Pacek: Europa de Est va creşte în 2011 mult mai puţin decât celelalte pieţe emergente

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 septembrie 2010

Europa de Est va creşte anul viitor mult mai puţin decât celelalte pieţe emergente, la jumătate faţă de creşterea de dinainte de criză, iar recuperarea va fi foarte înceată şi nu se va înregistra niciun progres important, a declarat, vineri, economistul internaţional Nenad Pacek, la Congresul Profesiei Contabile din România, potrivit Agerpres.

"Din păcate, aşa arată viitorul în afaceri. Firme importante cu care care lucrez, din Europa de Est, spun că asta se va întâmpla. Este puţin mai bine în Rusia şi Turcia, dar în Europa de Est este o problemă, inclusiv în Europa. În 2011 şi 2012 va fi ceva mai bine, dar nu suficient de sigur şi de fiabil", a afirmat Pacek.

Deşi Europa Centrală şi de Est a fost regiunea cu creşterea cea mai mare între 1990 şi 2007, acum vedem că economia acesteia se reface mult mai greu decât în alte părţi. Şi aceasta din cauza datoriilor acumulate.

"Dacă ne uităm la refacerea bilanţurilor îţi dai seama că multe din lucrurile pe care le vom trăi în anii viitori vor fi protejări, imposibilitatea de a obţine supercicluri", a subliniat Pacek.

Potrivit economistului, ceea ce s-a întâmplat cu creşterea economică în Europa de Est în perioada menţionată a fost ceva fenomenal şi numai China şi India, ca entităţi separate, ar depăşi Europa de Est.

"Vârful a fost 2006 - 2007, când regiunea a crescut cu peste 7% pe an. România a fost parte din această creştere, aproape 8% în 2006. Dar majoritatea creşterii a fost condusă de bula de credit. Nu numai în România, ci şi în alte ţări din Europa de Est, toată lumea a împrumutat la nebunie. Banii erau ieftini şi uşor de obţinut. Băncile din vest veneau în România şi îmbiau oamenii cu credite. Iar acum, mulţi clienţi - multe companii şi gospodării - sunt foarte îndatoraţi băncilor elveţiene", a explicat specialistul.

Dar nu numai întreprinderile şi persoanele fizice s-au îndatorat, ci şi guvernele. La asta se adaugă consensul de la Washington.

"Alt blestem pentru Europa de Est pentru care nu putem să acuzăm pieţele este următorul: amintiţi-vă de consensul din Washington, cu Fondul Monetar Internaţional. S-a decis că a fost o idee bună ca mulţi dintre noi, venind din străinătate să putem să cumpărăm valută românească sau orice altă valută doar ca amuzament. Şi au speculat cu toate băncile şi, când valuta românească ar fi trebuit să scadă, ea a început să se întărească. A fost bine în acel moment, pentru că aveaţi senzaţia că sunteţi mai bogaţi atunci când împrumutaţi, dar în acelaşi timp marea apreciere a valutei a însemnat că aţi acumulat un deficit foarte mare al contului curent şi asta înseamnă alimentarea datoriilor străine, iar acum România este foarte îndatorată. De asemenea, datoriile sunt de peste 70% sau chiar 100% în alte părţi. Din păcate pentru Europa Centrală şi de Est, aceasta este una dintre cele mai îndatorate regiuni din lume", a precizat economistul.

El a adăugat că Europa Centrală şi de Est este singura regiune în care jumătate dintre ţări se află în recesiune, situaţie care nu se regăseşte în Asia, în America Latină şi nici în Europa de Vest.

"Deci, perspectiva pentru această regiune este că va dura până să se construiască. În următorii ani, se vor include ţările care nu au prea multe datorii şi asta implică Rusia, Turcia, Polonia, Cehia, Azerbaidjan şi Kazahstan. Toate celelalte, însă, sunt foarte îndatorate şi vor trebui să scape de datorii. Deci, perspectiva pentru anul următor este că Europa de Est va creşte mult mai puţin decât celelalte pieţe emergente, jumătate faţă de creşterea de dinainte de criză, recuperarea va fi foarte înceată şi nu va fi nici un progres important", a precizat Nenad Pacek.

Acesta a reiterat că în următorii ani vom trăi într-o lume cu o creştere economică mai moderată şi nu vom mai vedea "ratele megafantastice de creştere" pe care le-am văzut în 2006 - 2007.

Aceştia au fost cei mai buni ani de creştere economică şi a profiturilor, de la al Doilea Război Mondial, însă procesul nu a fost sustenabil, întrucât a fost construit pe îndatorare, iar multe acţiuni au fost jocuri de fraudă, corupţie, "pentru care foarte puţini au fost pedepsiţi".

"Nu putem să recreăm bubble-ul acela de credit care a fost alimentat înainte. Este imposibil de a-l recrea pentru că, parţial, s-a construit pe acţiuni frauduloase, nesustenabile, îndeosebi în America, dar şi în Europa de Vest. Şi cred că probabil va dura multe zeci de ani până când ceva asemănător se va întâmpla", a conchis Pacek.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb