OTILIA NUŢU, EXPERT FORUM: "Deşi Comisia Europeană vrea o poziţie comună în relaţia cu Gazprom, fiecare ţară discută ce vrea"

Vlad Pîrvu
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 15 mai 2014

"Dacă s-ar face Coridorul Nord-Sud, ar exista mai multe variante de import al gazului"

Una dintre cele mai mari probleme din domeniul energiei de la nivel european, la ora actuală, o reprezintă faptul că fiecare ţară "discută ce vrea cu Gazprom", în condiţiile în care Comisia Europeană (CE) doreşte o poziţia comună a comunităţii europene în relaţia cu ruşii, a declarat, ieri, Otilia Nuţu, specialist pe probleme energetice în cadrul organizaţiei Expert Forum. Domnia sa a precizat: "Gazele provenite din Rusia reprezintă 25% din consumul total de gaze de la nivelul Europei. În acelaşi timp, Europa reprezintă 60% din totalul exporturilor ruseşti de gaze. Cele două entităţi sunt dependente una de cealaltă. Există riscul foarte mare ca tranzitul de gaze prin Ucraina să fie întrerupt. De asemenea, există riscul şi ca, odată cu sancţiunile Europei pentru Rusia, să se întrerupă distribuţia de gaz şi prin North Stream. Problema este că, deşi Polonia şi Comisia Europeană vor să se adopte o poziţie comună în relaţia cu Gazprom, fiecare ţară discută ce vrea".

Otilia Nuţu a mai spus că există ţări care sunt dependente de tranzitul prin Ucraina, precum Bulgaria, dar că nu toate ţările sunt la fel de vulnerabile. Studiul prezentat de organizaţie, ieri, notează: "Desigur, nu doar ţările cele mai vulnerabile se opun sacţionării Rusiei şi creşterii independenţei energetice faţă de aceasta. Cum am amintit, state cu voce puternică în cadrul UE, precum Germania, Franţa sau Italia, au companii importante implicate în consorţiile North Stream, respectiv South Stream. Acestea au un interes direct ca Europa să fie aprovizionată cu cât mai mult gaz prin cele două conducte, pentru a ale face mai profitabile. E mai mult decât probabil că toate aceste companii fac un lobby extraordinar la Bruxelles împotriva unei sacţionări a Gazprom şi împotriva unor proiecte alternative de surse de gaz care le-ar deveni concurenţi puternici".

Oficialii Expert Forum sunt de părere că unul dintre punctele cele mai importante pe care ţara noastră ar trebui să le abordeze în viitorul apropiat este reprezentat de Coridorul Nord-Sud şi proiectele aferente acestuia: "Dacă s-ar face coridorul Nord-Sud, Polonia ar avea acces şi la depozitele din Ungaria (vor avea mai multe surse, nu numai Gazprom). De asemenea, ţara noastră ar putea importa din Bulgaria şi Ungaria, având acces la rezervele vecinilor noştri de la vest", a afirmat doamna Otilia Nuţu. Domnia sa a detaliat: "Suntem de părere că România trebui să ajute Bulgaria să nu mai fine atât de sensibilă la construcţia South Stream. Pentru acest lucru trebuie să ne interconectăm cu vecinii noştri. Interconectarea nu înseamnă neapărat că vor exista exporturi foarte mari, ci că se va reuşi stabilirea unei alternative. În acest fel ar pune şi puţină presiune pe Gazprom. De asemenea, continuarea procesului de liberalizare a pieţei de gaze este necesară. Un alt aspect important îl reprezintă faptul că nu trebuie să spunem de la început < nu > gazelor de şist. Sigur, nu în orice condiţii trebuie să trecem la acest nivel, dar să nu spunem < nu > fără analize serioase pe această temă. Nu ar fi deloc bine".

Sorin Ioniţă, specialist în cadrul organizaţiei, a declarat că actualul ministru delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, ar fi cel mai indicat pentru funcţia de comisar pe probleme de energie la UE, "chiar dacă nu foarte solid". Domnia sa a declarat: "Găsirea omului nu este nici pe departe partea cea mai grea, ci faptul că, în primul rând, trebuie să avem un cuvânt de spus în cadrul Uniunii, să ne bage cineva în seamă".

"Este vital pentru viitorul UE să avem în anii următori o Comisie condusă de oameni puternici şi cu viziune, capabili să negocieze şi să echilibreze interesele companiilor cu ale consumatorilor de energie pe termen lung", specifică raportul prezentat de organizaţie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb