OVIDIU NICOLESCU, CNIPMMR: "Legea privind înfiinţarea FSDI - ilegală şi neoportună"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 iulie 2018

"Legea privind înfiinţarea FSDI - ilegală şi neoportună"

Nicolescu: "Câţiva inşi ar putea face ce vor cu o cantitate foarte mare de active şi pasive"

Înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţiii (FSDI) este o necesitate pentru ţara noastră, însă actuala formă a legii care prevede înfiinţarea acestui fond este ilegală şi neoportună, întrucât ea încalcă alte patru legi, dar şi două ordonanţe de Guvern, a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Domnia sa susţine că, aşa cum este gândit în prezent, FSDI nu îşi poate îndeplini scopul pentru care a fost gândit, fiind prevăzute abateri de la Legea 31/1990 privind societăţile comerciale; Legea 297/2004 privind piaţa de capital; Legea 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare; Legea 137/2002 privind accelerarea privatizării; Ordonanţa de Guvern 64/2001 privind repartizarea profitului; Ordonanţa de Guvern 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale.

Reprezentantul CNIPMMR a mai spus: "Nu ştim de la ce intenţii s-a pornit, dar dacă ne uităm la efecte, vedem că ele arată că profitul a zeci de societăţi comerciale de stat şi regii autonome poate fi folosit discreţionar, că se pot vinde acţiuni ale statului fără nicio regulă, cui, când şi la ce preţ se vrea, că se pot cumpăra acţiuni de pe piaţa de capital fără să fie respectate nici regulile din România şi nici cele din Uniunea Europeană".

Domnul Nicolescu a subliniat că cei care vor gestiona FSDI vor avea o putere excesivă, fără să fie, însă, protejate interesele statului şi ale populaţiei, afirmând: "Câţiva inşi ar putea face ce vor cu o cantitate foarte mare de active şi pasive".

CNIPMMR precizează că aportul în numerar la capitalul social al FSDI este de nouă miliarde de lei, adică aproximativ două miliarde de euro şi trebuie vărsat potrivit Legii nr. 31/1990, în termen de maximum 12 luni, şi nu în cinci ani, cum a fost gândit de către iniţiatori.

În acest context, reprezentantul CNIPMMR se întreabă: "Are statul român, la acest moment, aceşti bani în numerar, pe care să îi verse? Dacă nu se varsă, şi se iau doar pachete de acţiuni de la societăţi, poate să facă investiţii? Nu, nu poate!".

Ovidiu Nicolescu a subliniat şi necesitatea unui plan de afaceri pentru FSDI, care nu există în prezent, adăugând: "Toată lumea ştie că, atunci când înfiinţezi o societate şi vrei nişte bani de la bancă, trebuie să vii cu un plan de afaceri. Aici vrem să facem cea mai mare societate comercială de stat, dar nu avem niciun fel de plan de afaceri. Acest plan de afaceri trebuie să stabilească următoarele: necesitatea acestui fond, oportunitatea, fezabilitatea şi avantajele (profitul). Apoi, trebuie stabilită strategia FSDI, ce proiecte va face, cum le va realiza şi aşa mai departe. Trebuie stabilit şi modul de management al acestei societăţi, cine îl va conduce, cum se va face selecţia. Nu este posibil să faci o societate comercială de stat care să administreze un asemenea fond, fără să ai un organism de superprofesionişti care să o conducă, altfel ne vom trezi că FSDI va fi condus de persoane incapabile".

Preşedintele de onoare al CNIPMMR consideră că este necesar un asemenea fond, dar trebuie mai întâi să fie realizate studiile de fezabilitate, strategia, managementul, fără încălcarea niciunei legi, altfel nu vom avea performanţe.

Camera Deputaţilor a adoptat în şedinţa din data de 6 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, pe care Curtea Constituţională a declarat-o, însă, neconstituţională pe 18 iulie 2018, având în vedere caracterul individual al legii şi faptul că, potrivit Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, "unităţile economice de interes republican se organizează ca societăţi comerciale prin hotărâre a Guvernului", astfel că legea criticată a fost adoptată cu încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat, mai arată CNIPMMR.

FSDI ar fi deţinut în întregime pe toată durata sa de funcţionare de către statul român, iar drepturile şi obligaţiile izvorâte din calitatea de acţionar unic al FSDI sunt exercitate, în numele statului român, de către Ministerul Finanţelor Publice.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ... va mai amintiti bancul ala cu militienii care dadeau un test in care li se cerea sa treaca obiecte de diverse forme prin gauri de asemenea de forme diferite?

    Rezultatul testului a impartit militienii in doua categorii - prosti si puternici.

    Asa si cu liderii nostri politici - ei vor face orice vor (inclusiv prin schimbarea tuturor acelor legi, daca e nevoie, sau doar prin introducerea de exceptii in cazul FSDI) pentru ca, dupa cum spunea unul dintre acesti distinsi domni intr-un rar moment de sinceritate - facem pentru ca putem. Din pacate s-a oprit inainte sa-si termine fraza - ... si nu ne putem abtine de la ciordeala. 

    acest fond ere creat cu singurul scop sa se vanda la pret de fier vechi sau mai putin in urma unor comisioane grase si restul societatilor care au ramas dupa distrugerea din 90, romanul e descurcaret=hot, aia la putere pt bani grei aia mititei cum pot si ei.

    directori vindeau utilaje la fer vechi salariati, tevile, fierul din beton, caramida, tigle, etc. sapau si spargeau la fundatii de arheologi sau mistreti ramaneu umiliti. 

    ce poti sa te astepti de la o natiune care isi educa copii cu: 

    catelus cu paru cret, fura rata din cotet si se jura ca nu fura dar l am prins cu rata n gura. 

    traim in si dintr o atentie, la: medic, profesor, politai, primar, etc

    lucrez in strainatate de 17 ani, in cel putin 10 tari diferite si cu cel putin 40 de nationalitati diferite de pe toate continentele, doar cei saraci asteapta, dau sau accepta atentii. nu importa religie, cultura, continent. de aia sunt si saraci, lipsa de responsabilitate, respect, implicare, se multumesc cu putin si fac tot atat, dar vor fara numar 

    s-a trezit asa zisul professor universitar analfabet. Ce a facut el pentru IMM pana acum ??? din cate stiu eu nimic

    Asta se numeste furt cu premeditare ! In mai putin de un an Hidroelectrica va incapea pe mainile unor borfasi ! La pret derizoriu daca nu gratuit prin oarece inginerie financiara !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb