari pentru avansul la un astfel de credit.

Credite mai ieftine (prin Noua Casă, urmaşul programului Prima Casă), avansuri mai mici, plafon de garantare majorat. Unde va duce asta? În mod previzibil, la supralicitare din partea vânzătorilor de imobile şi dezvoltatorilor. Dacă banca poate da mai mulţi bani de ce să nu ceri mai mult? Iar banca va da cu siguranţa bani mai mulţi şi mai uşor de vreme ce statul e dispus să îşi mărească garanţia. Dacă statul ia un risc mai mare, de ce nu?

În acest fel ne pregătim să umflăm din nou o bulă imobiliară, uitând că tocmai spargerea unei astfel de bule a dus la apariţia programului Prima Casă. Ce se întâmplă dacă se repetă povestea, ce program mai poate fi inventat care să bage gunoiul sub preşul băncilor şi de data asta, creditele fără dobândă pentru oamenii fără venituri, dar care ar vrea totuşi o casă?

Abia începusem să discutăm despre o corecţie normală a imobiliarelor pe fondul distorsiunilor din economie introduse de coronavirus când iată că în populaţie se trage din nou cu legi de încurajare a îndatorării. Ce aţi prefera? Condiţii mai stricte de creditare, dobânzi ceva mai mari şi preţuri corectate corespunzător pe piaţă sau, dimpotrivă, dobânzi mici, credite acordate uşor şi preţuri inflamate? Dacă nu vă daţi seama de diferenţă, este vorba de libertate aici. Libertatea de a scăpa mai repede şi cu mai puţin stres de un împrumut înrobitor pe 20-30 de ani. Dacă preţul caselor e mai scăzut, atunci datorezi mai puţini bani băncii şi vei rambursa implicit o sumă mai mică. Ştiu, dobânzile mai mari anulează această speranţă iniţial, dar faptul că la un moment dat dobânzile sunt mai mari creşte şansele ca acestea să mai şi scadă, pe când dacă pornim din start cu dobânzi foarte mici, atun actunci acestea nu mai au loc decât să crească până la scadenţa creditului.

Corecţiile din piaţa imobiliară le oferă ocazia şi dezvoltatorilor să îşi revadă proiectele, să facă ajustările necesare, să nu se mai arunce la finisaje de top şi spaţii largi, să se concentreze pe specificul cererii şi nu să încerce să formeze ei cererea. Este nevoie din timp în timp de falimente şi executări silite care să reseteze regulile jocului şi să elimine exagerările şi prostul management. Dacă mesajul e de fiecare dată "nu contează ce ai făcut, statul e dispus să te ajute necondiţionat", bulele tot se vor sparge mai devreme sau mai târziu, cu menţiunea că nota de plata va fi cu atât mai mare cu cât e achitată mai târziu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. E evident că vor să stimuleze cumpărarea de imobile intr- o perioadă caracterizată de prudentă ,poate, exagerată a potentialilor clienti.Avem nevoie ca oamenii să cumpere bunuri scumpe- case, masini etc -nu să tină banii la saltea pt a nu intra intr-o criză si mai mare.

    1. Aveti nevoie de fraieri sa xumpere la.pretul nesimtit cerut de voi. Pai asteptati mult ai bine ca oamenii nu cumpara pentru ca au incertitudini si au pierderi in venit. Stau cu banii la.saltea pentru ca asteapta ca perioada asta de piersere sa se omogenizeze. Pai pierd eu ca am avut un venit mai mic.ca si cumparator si mai reduci si dumneata sa impartim frateste pierderea aia. Altfel daca stai cu pretu sus. Stai mult si bine ca pierzi mai mult tu ca si constructor pt ca nu ai rulaj si ai si cheltuieli. Succes la bisnita si imbogatire peste noapte.

    Dlor, suntem in perioada de gloria a monetarismului, a tiparnitei in numele obtinerii "wealth effect". A efectului de imbogatire. Nu detaliez gandirea din spate. Spun doar ca acest mod de gandire este astazi in mintea celor mai multor economisti mainstream. Si bancheri centrali. De aceea toate pietele financiare sunt astazi "managed" de catre bancile centrale. Nu mai sunt libere.

    Nimeni nu are interesul sa vada piata imobiliara scazand mai mult de o simpla corectie minora, de 5%. 

    Ca este coruptie, ca este conflict de interese (din moment ce toti bancherii centrali au active de milioane in piata financiara)... ce mai conteaza.

    Rog a se citi declaratia de avere a lui Jerome Powell, presedintele FED. Are zeci de milioane in fonduri de obligatiuni, interne si internationale, in fonduri de actiuni, interne si internationale, in ETF.Si? El este cel care a implicat FED in cumpararea de active finaciare, de obligatiuni individuale ale companiilor dar si fonduri de obligatiuni. Si urmeaza si fonduri de actiuni. Pai cum sa nu faca asta daca interesul lui financiar este direct legat de mentinerea la niveluri ridicate ale acestor active? Cum nu este asta conflict de interese cand institutia pe care o conduci cumpara la ordinul tau activele pe care le detii in portofoliu? 

    Proiectul de OUG prevede ca noul plafon la imobile noi este de 140000, nu de 95000 - mult mai mare!

    Riscul de default preluat de stat va fi de 80%, iar preturile vor creste cu 2 cifre instantaneu!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb