OR FI FIIND STRĂINE? Ne împrumutăm pentru datoriile companiilor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 martie 2009

Băsescu acuză guvernarea Tăriceanu că a cheltuit trei miliarde de euro din privatizarea BCR în campania electorală .

Băsescu acuză guvernarea Tăriceanu că a cheltuit trei miliarde de euro din privatizarea BCR în campania electorală .

Sănătatea ar putea rămâne fără fonduri până la finele anului

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, ieri, în faţa senatorilor şi deputaţilor reuniţi în şedinţă comună o alocuţiune pe problemele de actualitate ale societăţii, generate de criza economică şi financiară.

Şeful statului a subliniat că ţara noastră are nevoie, pentru depăşirea crizei, de "o centură de siguranţă", cu alte cuvinte, de un împrumut extern, pentru depăşirea cu brio a situaţiei extrem de dificile din prezent.

Conform şefului statului, împrumutul extern este necesar din cauza deficitului de cont curent şi a datoriei sectorului privat, care trebuie să ramburseze anul acesta credite de 24 de miliarde de euro şi nu din necesitatea de a susţine bugetul de stat.

Mesajul preşedintelui, de la tribuna Parlamentului, arată că, practic, ne vom împrumuta pentru a ajuta sectorul privat şi datoriile acestuia.

Tot de la şeful statului aflăm, în premieră, că Uniunea Europeană alocă fonduri pentru ajutorarea statelor membre doar în parteneriat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), instituţia financiară care unor politicienii le trezeşte şi acum fiori, dar care, potrivit acestora, ne este atât de necesară.

""Un asemenea împrumut ne va face mai rezistenţi la o posibilă deteriorare rapidă a situaţiei economiei globale"", a spus şeful statului.

Dacă multe ramuri din economie nu văd în viitorul apropriat decât propria dispariţie sau falimente în lanţ, şeful statului este de părere că ţara noastră poate să devină, la capătul crizei, un stat modernizat şi reformat.

Tot de la şeful statului aflăm că ţara noastră are la dispoziţie nouă miliarde de euro fonduri de la diferite instituţii financiare, care, însă, nu au fost utilizate pentru dezvoltare.

Traian Băsescu a apreciat că dacă aceste fonduri obţinute de la BEI, BERD sau BM ar putea fi utilizate trei, patru miliarde, ţara noastră ar putea avea chiar o minimă creştere economică, locuri de muncă şi dezvoltare.

Conform şefului statului, ţara noastră are la dispoziţie fonduri structurale neutilizate până la începutul lunii martie în valoare de 5,5 miliarde euro.

""La o parte din aceste credite am început să plătim comisioane de neutilizare de milioane de euro anual"", a subliniat şeful statului, citat de Agerpres.

În opinia sa, faptul că s-a ajuns la această situaţie confirmă ineficienţa aparatului administrativ, care, în opinia sa, pare constituit mai degrabă pe criterii clientelare decât pe criterii de competenţă.

Pe de altă parte, Băsescu a criticat şi fosta guvernare liberală, pe care o acuză de lipsă a prudenţei bugetare în ultimii doi ani.

Conform spuselor sale, lipsa de reformă în 2007 şi 2008, ani în care formaţiunea sa PD-L, pe care o conduce neoficial şi acum nu a fost la guvernare, este plătită, în prezent, de populaţia ţării.

Astfel, şeful statului a insistat asupra necesităţii adoptării urgente a unor reforme profunde, întrucât ţară noastră înregistrează un mare decalaj economico-social faţă de restul ţărilor europene.

Fiind vorba de reformă, şeful statului şi-a axat discursul pe problemele sistemului de sănătate.

Băsescu a cerut Guvernului să elaboreze, urgent, o strategie de reformare a sistemului medical şi a legislaţiei din domeniu.

Şeful statului a apreciat că sistemul naţional de sănătate este unul dintre cele mai neperformante din Europa, din cauză că este afectat de lipsa de transparenţă şi de alocare ineficientă a fondurilor.

Băsescu a avertizat că din pricina lipsei de reforme din sistem, în perioada guvernării liberale, actualul Guvern este în pericolul de a epuiza bugetul Sănătăţii chiar înainte de sfârşitul acestui an.

"Atrag atenţia asupra faptului că există riscul major ca sistemul sanitar nereformat să consume bugetul înainte de sfârşitul acesti an", a subliniat Băsescu, care a explicat că, în această situaţie, actuala guvernare va fi nevoită să găsească surse suplimentare de finanţare, ce va duce, inevitabil, la creşterea deficitelor bugetare.

Şeful statului şi-a continuat acuzele la adresa fostului Guvern, pe care îl acuză că a cheltuit în timpul campaniei electorale trei miliarde de euro constituiţi în Fondul Naţional de Dezvoltare, proveniţi în special din privatizarea Băncii Comerciale Române.

Preşedintele a subliniat că dacă ţara noastră va continua în acest fel, nu va putea adopta euro în 2014, moneda unică europeană fiind în opinia sa, un factor de stabilitate în actuala criză economică.

"Acesta este rezultatul propagandei triumfaliste a guvernării netransparente, a unei proaste guvernări pe care românii trebuie să o plătească acum"; aşa şi-a "înţepat" preşedintele foştii şi actuali adversari ai domniei sale la viitoarele alegeri prezidenţiale.

Miniştrii de Finanţe ai UE sprijină dublarea fondurilor FMI

Miniştrii de finanţe ai Uniunii Europene (UE) au anunţat că vor susţine dublarea resurselor pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI) la 500 miliarde dolari, în cadrul întrunirii de marţi celor mai industrializate 20 de ţări din lume - G-20, potrivit Reuters.

Ei apreciază că UE va acorda, astfel, FMI mai multă putere în supravegherea economică şi financiară pentru prevenirea unei viitoare crize.

Statele membre ale Uniunii Europene sunt pregătite să contribuie la o creştere temporară a acestora, în cazul în care acest lucru este necesar, considerând că este esenţial ca Fondul să aibă suficiente resurse financiare pentru asistarea economiilor afectate de criza actuală.

Creşterea fondurilor ar trebui să fie finanţată de membri prin împrumuturi directe, mai ales de cei care au rezerve valutare semnificative, sunt de părere aceştia.

Reprezentanţii G-20 se vor întruni, vineri şi sâmbătă, să discute despre abordarea crizei economice şi financiare, care a împins multe state din Europa să ceară ajutor de la FMI.(A.A.)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci haideti sa dam faliment, ca sa devenim un stat modernizat si reformat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb