OPUS Chartered Issuances Luxemburg deţine peste 5% din SIF Banat Crişana

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 ianuarie 2018

OPUS Chartered Issuances Luxemburg deţine peste 5% din SIF Banat Crişana

SIF Muntenia avea în portofoliu obligaţiuni OPUS Chartered Issuances Luxemburg de 17 milioane de euro, la 30 septembrie 2017

OPUS Chartered Issuances SA Luxemburg deţinea, la finalul anului trecut, 5,072% din SIF1 Banat Crişana (26.379.000 acţiuni), potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti, de către Depozitarul Central.

Instituţia a transmis informaţia, ca urmare a consolidării registrului acţionarilor emitentului SIF Banat Crişana.

OPUS Chartered Issuances SA este o entitate din grupul Chartered, un grup de bănci asiatice şi furnizori de servicii financiare, conform informaţiilor de pe site-ul propriu.

Chartered Investment Germany GmbH (CIG) este o instituţie care oferă servicii financiare, cu sediul la Dusseldorf, fiind o subsidiară a băncii de investiţii japoneze PWM Japan Securities, parte a Chartered Group.

La 30 septembrie 2017, SIF Muntenia (unde SIF1 are o deţinere de 4,97% din capital şi controlează societatea de administrare SAI Muntenia Invest) avea în portofoliu obligaţiuni emise de OPUS Chartered Issuances de 17 milioane de euro (78,32 milioane de lei).

Astfel, SIF4 a cumpărat obligaţiuni OPUS emise în 2017, de 6,26 milioane de euro, şi emise în 2016 de 10,74 milioane de euro, ambele emisiuni fiind scadente în septembrie 2018.

SIF Muntenia avea, la 30 septembrie 2017, 4,69% din SIF Banat Crişana.

Limita maximă de deţinere la SIF-uri este de 5%, prin lege, astfel că OPUS Chartered Issuances SA Luxemburg va trebui să revină în pragul legal în perioada următoare.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. ASF se codeste sa raspunda/reglementeze detinerile incrucisate care exista la toate sif-urile si care, de coniventa cu fondurile unde investesc, asigura linistea administratorilor.Ce-o fi asa greu sa le consideri detineri proprii si sa anulezi dreptul de vot? Sau e si ASF parte?

    1. ...daca ar anula dreptul la vot al detinerilor proprii, actionarii mici ar putea prelua controlul...dar ASF doarme in galosi si ii lasa pe jefuitori sa se serveasca din banii SIF-urilor.

      ASF-ul nu doarme ci lucreaza ... pentru infractori. Toti investitorii vad de la o posta ce se intampla, mai putin ASF-ul (?!). Sa fie chiar atat de prosti? Cu siguranta NU. Atunci inseamna ca sunt hoti si aserviti unor grupuri de interese.

      ASF avea, la finalul anului trecut, 512 angajaţi, cu 32 mai mulţi faţă de 2015, atunci când fostul preşedinte Mişu Negriţoiu a derulat un proces de restructurare.

      Dar, între timp, 28 de angajaţi ai ASF au părăsit instituţia prin înfiinţarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), în 2015, aşa că, de fapt, la ASF, sunt, acum, cu 60 de salariaţi în plus faţă de 2015. 

      - 31.12.2013: 640 angajaţi 

      - 31.12.2014: 502 angajaţi 

      - 31.12.2015: 480 angajaţi 

      - 31.12.2016: 487 angajaţi

      - 21.12.2017: 512 angajaţi 

    Morisca pentru ridicarea cotatiei la SIF1. Chartered cumpara iar SIF4 pompeaza banii. Cine oare sa fie in spatele moristii? Evident, cine controleaza SIF4 care asigura finantarea..

    1. foarte corect, altfel cum ar putea fi sustinuta cresterea permanenta VUAN-ului SIF1 si SIF4...asta este manipularea pietei in cel mai clar mod.

    Obligatiunile OPUS CHARTRED sunt creatia lui Bilteanu si au fost prezentate de catre SIF4, ca si o investitie in instrumente financiare cotate (grad mic de risc). Prima emisiune a fost lansata in septembrie 2014 cu scadenta in septembrie 2016. Au fost investiti atunci 11,4 milioane EUR, in asa-numite obligatiuni care urmaresc evolutia unui cos de actiuni (9,18% actiuni SIF2 si 90,82% SIF5), sub forma unui plasament privat, obligatiuni fara vreun cupon si fara pret de rascumparare. Desi cotate la Bursa din Frankfurt, nu au fost tranzactionate niciodata. In septembrie 2016 ele au fost rostogolite in alte obligatiuni de acelasi tip, dar fara prea multe informnatii. Investitia din 2016 s-a ridicat la circa 9,9 milioane EUR, adica pierdere de 1.5 milioane EUR

    In septembrie 2017 o alta investitie marca Bilteanu din 2014, derivatele pe SIF2 au fost rostogolite si transformate in obligatiuni structurate OPUS CHARTRED, dar despre care din nou nu s-au dat prea multe informatii. Nici despre aceasta emisiune de obligatiuni, care oricum se ridica din nou la circa 6,5 milioane EUR, nu se stiu prea multe.  

    In momentul de fata investitorii nu stiu codul ISIN, piata pe care se tranzactioneaza, etc, desi reprezinta o investitie cu grad mic de risc. 

    Se nasc intrebari. 

    In perioada 2014-2017, cei 5% actiuni SIF5 din cos, au fost reprezentate de catre cine, si cine a incasat dividendele corespunzatoare? 

    Daca a fost SIF4, atunci s-a incalcat limita de detinere, daca a fost detinatorul am vrea si noi sa stim cine si-a transformat detinerea in lichiditati, fara sa-si piarda controlul?  

    Si acum este vorba de 5% detinerea OPUS CHARTRED in SIF1, comunicata de Depozitarul Central!!!!! Daca s-ar analiza mai atent structura de actionariat, ar iesi la iveala probabil ca SIF1 este detinut de SIF4 si diverse alte fonduri in care SIF1 este actionar majorita, sau altfel spus cei care controleaza SIF4 si SIF1 nu o fac pe banii loe ci pe banii si riscul celor doua SIF-uri. Cam cum se numeste asta? Alo ASF, DIICOT, DIPI dormiti? 

    Poate ASF se uita si analizeaza mai atent, si in spiritul MIFID2, ne lumineaza cu privire la excrocarea celor doua SIF-uri.

    sif-urile prin detinerile incrucisate au urcat valoarea actiunilor artificial, activele detinute de sif-uri nu pot produce valoare egala cu cresterea actiuni

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb