E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Banat, companiile de distribuţie a energiei electrice din cadrul grupului Enel, instalează până la finalul anului acesta peste 171.000 de contoare inteligente pentru clienţii din zonele lor de activitate, în cadrul unor proiecte de investiţii în valoare de peste 53 de milioane de lei. Astfel, până la finalul anului 2019, peste 671.000 de clienţi ai Enel vor beneficia de sisteme de contorizare inteligentă.
Contoarele inteligente reprezintă o generaţie modernă de aparate de măsură, care va înlocui treptat generaţia veche de contoare, în conformitate cu planurile aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Gino Celentano, Director General E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Banat, a declarat: "Contoarele inteligente vor pune bazele viitoarelor reţele inteligente, care sunt definitorii pentru a face faţă provocărilor aduse de tranziţia energetică, promovând dezvoltarea unor sisteme energetice curate, sustenabile şi eficiente. Continuăm să profităm de vasta experienţă internaţională a Grupului Enel în tehnologii digitale pentru a instala contoare inteligente în toate regiunile deservite de companiile E-Distribuţie."
Pentru clienţii Enel care au instalate contoare inteligente, avantajele sunt multiple: indexul poate fi citit de la distanţă, fără să mai fie nevoie de citirea de pe teren şi de estimările de consum; sunt eliminate erorile umane în privinţa citirii sau facturării consumului; clienţii pot monitoriza mult mai uşor consumul de energie, şi pot face economii în urma acestei analize; informaţiile despre consum sunt afişate rapid şi pot fi vizualizate atât pe calculator, cât şi pe tabletă sau telefon; contoarele inteligente permit transmiterea de informaţii către dispeceratul distribuitorului de energie electrică, astfel că defecţiunile de reţea pot fi identificate mult mai uşor, iar intervenţiile în caz de avarii pot fi realizate mai rapid; clienţii sunt protejaţi de supratensiuni şi au şanse la o reconectare mai rapidă în cazul unor defecţiuni; clienţii economisesc timp; schimbarea furnizorului, conectările, deconectările, închiderea sau transferul de contract vor fi realizate de la distanţă.
Totodată, într-un viitor nu foarte îndepărtat, clienţii din România vor putea opta pentru tarife flexibile în funcţie de lună, zi sau interval orar. Consumatorii vor putea monitoriza consumul prin aplicaţii Internet of Things şi vor putea alege, în cazul în care vor beneficia de tarife orare flexibile, când este cel mai avantajos să programeze maşina de spălat sau să îşi încarce maşina electrică. În plus, pentru cei care produc energie cu turbine eoliene sau panouri solare, contorul va măsura separat energia pe care o livrează în reţea şi pe cea pe care o primesc din reţea.
Până la finalul anului 2028, rata de penetrare a contoarelor inteligente în baza de clienţi E-Distribuţie va depăşi 60%. Astfel, în cazul E-Distribuţie Muntenia, compania va instala contoare inteligente pentru 65% din totalul utilizatorilor. E-Distribuţie Dobrogea va instala contoare inteligente pentru 70% din totalul clienţilor, în timp ce procentul pentru E-Distributie Banat va fi de 60% din totalul consumatorilor.
Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, dar şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piaţa din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajaţi în România şi oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienţi. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie, şi dezvoltă un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, a siguranţei şi performanţei reţelelor şi implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. (C)
Contorul inteligent este un element care funcţionează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă - împreună cu alte contoare, transmite informaţii către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central.
Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină şi alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicaţii PLC (power-line communication) - cablurile de alimentare cu energie. Nu utilizează şi nu generează semnale WiFi.
Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu distribuitorul de electricitate, dar şi cu clienţii. Distribuitorul poate astfel să colecteze, să analizeze date şi să afle care sunt zonele în care are ceva de îmbunătăţit, iar clientului îi dă ocazia să îşi monitorizeze şi să adapteze consumul.
Ca echipament electric, contorul inteligent respectă atât normele şi cerinţele de mediu româneşti, cât şi cele intracomunitare.