OPINII: REZULTATE MAI BUNE LA BIOFARM ÎN 2010 Urmează o decizie strategică

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 4 aprilie 2011

În anul financiar 2010, cifra de afaceri netă a "Biofarm" a crescut spectaculos de la 67,1 la 82,3 milioane lei. Producţia vândută şi încasată a crescut în aceeaşi perioadă de la 63,7 la 89,8 milioane lei. Luând în calcul toate componentele, veniturile din exploatare au crescut de la 68,7 la 83,6 milioane lei. În urma rezultatelor obţinute, "Biofarm" a reuşit să acopere toate pierderile financiare din 2008, cifrate atunci la peste 31,5 milioane lei, rezultate din investirea în acţiuni, la sugestia reprezentanţilor celor trei SIF-uri, care reprezintă azi peste 51,5% din capitalul social. Banii investiţi au provenit din majorarea capitalului social prin subscripţie, pierderea fiind dată de scăderea dramatică a preţului acţiunilor, cele mai mari sume fiind atunci investite evident în acţiuni SIF, dar şi în alte acţiuni pe care cei care au dispus, le-au considerat rentabile în viitor, cum ar fi BRD, TLV, TEL, ARAX, COTR şi DAFR. În 2009, pierderea din acţiuni a fost redusă cu 6,064 milioane lei, datorită revenirii parţiale a preţurilor la bursă, dar din păcate, deşi anul 2010 debutase promiţător, spre sfârşitul anului, aces-tea au suferit o corecţie negativă puternică, astfel că din nou, investiţia în acţiuni a scăzut valoric cu 344.152 lei. Cu toate acestea, datorită profitului crescut din activitatea de bază, faţă de 2009, de la 13,7 milioane la peste 16,93 milioane, s-a acoperit în totalitate pierderea financiară, pentru mulţi alţii greu de recuperat, astfel că a rezultat un profit net total de 14,415 milioane lei şi după mulţi ani de secetă, anul acesta se propune acordarea de dividende acţionarilor, în sumă de 6,022 milioane lei, reprezentând 40% din profitul net, adică 0,0055 lei pe acţiune.

Începutul anului 2011 este foarte promiţător. Deşi nu s-au încheiat socotelile pe primul trimestru, rezultatele din primele două luni arată o creştere semnificativă faţă de anul trecut. Aceste creşteri se referă numai la activitatea de bază, căci influenţele din preţul acţiunilor nu se evidenţiază decât la sfârşitul anului conform normelor. Totuşi, nu este de neglijat să facem o comparaţie provizorie între 31 decembrie 2010 şi valorile la zi de care dispunem, cele din şedinţa de tranzacţionare din 30 martie. Faţă de 12.717.013 lei, la 31 decembrie trecut, portofoliul de acţiuni deţinut la bursă de către Biofarm, valorează, la 30 martie 2011, 15.614.660 lei. Chiar dacă sumele vor suferi oarecare corecţii până la sfârşitul anului, în mod sigur aceste plasamente vor aduce un aport pozitiv la bilanţul final, mai ales dacă comparăm cotaţiile futures de la bursa din Sibiu. În plus, haiducii de acţionari, nemulţumiţi de propunerile de dividende făcute de anumite SIF-uri, au cerut şi au obţinut majorarea, poate chiar excesivă în anumite cazuri, a dividendelor şi, personal, îmi este greu să cred că se vor găsi prea mulţi acţionari care să nu voteze dividendele majorate. Poate numai acele societăţi aflate în portofoliul SIF-urilor şi care ar vota împotriva propriilor interese, numai pentru a nu se pune rău cu şefii SIF-urilor. Ca urmare, Biofarm va fi unul dintre beneficiarii acestor propuneri de majorare.

În afara problemelor curente, acţionarii au de luat o decizie strategică importantă. Dacă aplică sau nu la accesarea fondurilor structurale acordate României de către UE, pentru investiţia în dezvoltarea şi modernizarea capacităţii de producţie şi depozitare pe amplasamentul nou din Bucureşti, strada Gura Badicului nr. 202 - 226. Această inves-tiţie, deja începută, care va ajunge la circa 9,5 milioane euro, poate primi fonduri nerambursabile de peste 4,5 milioane de euro. Dacă se primesc aceste fonduri, se impun nişte restricţii privind neînstrăinarea investiţiilor realizate cu ajutoare pe o anumită perioadă de timp. Asta înseamnă că principalii acţionari, respectiv, SIF1, cu 16,6166%, SIF2, cu 12,2133%, şi SIF5, cu 22,4547%, nu ar putea face un exit înaintea trecerii termenului de interdicţie. Dacă vor ca exitul să aibă loc mai devreme, evident că vor opta ca derularea investiţiei să se facă în totalitate cu fonduri proprii, cash- flow-ul societăţii putând să suporte această investiţie, evident într-un timp mai lung. În calitatea mea de acţionar nesemnificariv, eu voi vota desigur pentru accesarea fondurilor. În primul rând pentru că investiţia se termină mai repede şi începe să-şi arate roadele mai devreme, apoi orice sumă nerambursabilă majorează patrimoniul şi implicit valoarea totală a societăţii, care evident se va reflecta şi în capitalizarea bursieră, deci în valoarea de piaţă a acţiunilor. Cum cele trei SIF-uri sunt capabile singure să decidă rezultatul votului, ceilalţi acţionari nu pot decât să vorbească, ceea ce cu siguranţă vor face. Aşa că de fapt adevărata şi singura miză a adunării generale care urmează aceasta este. Restul este istorie.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb