OPINII O măsură benefică mediului economic riscă să fie compromisă

Adrian Vascu
Companii / 27 ianuarie 2020

Adrian Vascu, senior partner Veridio

Adrian Vascu, senior partner Veridio

Numai 5-10% dintre companiile care au depus notificări în baza OG 6/2019 au depus planul de restructurare şi testul creditorului privat prudent.

Începutul lunii februarie, care reprezintă şi termenul limită pentru depunerea planului de restructurare şi a testului creditorului privat prudent conform OG 6/2019, se apropie cu repeziciune, însă numărul documentaţiilor depuse este extrem de redus.

Prevederile OG 6/2019 privind restructurarea datoriilor de peste 1 milion de lei acumulate de companii până la finalul anului 2018 puteau conduce la rezultate pozitive pentru ambele părţi - stat şi contribuabili.

Soluţia iminentă ar fi ca Guvernul să proroge termenul pentru depunerea documentaţiilor, aşa cum a procedat şi cu termenul pentru depunerea notificărilor.

Argumentele pentru o astfel de hotărâre sunt multiple. Iată cinci dintre ele:

1. Anul trecut s-a prorogat termenul pentru depunerea notificărilor până la 31 octombrie, deşi cel iniţial era 30 septembrie. Această decizie a determinat companiile să demareze realizarea planurilor după data de 1 noiembrie. Nu s-a regăsit atunci aceeaşi măsura şi la depunerea planurilor de restructurare.

2. Prevederile OG 6/2019 necesită acţiuni complexe, precum realizarea studiilor necesare cât şi asigurării plăţilor iniţiale obligatorii pentru contribuabilii eligibili.

3. Comunicarea prevederilor ordonanţei a necesitat timp pentru ca firmele să înţeleagă criteriile de calificare, dar şi modul de aplicare şi respectare a cerinţelor de încadrare în prevederile OG 6/2019, ceea ce a comprimat şi mai tare timpul rămas realizării documentaţiilor.

4. În perioada care a urmat termenului depunerii notificării iniţiale au foarte multe zile libere şi concediile specifice sărbătorilor de iarnă, ceea ce a pus o presiune suplimentară asupra termenelor de realizare a documentaţiei care necesită colaborarea mai multor specialişti cu experienţă şi competenţe avansate.

5. Nu în ultimul rând, termenul scurt nu a dat un răgaz suficient pentru companii să facă rost de resursele necesare (de regula noi credite bancare) care să le asigure plata la zi a obligaţiilor bugetare şi eventuala cotă de (5-10-15%) de plată pentru a beneficia de reducerea datoriei.

Legea de aprobare a OG 6/2019 este pe agenda parlamentului şi considerăm că o analiză în timp util a prorogării termenului pentru depunerea documentaţiilor ar fi benefică pentru toate părţile.

De asemenea, ar fi un bun prilej pentru dialogul legiuitorului pe marginea ordonanţei să ia în considerare şi varianta discutată în parlament încă de anul trecut privind oportunitatea scăderii pragului datoriei de 1 milion de lei pentru ca un număr mai mare de contribuaibili să poată beneficia de prevederile ordonanţei, reuşind evitarea insolvenţei care ar fi însemnat pierderea tuturor locurilor de muncă ale angajaţilor existenţi şi, cel mai probabil, neplata integrală a datoriilor deja scadente către stat.

OG 6/2019 oferă premizele pentru o implementare de succes - atât în beneficiul mediului economic, cât şi în beneficiul bugetului de stat.

Prorogarea termenului este condiţia minimă necesară pentru a proba dacă acest succes poate avea loc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb