OPINII Vârsta de pensionare concurează speranţa de viaţă

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 martie 2021

Vârsta de pensionare concurează speranţa de viaţă

Împingerea vârstei de pensionare, la cerere, până la 70 de ani ţine de starea precară a finanţelor publice, oricât s-ar încerca deghizarea sa în accesoriu al dreptului la muncă.

Deocamdată, avem de-a face cu o opţiune - cine vrea poate rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani (fără a cumula pensia cu salariul la stat, doar în privat ar fi posibil acest lucru), contribuind la uşurarea presiunii pe sistemul public de pensii. Numai avantaje ar fi din această decizie, ni se transmite - pensia de stat ar putea creşte pentru că se acumulează puncte suplimentare (în acest moment ponderea pensiei medii de asigurări sociale la vechime completă raportată la salariul mediu pe economie este puţin peste 50%), pensia privată Pilon II ar putea creşte la rândul său, pentru că sunt acumulaţi bani în anii petrecuţi suplimentar în câmpul muncii, la fel cea din Pilonul III, facultativă, dacă există şi o asemenea schemă de cotizare.

În acest moment, vârsta de pensionare este de 65 de ani la bărbaţi şi 63 de ani la femei, iar speranţa de viaţă la naştere în România este de 72 de ani pentru bărbaţi şi de 79 de ani pentru femei. Cu vârsta de pensionare împinsă, deocamdată facultativ, până la 70 de ani, aceasta ajunge să concureze speranţa de viaţă, cel puţin în cazul barbaţilor fiind cu doar doi ani sub.

Este o situaţie la care s-a ajuns prin pierderea constantă a locurilor de muncă, tot mai puţin angajaţi ajungând să susţină prin contribuţii pensiile publice. Şi, cu spectrul digitalizarii în faţă, vom ajunge în curând la un număr şi mai mic, pentru că nu prea există în acest moment alternative viabile în piaţa muncii pentru angajaţii ale căror posturi sunt concurate cu succes de roboţi (casiere, lucrători în HoReCa, dar şi în administraţie). Astfel încât, chiar dacă nu va fi obligatorie, amânarea vârstei de pensionare va reprezenta singura soluţie pentru un trai decent la bătrâneţe, destul de curând.

Recent, am văzut un documentar despre Pompei, oraşul acoperit de o erupţie vulcanică în timpul Imperiului Roman, în care, printre altele, se menţiona că locuitorii se trezeau dis de dimineaţă pentru a începe ziua de lucru, pentru ca apoi să se relaxeze începând cu după amiaza. Un lux pe care contemporanii nu şi-l pot permite în ziua de azi, ziua de lucru prelungindu-se mult după orele amiezii. Evident, nu existau pensii pe vremea romanilor, dar nimeni nu îşi punea problema să muncească mai mult pentru a acumula la vârsta senectuţii. Probabil existau şi mai puţine nevoi inventate. Iar pe atunci existau sclavii care suplineau munca stăpânilor. Dar şi noi avem roboţii. Care, din păcate, în loc să înlocuiască gratis munca utilizatorilor, au ajuns să le înlocuiască sursele de venit. Nu s-ar zice că am evoluat foarte mult din această perspectivă.

Dincolo de lungirea perioadei de activitate sau de creşterea economisirii în perioadele active pentru a compensa sărăcia veniturilor la pensie, eventual de deprinderea abc-ului pieţelor de capital pentru plasarea cu randament mai bun a economiilor, soluţii miraculoase pentru a avea venituri mai mari la pensie nu există. Să nu ne facem prea mari iluzii în ceea ce priveşte pensiile private. Pensiile private pot avea randamente mai bune pe hârtie, dar ascund un mare dezavantaj raportat la cele de stat. Pensiile private distribuie doar sumele cu care s-a contribuit efectiv, pe când cele de stat distribuie sumele stabilite prin lege, câtă vreme pensionarul le poate încasa. Cu alte cuvinte, pensia de stat e pe viaţă, pe când pensia privată ţine doar cât ajung sumele cotizate. Şi, în condiţiile în care speranţa de viaţa este în creştere, chiar dacă cu paşi lenţi în Româ­nia, nu e prea comod să te trezeşţi pe la 80 de ani că ţi s-a terminat pensia privată şi că trebuie să te bazezi doar pe cea de stat.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. E o falsă discuție cu vârsta de pensionare la 70 de ani, e propaganda lu Raluca Țurcan.

    Că să ajungi sa semnezi statul de salarii la 70j de ani trebuie sa lucrezi prin vreo primărie sau alt loc călduț de la stat, la privat zbori mult mai devreme, nu ajungi nici până la 60 de ani. Oricum au apărut roboții și neomarxistii planetei ar trebui sa se gândească la pensionari începând de la 50 de ani sau la "venit minim de subzistență" generalizat.. Speranța de job va scădea dramatic in următorii ani. Veți vedea puzderie de oameni trecuți de 50 de ani fara job și fără pensie. Da a nu-i "rezolvă" vaccinul Guvernului mondial, acești oameni vor fi o pe problemă socială majoră  

    1. Dl Cristian, eu lucrez în învățământ; poate credeți că e un loc călduț, poate nu; în construcții, de ex., se lucrează la temperaturi scăzute, dar și în învățământ, dacă îți faci datoria, poți spune că nu lucrezi în loc călduț, în sensul atribuit de dvs expresiei.

      Și vreau să am dreptul să lucrez până la 70 de ani; dacă voi avea probleme de sănătate mă voi pensiona mai devreme; dacă nu voi avea asemenea probleme, vreau să lucrez și după 70 de ani; dacă nu mai am dreptul să lucrez în învățământ, mă voi angaja la privat; deja am oferte foarte bune.

      Cu ce vă deranjează dacă cineva are dreptul să lucreze până la 70 de ani, fără să pretindă pensie? 

      D le Costică, daca tot ziceți că va este bine sa lucrați si peste varsta de 70 ani, inseamna ca nu sunteti uzat psihic, foarte bine, nu știm cât v ati facut treaba, dar vedem si noi ce generații de elevi avem.Nu credeti ca ar fi bine sa lăsați să mai lucreze si generațiile pe care dv.le ati format? Se tot spune că tineretul din ziua de astazi nu este pregătit să va ia locul, pai, nu dv. i ati format lucrând la infinit?

      Este deranjant pentru ca sunt tineri care s-au pregătit pentru meseria pe care o practicați dvs. si le țineți postul blocat, astfel încât ei trebuie sa se recalifice sau sa emigreze.

      Iarta-ma ca ma bag dar cei ca si dumneata sunt foarte putini.Tentatia lucrului(la stat)dupa pensie, este aceea de a culege doua mere in loc de unul.Poate dta ca si profesor esti pasionat de ceea ce faci.Cred ca inteleg.Tata a fost profesor si continua sa mearga la scoala si dupa pensionare.Pro bono si pentru placerea de a se intalni cu elevi.

      Profesor sa n-aiba loc de munca?! Haida, de! Vorbim sa n-adormim.

      În Constituție sunt enumerate mai multe drepturi. Iar acestea nu se exclud unul pe altul. Astfel nu trebuie să alegem, de exemplu între dreptul la asistență medicală gratuită și dreptul la învățământ gratuit. Pe cale de consecință dreptul la pensie și cel de a muncii nu se exclud. Și domnul Costică explicați-mi și mie, dacă aveți o pregătire profesională foarte bună și veți avea oferte de muncă, din ce motiv ați renunța la dreptul de a avea o pensie de 3000 lei începând cu vârsta de 65 de ani ? Am convingerea că acest proiect cu vârsta de 70 ani este vănturat că praf în ochi când ei se pregătesc să înghețe salariile și în 2022. Oricum este un proiect neconstituțional care nu are șanse să fie pus în practică.

      Pentru cazul că sunteți o excepție de la regulă,gen Nicolae Iorga,comentariul meu nu este pentru dumneavoastră.

      Deci,marea majoritate a lucrătorilor din învățământul românesc trebuie să părăsească sistemul la vârste cuprinse între 55 și 60 de ani . . . astfel evităm confruntarea generațiilor tinere cu deficiențele specifice vârstelor senioriale. 

    Este un fals. Ei se folosesc de bani noștri acum iar cind ies la pensie aștept mila lor un calcul simplu eu le dau 25%acum adică 21.25 la pilonul 1 și 3.75% pilonul 2 iar ei împarte salariu brut muncit cu greu la un salariu mediu brut acuma 5906 care este o minciuna

    Atât vaccinarea obligatorie,cât și pensionarea la 70ani are un scop foarte precis pentru viitorul apropiat,respectiv exterminarea în masă a a pensionarilor,pentru că au devenit o povară insuportabilă pe bugetul statului mafiot.

    1. vaccinarea nu e obligatorie rahatel

    Nu reusesc sa inteleg nemultumirea romanilor. Cei care ne conduc sunt expresia votului romanilor. Pe cale de consecinta, pe romani ar trebui sa-i bucure TOATE hotararile luate de guvernanti.

    Ca să poți plăti pensii speciale de multe mii de eur, normal că amărâții trebuie să lucreze până mor.

    cadou din partea colegilor de serviciu la petrecerea de pensionare ... un sicriu ieftin de braaad :))

    ... cu La multi ani! si semnaturi scrise cu market-ul pe interiorul capacului ! :))))  

    Ahahhhaaaaaahahhahahhahaa :))))  

    bai

    eu vreau sa-mi iau brutul in mana si eu sa decid unde sa cumpar asigurare de sanatate, unde sa cotizez la pensie, etc... si daca! In toate cazurile daca! ... ca poate am chef sa iau brutul si sa-l beau pe tot!  

    Imi da voie statul sa fiu liber ? Si sa decid pe banii mei?  

    1. Dragilor, aveți dreptate. Nu știu cum să mă exprim...dar transmit adevărul. Sunt polițist...nu am avut zi/ noapte...nu a em voie să facem altceva decât munca de politie... Eu nu cred că sunteți de acord să fiți opriți în trafic de un polițist de 70 ani sau să utilizeze armamentul...

      nu ,vrem politisti sub 45 ani, restul la ingrasat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb