Pământul se cutremură la propriu. În mai multe zone ale globului s-au înregistrat cutremure în ultimele zile. Peste 2.000 de persoane au murit în urma seismelor violente care s-au produs în vestul Afganistanului, unde au provocat pagube materiale importante, potrivit unui nou bilanţ oficial. Un seism cu magnitudinea 6,3 a lovit sâmbătă regiunile situate la 30 de kilometri nord-vest de oraşul Herat, fiind urmat de opt replici puternice. "2.053 de oameni au murit în 13 sate. 1.240 de persoane au fost rănite. 1.320 de case au fost complet distruse", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului taliban, Zabihullah Mujahid, pe reţeaua de socializare X, citând datele transmise de Agenţia de gestionare a catastrofelor.
În satul Sarboland din districtul Zinda Jan, zeci de case au fost complet distruse, a constatat un jurnalist de la AFP sâmbătă seară. Bărbaţii participau la degajarea molozului, în timp ce femeile şi copiii aşteptau în aer liber, în mijlocul dărâmăturilor. "Din păcate, numărul victimelor este foarte mare. Bilanţul se ridică la peste 1.000 de morţi", a declarat Bilal Karimi, adjunctul purtătorului de cuvânt al guvernului taliban. "Aşteptăm să vedem cifrele definitive", a continuat el. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 600 de case au fost distruse sau parţial avariate în cel puţin 12 sate din provincia Herat. În total, 4.200 de persoane au fost afectate într-un fel sau altul de această serie de seisme, potrivit aceleiaşi surse. "Încă de la primul seism, toate casele s-au prăbuşit", a relatat un localnic, Bashir Ahmad, în vârstă de 42 ani. "Cei care se aflau în interiorul caselor au fost acoperiţi de dărâmături. Există familii întregi de la care nu avem nicio veste", a adăugat el. Sâmbătă, OMS a avertizat că "numărul victimelor ar trebui să crească pe măsură ce operaţiunile de căutare şi salvare vor continua". În oraşul Herat, considerat capitala culturală a Afganistanului, numeroşi locuitori şi comercianţi au părăsit în fugă clădirile încă de la primul cutremur. Provincia Herat, care numără 1,9 milioane de locuitori, potrivit datelor furnizate de Banca Mondială, este suferă de mai mulţi ani şi din cauza secetei, care paralizează numeroase comunităţi agricole deja afectate de o serie de dificultăţi. Afganistanul este lovit frecvent de seisme, în special în regiunea lanţului muntos Hindukuş, care se află în apropriere de punctul de joncţiune dintre plăcile tectonice eurasiatică şi indiană. În iunie 2022, un seism, cel mai devastator înregistrat în Afganistan în ultimii aproape 25 de ani, a făcut peste 1.000 de morţi şi a lăsat zeci de mii de persoane fără locuinţe în provincia săracă Paktika din sud-estul ţării. În martie 2023, un seism cu magnitudinea 6,5 a ucis 13 persoane în Afganistan şi Pakistan, în proximitatea localităţii Jurm, în nord-estul ţării. Afganistanul se confruntă şi cu o severă criză umanitară după revenirea la putere a talibanilor în 2021 şi retragerea ajutorului internaţional.
Un cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs sâmbătă în Papua Noua Guinee, la 56 kilometri sud-est de oraşul Madang, a anunţat Institutul de Geofizică din Statele Unite (USGS), relatează Reuters şi EFE. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 53,5 kilometri, a precizat USGS care a revizuit în scădere magnitudinea 7 anunţată anterior. În urma acestui seism autorităţile nu au raportat victime sau pagube materiale imediate, notează EFE. Papua Noua Guinee este situată pe aşa-numitul "Cerc de Foc al Pacificului", o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică, zguduită de aproximativ 7.000 de cutremure pe an, majoritatea moderate.
Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în sudul Mexicului, mişcările telurice fiind resimţite până în capitala Ciudad de Mexico, a anunţat serviciul naţional de seismologie pe reţeaua socială X (fostă Twitter), transmite AFP. Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) citat de Reuters a anunţat o magnitudine de 5,9. Epicentrul seismului a fost situat în oraşul Matias Romero din statul Oaxaca. Potrivit USGS, seismul a avut epicentrul la o adâncime de 108 kilometri. Cutremurul a fost resimţit în mai multe zone din capitala mexicană care a emis o alertă în urma căreia zeci de persoane s-au grăbit să iasă din case. "Am simţit un şoc uşor", a scris pe reţeaua socială X Marti Batres, primarul oraşului Ciudad de Mexico, unde locuiesc aproape nouă milioane de persoane. "Pentru moment nu au fost raportate pagube", a adăugat edilul. Autorităţile "examinează posibilele efecte" ale cutremurului pe teritoriul statului Oaxaca, a declarat guvernatorul acestuia, Salomon Jara. Mexicul este situat şi el pe "Cercul de foc al Pacificului". La 19 septembrie 2017, un cutremur cu magnitudinea 7,1 a provocat decesul a 369 de persoane, majoritatea în Ciudad de Mexico. În 1985, un seism cu magnitudinea 8,1 a devastat centrul capitalei, ucigând peste 10.000 de persoane.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2023, 16:17)
nu uitati de Napoli si Slovacia.....arme geo....neconventionale.