OTC S-A BLOCAT DIN PRIMA Uite tranzacţia, nu e tranzacţia...

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie 2010

O tranzacţie "over-the-counter" cu 100.000 de acţiuni SIF "Oltenia" a fost raportată, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, însă doar pentru câteva minute, raportarea fiind retrasă ca şi cum tranzacţia nu s-ar fi făcut vreodată. Cei care au dorit să verifice dacă tranzacţia OTC a avut, cu adevărat loc, nu au găsit, timp de câteva zeci de minute, nicio informaţie relevantă pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti sau al Depozitarului Central, instituţia care ar fi trebuit să deconteze transferul acţiunilor.

"Misterul" a fost elucidat, ulterior, de Alin Barbu, directorul general adjunct al Bursei de Valori Bucureşti, care a declarat că BVB a luat decizia să scoată tranzacţia OTC de pe site, după ce a constatat că Depozitarul Central nu decontează astfel de schimburi cu acţiuni româneşti.

Posibilitatea unor tranzacţii OTC cu acţiuni deja listate la Bursa de Valori Bucureşti a "inflamat" întreaga piaţă autohtonă, după ce conducerea Depozitarului Central a anunţat, pe final de mandat, că Depozitarul va deconta aceste tranzacţii, după aproa-pe un an de zile în care refuzase să facă acest lucru.

Bursa de Valori Bucureşti, considerând că va pierde grosul comisioanelor din tranzacţii, a tot încercat să oprească lansarea pieţei OTC, mergând până într-acolo încât a cerut atragerea răspunderii administratorilor Depozitarului pentru decizia lor, susţin surse din piaţă.

Faptul că tranzacţia OTC de ieri a avut loc cu o zi înainte de Adunarea Generală a Acţionarilor Depozitarului Central nu poate fi întâmplător. Pe Ordinea de zi la AGA de mâine se află, printre altele, şi solicitarea BVB ca lansarea pieţei OTC să fie suspendată, până când viitorul CA de la Depozitar va aproba un studiu de impact privind tranzacţiile OTC pe piaţa de capital de la noi.

Cum Bursa de Valori Bucureşti controlează 66% din Depozitarul Central, există şanse destul de mari ca tranzacţiile OTC să fie puse azi din nou la sertar.

OTC-ul, luat la şuturi

Bilanţ preelectoral la Depozitarul Central

Alin Barbu, directorul general adjunct al Bursei, ne-a declarat: "Există un regulament al Comisiei Europene 1287/2006 pentru punerea în aplicare a directivei MiFID. Conform acestui regulament, operatorul de piaţă trebuie să publice într-un timp limită o tranzacţie realizată în afara pieţei şi pentru care s-a primit o cerere de publicare de la un participant, pe un instrument pentru care, BVB - în acest caz -, este piaţă relevantă. În cazul concret, BVB a primit această cerere şi a publicat tranzacţia. Constatând că tranzacţia are ca obiect acţiuni româneşti, BVB a verificat la Depozitarul Central disponibilitatea serviciului de decontare a tranzacţiilor OTC de acest tip şi rezultatul a fost negativ. Consecventă principiilor de informare corectă a pieţei, BVB a decis să retragă publicarea unei tranzacţii care, în fapt, nu se poate realiza".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Alin Barbu acest guru incongruent al pietzei de capital, care inca de pe bancile scolii era alintat A lu'Sterica, spune ca si mai noul sau coleg din conducerea BVB...lucruri. El de mic s-a indopat cu futures.Daca va uitatzi pe piatza futures a BVB, vetzi intzelege de ce Alin statea in casa atunci cind altzi copii faceau tranzactii cu ciocolata chinezeasca, banane si tzigari BT. El a asteptat(spre deosebire de noi ceilaltzi) ziua in care, sa poata spune cu mindrie : am facut o piatza perfecta! Pentru ca nu e asa daca nu sunt tranzactzii nimeni nu poate gresi! E ca o sfera! Minunata!. Daca ar trebui sa isi hraneasca familia din ea Alin ar fi costeliv si familia lui ar aduce mincare cu sufertashul...de la nasu' Sterica.Acuma de ce sa faca canibalii ashtia tranzactii OTC cu sif5? Pai cum mai vede Dinel cine cu cine si unde? Si vretzi sa umble robul lu' Dinel, Cristinel Gastonom, ca zabaucu' prin depozitar si sa nu-i poata spune nimeni cine s-a tranzactzionat cu cine? De fapt cel mai grav e ca piatza OTC v-a canibaliza piatza Futures a BVB!

    Si noi nu vrem asta nu! Cum monser ? Vrei sa faca nasu' buba? Doamne futureshte! 

    1. In fond OTC-ul asta pare mai important decit legea pensiilor. Si asha shi este. Pentru ca daca ar fi permise, ar fi o problema cu salariile uriase ale angajatzilor cu functzii din BVB.Era sa zic a angajatzilor de top din BVB, dar cum BVB nu e decit in topul :NU FACETZI CA EI, nu mai zic.Iar daca CNVM mai da o duma pentru OTC , ca toate acelea care in final au dus la cazul FNI, e de bine fratzilor!

      De fapt ce ne tot miram atit, cit nasu' Sterica si cu finii sai o sa stea calare pe bitzii lu' Alin nu se va mai putea avansa in materia asta....eventual cadem in Tzeapa.. 

      cred ca tepes isi lichideaza afacerile si se retrage

      si parca nu ar fi de ajuns ce se intampla la BVB, citim azi in presa ca printre propunerile PNL la scaunul de premier se afla si Farmache.Fereasca-ne Sfantul, oare ce mai urmeaza?Pana unde se va ajunge cu prostia si incompetenta? probabil l-au propus pt realizarile stupefiante ale BVB din ultimii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb