Investiţiile din surse proprii ale Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva se vor ridica anul viitor la 80-90 milioane lei (aproape 20 milioane euro), bani care vor fi plasaţi în utilaje, sedii şi diverse dotări, a declarat, pentru News.ro, directorul general al regiei, Ciprian Pahonţu.
De asemenea, alte investiţii, din alocarea bugetară şi din Fondul de conservare şi regenerare a pădurilor, vor fi făcute în modernizarea reţelei de drumuri forestiere şi în regenerarea pădurilor.
"Investiţii facem anual. Sunt mai multe tipuri de finanţări. Întâi, avem investiţii din surse proprii, care ajung între 80 şi 90 milioane lei anual. Avem însă şi investiţii bugetare pe care le derulăm în infrastructura proprietăţii publice, drumuri forestiere şi corectare de torenţi", a afirmat Pahonţu.
Investiţiile din surse proprii se fac cu bani din profitul Romsilva şi merg în utilaje, performanţă, sedii şi diverse dotări.
"Există totodată şi un Fond special de accesibilizare, prin care noi modernizăm reţeaua de drumuri forestiere din Romsilva, proprietate publică a statului", a precizat Pahonţu.
El a punctat că suma alocată în acest sens va depinde de alocaţia bugetară.
"Anul acesta Romsilva a beneficiat de 10 milioane lei alocaţie de la buget, pentru drumuri forestiere şi corectarea torenţilor. Mai avem un proiect cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, unde am avut alocate şapte milioane de lei şi din Fondul de accesibilizare aproape 200 milioane lei", a menţionat directorul general al regiei.
Lucrările de regenerare a pădurilor sunt plătite dintr-un fond special, Fondul de conservare şi regenerare a pădurilor. El se constituie dintr-un procent între 15% şi 20% din materialul lemnos pe care Romsilva îl pune pe piaţă.
"Eu sunt obligat ca la fiecare leu pe care îl obţin din valorificarea lemnului, conform legii, între 15 şi 20% - procentul e variabil - îl punem într-un fond special care este destinat numai reîmpăduririi suprafeţelor", a adăugat şeful Romsilva.
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva se află sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Romsilva a avut anul trecut afaceri de 1,58 miliarde lei şi un profit net de 157 milioane lei.
Regia administrează 3,154 milioane de hectare de fond forestier proprietate de stat, asigură servicii publice şi administrează alte un milion de hectare de pădure privată. În cadrul Romsilva lucrează circa 16.500 de angajaţi. Regia deţine administrarea a 22 de parcuri naturale şi naţionale, o direcţie pentru caii de rasă şi o structură dedicată Muzeului Cinegetic al Carpaţilor Posada.