Ovidiu Nicolescu, CNIPMMR: "Proiectul legii pensiilor este ca o bombă atomică"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 septembrie 2018

Ovidiu Nicolescu, CNIPMMR: "Proiectul legii pensiilor este ca o bombă atomică"

Nicolescu: "În trei ani de zile, pensia va creşte cu 79,4%"

Nicolescu: "Doar în 2020 este prevăzută o creştere a valorii punctului de pensie cu 61% - un cadou electoral, care va determina un puseu inflaţionist şi o amplificare a deficitului de comerţ exterior"

Proiectul legii privind sistemul public de pensii iniţiat de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale subminează stabilitatea şi sustenabilitatea economiei autohtone, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Româ-nia (CNIPMMR).

Domnia sa a afirmat: "Cred că cei care au făcut legea nu conştientizează ce se va întâmpla. Este ca o bombă atomică pusă în economie! Nu poţi să creşti imens dintr-o dată, nicio economie nu rezistă! Oamenii nu îşi dau seama de lucrul acesta".

Potrivit CNIPMMR, în primul rând, proiectul determină o creştere a valorii punctului de referinţă pe baza căruia se calculează pensia şi o majorare a pensiei.

Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul ministerului de resort pe data de 9 august şi au fost puse la dispoziţie zece zile pentru feedback, a mai spus preşedintele de onoare al CNIPMMR, adăugând: "Din câte ştim noi, trebuie să fie minim 30 de zile, şi nu într-o perioadă de concedii, aşa cum este luna august".

Acest proiect de lege prevede modificări la toate cele patru categorii de pensii: pensia pentru limita de vârstă, cea anticipată, pensia de invaliditate şi cea de urmaş.

În forma propusă de actualul proiect, legea sabotează interesele majore ale economiei, întrucât ea provoacă dezechilibre şi este inaplicabilă, a mai atras atenţia domnia sa, subliniind faptul că ea trebuie stopată deoarece încalcă prevederile a alte trei legi (Legea 69/2010, Legea 62/2011 şi Legea 500/2002), fiind necesar să îi fie dat un conţinut realist, ţinând cont de capacitatea de implementare.

Conform lui Ovidiu Nicolescu, în prezent, valoarea punctului de pensie este de 1.100 de lei, în 2019 va fi de 1.265 de lei, în 2020 va ajunge la 1.775 de lei, iar în 2021 va fi de 1.875 de lei.

În trei ani de zile, pensia va creşte, aşadar, cu 79,4%, cea mai mare majorare fiind stabilită pentru 1 septembrie 2020, cu două luni înainte de alegeri, a mai adăugat reprezentantul CNIPMMR.

Domnul Nicolescu a mai declarat: "În calitate de economist, vă spun că nu există nicio economie în lume care să poată să suporte o asemenea creştere a fondului naţional de pensii în trei ani de zile, pentru că nu au resursele necesare, nici pentru creştere şi nici pentru satisfacerea consumului. Nu există aşa ceva! Noi, însă, încercăm imposibilul".

Domnia sa susţine că această lege a pensiilor are un impact decisiv asupra sistemului de pensii, iar în orice stat sistemul fondurilor de pensii este unul dintre pilonii economiei şi societăţii, el având trei dimensiuni: socială (pentru că trebuie să asigure protecţia socială şi funcţionarea într-o ţară civilizată pe principiul contributivităţii), economico-strategică (pentru că el concentrează o mare parte din resursele disponibile ale societăţii şi pentru că modul său de dimensionare şi gestionare trebuie corelat cu nivelul de dezvoltare al economiei) şi prospectivă (pentru că dimensionarea şi utilizarea sa trebuie să fie corelate cu dimensionarea şi structurarea fondurilor de dezvoltare pentru a nu greva viitorul ţării). Această lege influenţează, aşadar, economia şi societatea românească în cele trei dimensiuni, a precizat sursa citată.

Toate aceste lucruri au la bază faptul că punctul de referinţă pe baza căruia se stabileşte pensia creşte la 75 de lei şi se stabileşte şi un sistem de indexare care va fi vulnerabil pentru că va fi corelat cu inflaţia, a mai menţionat Ovidiu Nicolescu.

"Creşte şi cuantumul minim al pensiilor. Pentru cei care nu au muncit suficient, pensia minimă va fi între 45% şi 75% din salariul minim brut garantat, iar toate acestea vor determina nişte creşteri masive ale fondurilor alocate în această direcţie", a mai adăugat sursa citată.

CNIPMMR susţine că lipsesc analizele de impact pentru acest proiect şi că trebuiau făcute măcar trei: cea pentru impactul creşterii asupra sferei sociale; apoi cea privind impactul majorării în domeniul economic şi cea pentru impactul creşterii pensiilor în domeniul bugetar.

Totodată, reprezentanţii CNIPMMR remarcă şi o lipsă de transparenţă pentru că acest proiect de lege a fost publicat fără să fie discutat cu reprezentanţii partenerilor sociali, ridicând, totodată, şi problema reprezentată de lipsa unei fundamentări corespunzătoare a impactului bugetar.

"Ce deficite se preconizează în condiţiile acestor majorări, potrivit proiectului de lege: pentru anul 2020 se prevede un deficit (un impact negativ) de 6,9 miliarde de lei; pentru 2021, de 21,1 miliarde de lei; în 2022 de 15,5 miliarde de lei. Acestea au fost calculate greşit - ele sunt subevaluate pentru că nu au luat în considerare contribuţiile pentru pensii reale. Este foarte limpede că vom avea un impact financiar foarte mare la bugetul statului. Într-un singur an (2020 - an electoral) se prevede o creştere a valorii punctului de pensie cu 61%. Este ceva incredibil! Nu se corelează, nici cu PIB-ul, nici cu productivitatea - este un cadou electoral şi va determina patru deteriorări majore ale economiei româneşti: un puseu inflaţionist (după aprecierile mele, în 2020 vom avea o inflaţie de cel puţin 15%); se va amplifica deficitul de comerţ exterior (pe piaţă vor intra, dintr-o dată, nişte zeci de miliarde la consum pentru care noi nu avem produse - România fiind, oricum, cel mai mare importator de produse agricole din UE, pe lângă calitatea sa de mare producător. Vom avea un deficit de comerţ exterior dublu, în 2020, după părerea mea, încă cel puţin 4-5 miliarde de euro în plus faţă de anii anteriori", a explicat sursa citată.

Pe fondul acestor elemente se va deteriora stabilitatea macro-economică, iar România se va îndepărta de aderarea la zona euro pentru că toate aces-tea înseamnă o neîndeplinire a criteriilor de convergenţă, a mai spus Ovidiu Nicolescu, adăugând: "Aşadar, în 2020, pentru că se vor voturile a peste 4 milioane de pensionari, li se face un cadou imens, necorelat cu realităţile economice şi monetare şi se dă peste cap toată economia naţională. În 2018, va exista un deficit de circa 7 miliarde de lei la bugetul de pensii, care va fi acoperit de la bugetul general, iar în 2021 deficitul la bugetul de pensii va fi de 30 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 7 miliarde de euro. De unde va lua România aceşti bani? Sunt deficite uriaşe, inacceptabile!".

În plus, domnia sa este de părere că, în momentul de faţă, Casa de Pensii nu este pregătită să aplice noua lege pentru că are deficit de personal şi pentru că majoritatea echipamentelor folosite datează din perioada 2002-2006. Exis-tă acolo 3,5 angajaţi pentru 10.000 de beneficiari şi 7,4 angajaţi pentru 10.000 de pensionari, de unde rezultă, clar, că sistemul este supraîncărcat şi subdotat, a mai precizat reprezentantul CNIPMMR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb