Orange şi Vodafone au realizat primele apeluri 4G peste o reţea pilot partajată bazată pe Open RAN

F.D.
Companii / 9 octombrie 2023

Orange şi Vodafone au realizat primele apeluri 4G peste o reţea pilot partajată bazată pe Open RAN

Orange şi Vodafone anunţă că au derulat cu succes un proiect pilot ce implică prima experienţă reală de apeluri 4G, pe un grup de site-uri partajate, bazate pe tehnologia Open RAN, integrate în reţeaua comercială, într-o zonă rurală din apropierea Bucureştiului, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, acest reper tehnologic succedă anunţului celor două companii, din luna februarie a acestui an, potrivit căruia vor construi o reţea de acces radio deschisă (Open RAN), cu partajarea RAN în zonele rurale ale Europei unde ambele companii dispun de reţele mobile.

Tehnologia Open RAN decuplează funcţionalităţile software de cele hardware. Acest aspect permite modernizarea de la distanţă a staţiilor de bază mobile cu noi caracteristici şi servicii, mai rapid şi mai eficient din punctul de vedere al costurilor, reducând nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a reţelei. În contextul partajării RAN, fiecare operator îşi gestionează propriul software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, sporindu-şi autonomia şi diferenţierea în timp ce costurile de operare a reţelei sunt împărţite.

În cadrul acestui proiect pilot cu trafic comercial, Orange şi Vodafone au lucrat cu furnizori parteneri-cheie, selectaţi individual, pentru a demonstra beneficiile unei reţele de acces radio virtualizate, bazate pe interfeţe standardizate Open RAN, incluzând posibilitatea de a face modificări software la distanţă, arată sursa citată.

Bazându-se pe testele de integrare realizate cu succes în laboratorul Open RAN al Orange din Franţa, dar şi pe experienţa obţinută de Vodafone Marea Britanie prin implementarea Open RAN, companiile au folosit acelaşi concept de "stivă" tehnologică pe site-urile lor partajate. Aceasta include o soluţie comercială RAN virtualizată de la Samsung, suprapusă peste software-ul Wind River folosit pentru implementarea şi scalarea software-ului RAN, dar şi servere Dell PowerEdge.

În urma acestor apeluri 4G testate cu succes pe site-urile partajate Open RAN într-o locaţie rurală, Orange şi Vodafone vor introduce în curând tehnologia 2G, deja testată şi validată în laborator, iar mai apoi 5G. Va fi prima dată în Europa când software-ul radio 2G este complet integrat într-un mediu Open RAN virtualizat, simplificând implementarea şi evitând, în acelaşi timp, nevoia de soluţii mai complexe din punct de vedere operaţional.

Bruno Zerbib, Chief Technology & Innovation Officer în cadrul Orange, a declarat: "Această primă implementare pilot a Open RAN în cadrul Orange reprezintă o etapă importantă pentru a demonstra că Open RAN este acum o tehnologie matură, pregătită să fie lansată peste reţelele deja existente. Ea setează terenul pentru implementări la scală mai largă în cadrul grupului şi deschide calea către reţele complet automatizate şi inteligente."

Alberto Ripepi, Chief Network Officer în cadrul Vodafone, a declarat: "Alături de Orange, am dezvoltat un model care va servi drept referinţă pentru extinderea reţelelor mobile către comunităţile rurale din Europa. Partajarea Open RAN ne va permite să reducem costurile prin folosirea la comun a componentelor hardware, gestionând independent propriul software RAN, în cloud, pentru a putea oferi, astfel, servicii diferenţiate clienţilor noştri."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb