Fondul de investiţii Enterprise Investors, care deţine compania Macon Deva, va investi 30 milioane de euro până la sfârşitul anului 2015 în modernizarea fabricilor producătorului de materiale de construcţii. "Enterprise Investors are un program de investiţii de 30 milioane euro, care se va încheia în 2015 şi care vizează retehnologizarea şi modernizarea Macon. Ne păstrăm încrederea că piaţa îşi va reveni şi, de aceea, fondul va face în mai o injecţie de capital de două milioane de euro pentru dezvoltarea activităţii", a declarat ieri directorul executiv al Macon, Marius Marin, citat de Mediafax.
El a arătat că piaţa materialelor de zidărie va scădea în acest an cu 5-6% şi că un loc de muncă pierdut în piaţa construcţiilor afectează direct sau indirect 15 persoane. "Un angajat din construcţii susţine alţi trei-patru angajaţi din industriile conexe, precum şi familia, astfel că un loc de muncă pierdut afectează 15 români", a spus Marin.
Piaţa materialelor de zidărie a scăzut deoarece investiţiile susţinute din fonduri bugetare lipsesc, iar cererea privată a început să scadă. Marius Marin a spus:
"La începutul anului consideram, aşa cum s-a promis, că vor fi proiecte susţinute cu bani de la Guvern, dar ele nu au apărut. În plus a început să scadă şi cererea privată, mai ales în zona rurală, care a compensat anul trecut lipsa investiţiilor guvernamentale".
El a afirmat că preţurile materialelor de zidărie au coborât în aprilie faţă de finele anului trecut, însă vor fi majorate în a doua jumătate a anului, impulsionate de creşterea preţului petrolului şi utilităţilor: "Preţurile au scăzut - fie cele de listă, fie mascate prin promoţii. Este dificil să mai scădem şi mai mult, mai ales că a urcat preţul petrolului, gazelor, etc. Cred că în următorii ani preţurile ar trebui să se stabilizeze sau să aibă un avans moderat. În a doua jumătate a anului mă aştept ca preţul materialelor de zidărie să urce cu 3-6%".
El a menţionat că autorităţile ar trebui să elaboreze un plan de acţiuni pentru a stopa în perioada 2012-2014 efectele liberalizării preţurilor la gaze, energie electrică şi a certificatelor verzi, în caz contrar existând riscul ca producătorii din România să îşi mute afacerile în ţările din Balcani.
"Este imperios necesar ca ministerele Dezvoltării Regionale, Mediului şi Economiei să elaboreze studii de impact şi să realizeze un plan de acţiuni pentru a diminua efectele liberalizării preţurilor. Dacă aceste lucruri nu sunt analizate, vor pleca industrii şi producători în ţările din Balcani şi va exista un risc pentru România ca recesiunea să se întoarcă", a afirmat reprezentantul Macon.
Macon produce BCA, prefabricate, var şi teracotă.
Compania Enterprise Investors, înregistrată în Polonia, a achiziţionat în 2006 Macon Deva, printr-o tranzacţie de 35 milioane de euro, iar în 2008 a preluat cu 53 milioane de euro grupul Simcor Oradea, prin intermediul Macon.