Nici Vîntu, nici Patriciu, nici Voiculescu, nici alţi moguli nu au inventat vreo reţetă proprie a succesului prin vreo afacere miraculoasă, nu au fondat un imperiu de la zero, independent de banii statului.
Afacerile lor s-au ridicat pe spatele statului, adică pe banii noştri. Fie că a fost vorba de specularea vreunei garanţii de stat, fie de contracte cu mari companii de stat, fie de privatizarea resurselor sau de contractele cu energie, fie de păsuirea sau ştergerea unor datorii publice.
Fiecare dintre aceste afaceri a fost un atentat la buzunarele noastre.
Iar cei care trebuiau să împărtă resursele au ajuns apoi să fie plătiţi din banii mogulilor. Un cerc vicios, în care statul a fost confiscat în interesul unor grupuri de afaceri.
Cu cât resursele împărţite au fost mai mari, cu atât grupul politicienilor implicaţi a sporit.
O privire atentă prin fostele bănci ale lui Vîntu sau prin firmele lui Dinu Patriciu şi Dan Voiculescu descoperă jumătate de parlament şi vreo două guverne.
După ce ne-au penetrat atâţia ani statul şi buzunarele pe toate părţile, mogulii noştri ne îndeamnă acum să ne întărim statul şi să-l păzim pentru că ei nu se pot abţine în a-l penetra în continuare.
Măcar sunt sinceri!
Apriga dezbatere din ultimele zile dintre moguli şi oamenii lor a ajuns să se autoprezinte în presă ca o dezbatere dintre "ai noştri" şi "ai lor".
Ceea ce este şansa noastră până la urmă.
Căci am ajuns ca singurii care ne mai pot apăra de interesele mogulilor, oricâţi ar fi ei, sa fie chiar mogulii înşişi.
Speranţa vine chiar dinspre aceste grupuri de interese, căci ele sunt incapabile să lucreze concertat, fiind implicate permanent în lupta pentru supremaţie.
Iar trusturile de presă pe care le patronează sunt supapa prin care se dau în gât unii pe alţii ca să-şi blocheze adversarul în marşul spre o nouă afacere, ceea ce ajută la demascarea intereselor ascunse care ne pentrează statul şi ne goleşte buzunarele.
Modul vicios de privatizare a resurselor statului nu a fost inventat nici de Vîntu, nici de Patriciu, nici de Voiculescu, nici de ceilalţi speculatori ai tranziţiei.
Ei doar s-au folosit de apetitul politicienilor noştri pentru înavuţire.
Iar metodele s-au perfecţionat pe parcurs.
Cu fiecare afacere a acestor grupuri de interese creşte numărul gurilor de hrănit din politica românească, ceea ce reclamă nevoia de noi şi noi afaceri cu bani publici.
Ca orice organism, aceste grupuri vor ajunge, în final, fie să se autodevoreze, fie să se consolideze definitiv.
Pentru că împuţinarea resurselor va încrâncena şi mai mult lupta pentru putere.
Actuala criză financiară va duce la prăbuşirea unor grupuri şi la consolidarea altora.
Noi, ceilalţi, suntem obişnuiţi şi cu criza şi cu nota ei de plată.
Iar statul nici nu stă să aştepte apărarea noastră.
Îi este suficient că îl finanţăm.