Organizaţiile de media resping ideea ajutorului de stat pentru televiziuni în campania electorală

Elena Deacu
Media-Advertising / 12 iunie 2015

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, în calitate de membră a Convenţiei Organizaţiilor de Media, susţine, alături de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Active Watch, necesitatea retragerii Ordonanţei de urgenţă privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru operatorii economici din domeniul audiovizual.

De asemenea, FRJ MediaSind solicită Guvernului iniţierea unor consultări reale cu toate organizaţiile din domeniu interesate de dezvoltarea unor metode de sprijin financiar pentru producţia de materiale de informare, educare şi culturale de interes public, în condiţii de transparenţă şi obiectivitate.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch şi Convenţia Organizaţiilor de Media (COM) consideră inoportună instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru televiziuni, în perioada 2015-2016 şi solicită Executivului să reconsidere această opţiune, luând în calcul alte modalităţi de a sprijini producţia editorială şi informarea publicului.

Potrivit organizaţiilor media, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului din 10.06.2015 instituie o schemă de ajutor de stat în valoare de 15 milioane de euro pentru televiziunile din România. Prin însăşi natura sa, ajutorul de stat creează un avantaj competitiv selectiv şi distorsionează libera concurenţă. "Selectivitatea" presupusă de ajutorul de stat lasă celui care îl gestionează putere discreţionară (conform Consiliului Concurenţei).

"Instituirea unor astfel de măsuri în plin sezon electoral (a doua jumătate a anului 2015 şi anul 2016) ridică majore semne de întrebare în ceea ce priveşte intenţiile Guvernului şi erodează de la bun început credibilitatea televiziunilor care vor primi astfel de ajutoare.

Solicităm, de asemenea, Guvernului să facă publice studiile care justifică această decizie şi caracterul ei de urgenţă. Credem că o atare măsură, cu uriaş potenţial anti-concurenţial, ar trebui să se aplice doar în condiţii de maximă transparenţă", se arată în comunicatul transmis redacţiei.

Organizaţiile consideră, de asemenea, că informarea şi educarea publicului sunt obiective majore şi legitime. "Orice sprijin guvernamental, din fonduri publice, în această direcţie este bine-venit, în condiţiile în care accentul cade pe produsul editorial şi pe destinatarul său de drept, publicul, nu pe operatorii economici care îl comercializează. Credem, de aceea, că sprijinul guvernamental ar trebui să acopere producţia editorială, indiferent de tipul mijlocului de informare (presă scrisă, radio, televiziune, online). Astfel de fonduri trebuie să poată fi accesate de orice creator, în cadrul unui proces transparent şi competitiv", se mai arată în comunicat.

Organizaţiile solicităm, de aceea, Guvernului să retragă Ordonanţa de urgenţă privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru operatorii economici din domeniul audiovizual şi să iniţieze consultări cu toţi actorii interesaţi în dezvoltarea unor metode alternative, în afara oricăror suspiciuni de influenţe politice, de sprijin pentru producţia de materiale de informare, educare şi culturale de interes public.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb