Organizaţiile evreieşti din SUA îl acuză pe Donald Trump de antisemitism

G.U.
Internaţional / 19 decembrie 2021

Organizaţiile evreieşti din SUA îl acuză pe Donald Trump de antisemitism

"A insinua că Israelul sau evreii controlează Congresul sau mass-media este antisemit, simplu şi simplu", a scris Jonathan Greenblatt, directorul executiv al Ligii Anti-Defăimare (ADL), pe Twitter, informează G4media.ro.

Comentariile lui Donald Trump dintr-un interviu din iulie cu jurnalistul israelian Barak Ravid, au fost difuzate joi pe Unholy Podcast, găzduit de Yonit Levi de la Israel's Channel 12 News şi Jonathan Freedland de la The Guardian.

În declaraţiile sale, fostul preşedinte american a revenit la acuzaţiile pe care le-a făcut frecvent că evreii americani sunt nerecunoscători pentru tot ceea ce a făcut el pentru Israel.

"Sunt oameni în această ţară care sunt evrei care nu mai iubesc Israelul. Vă spun că creştinii evanghelici iubesc Israelul mai mult decât evreii din această ţară", a spus Trump.

"Odinioară, Israelul avea putere absolută asupra Congresului. Şi astăzi, cred că este exact opusul. Şi cred că Obama şi Biden au făcut asta", a continuat Trump.

"Evreilor din Statele Unite fie nu le place Israelul, fie nu le pasă de Israel", a spus Trump în înregistrare. "Vreau să spun, uită-te la New York Times, The New York Times urăşte Israelul, îi urăşte. Şi sunt evrei care conduc The New York Times. Adică, familia Sulzberger", a adăugat Trump-.

Comitetul Evreiesc American a scris vineri pe Twitter că "sprijinul din trecut al lui Trump pentru Israel nu îi dă dreptul de a colporta clişee antisemite radioactive - şi nici să tragă concluzii nefondate despre legăturile de neîntrerupt care îi leagă pe evreii americani de Israel. Ajunge!"

Directorul executiv al Consiliului Democrat Evreiesc pentru America, Halie Soifer, a postat pe Twitter că "ceea ce [Trump] nu înţelege este că evreii americani îl dispreţuiesc - şi tot ceea ce reprezintă el în GOP [Partidul Republican] - pentru că este un bigot depravat care continuă să ne atace democraţia, iar politicile sale sunt antitetice valorilor noastre. Acest lucru nu are nimic de-a face cu Israelul."

În acelaşi timp, Qasim Rashid, avocat pentru drepturile omului şi prezentator radio, a declarat: "În timp ce evreii americani reprezintă doar 2% dintre americani, datele FBI arată că evreii suferă mai mult de 60% din crimele motivate de ură religios. Antisemitismul nesăbuit al lui Donald Trump îi pune în pericol şi mai mult pe evreii americani, iar Partidul Republican care îl sprijină cu mândrie îi face complici. Inacceptabil."

Donald Trump a discutat cu Ravid pentru noua carte în limba ebraică a reporterului, "Pacea lui Trump" despre Acordurile Avraham de anul trecut, despre acordurile de normalizare dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite, urmate de Bahrain, Sudan şi Maroc, negociate cu ajutorul administraţiei Trump.

În fragmentele deja publicate din cele două interviuri înregistrate pe care Ravid le-a efectuat cu Trump, fostul preşedinte l-a atacat violent pe fostul prim-ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, pentru că l-a felicitat pe Joe Biden pentru câştigarea preşedinţiei în noiembrie anul trecut - "Nu am mai vorbit cu el de atunci. Dă-l dracului", a spus Trump - şi a spus că Netanyahu nu a vrut niciodată să facă pace.

Trump a făcut în trecut comentarii incendiare despre evreii americani şi Israel. El a făcut anterior remarci similare celor dezvăluite în înregistrări, atrăgând critici pentru că a insinuat că evreii americani ar trebui să-şi bazeze deciziile politice exclusiv pe problema Israelului. Adresându-se evreilor din SUA, el s-a referit şi la Israel drept "ţara voastră".

În timp ce mulţi evrei americani susţin în general Israelul, ei au respins în mod constant acuzaţiile de dublă loialitate faţă de statul evreiesc, de obicei văzute ca un clişeu antisemit. Trump a fost, de asemenea, mustrat pentru că a spus că evreii care votează pentru Partidul Democrat sunt "neloiali".

În ultimul deceniu, alegătorii evrei au demonstrat stabilitate în partizanatul lor, potrivit datelor de la Pew Research Center. Alegătorii evrei se identifică cu Partidul Democrat faţă de Partidul Republican în raport de aproximativ 2:1.

"Este trist că încă o dată trebuie să reafirmăm acest punct, dar marea majoritate a evreilor americani susţin şi au o anumită legătură cu Israelul, indiferent de candidatul politic pentru care votează", a spus Greenblatt.

Evreii reprezintă doar o mică parte a electoratului naţional, dar în state precum Florida, ei pot reprezenta înclina balanţa în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi. Din punct de vedere istoric, evreii americani au votat predominant pentru Partidul Democrat, notează G4media.ro.

După alegerile din 2020, nu au fost publicate sondaje naţionale de exit-poll privind votul evreiesc. Un sondaj comandat de Coaliţia Republicană Evreiască a constatat că 30,5% dintre alegătorii evrei au votat pentru Donald Trump la nivel naţional, comparativ cu 60,6% pentru Joe Biden. Un alt sondaj comandat de grupul liberal J Street a constatat că 77% dintre evreii americani au votat pentru Biden şi doar 21% pentru Trump.

În 2016, Pew a constatat că Hillary Clinton a câştigat 71% din voturile evreilor faţă de cele 25% ale lui Trump. În 2012, cifrele au fost puţin mai mari pentru candidatul Republican: Barack Obama a câştigat 69% din voturile evreilor, în timp ce Mitt Romney a câştigat 30%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb