Tribunalul Alba a suspendat efectele hotărârii adunării acţionarilor Prebet Aiud (PREB) din data de 29 ianuarie a acestui an, prin care a fost revocat Consiliul de Administraţie al companiei şi ales un board nou cu o structură puţin modificată, până la soluţionarea definitivă a cererii privind constatarea nulităţii absolute a deciziei, se arată într-un raport al producătorului de betoane pentru construcţii publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
De asemenea, instanţa a suspendat efectele deciziei Consiliului Prebet de la începutul lunii februarie, prin care Francisc Mathe a fost numit preşedinte al board-ului. Deciziile Tribunalul Alba pot fi contestate în termen de cinci zile de la pronunţarea din 24 martie.
La adunarea acţionarilor Prebet de la finele lunii ianuarie, Consiliul de Administraţie al companiei, format din Christopher Nicolae Raţiu, Francisc Mathe, Ioan Demeter, Daniel Liviu Deceanu şi Sorin Florin Sălăgean-Mihetiu, ce fusese ales în luna aprilie anului trecut, a fost revocat. De asemenea, a fost ales un nou Consiliu pentru o perioadă de patru ani, a cărui componenţă diferă de cea a board-ului anterior prin prezenţa lui Iulian Alin Moruţan, în timp ce Ioan Demeter nu mai figurează printre administratori. AGA fusese convocată la solicitarea acţionarului GES - Green Energy Specialists, ce deţine 17,52% din Prebet, conform datelor disponibile pe site-ul BVB.
Demersul acţiunii în instanţă, formulat de Dan Segal, vine în condiţiile în care, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) de luna trecută, entităţile Anodin Assets, Acord Construct Alt şi Ges - Green Energy Specialists, ce deţin împreună 45,2% din Prebet, acţionează concertat în legătură societatea. Conform comunicatului, concertarea, ce a fost ignorată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în ciuda unor sesizări repetate, a dus la situaţia în care, în AGOA din data de 29 ianuarie 2021, acţionarii concertaţi au preluat controlul Consiliului de Administraţie al societăţii, beneficiind şi de alte măsuri cu legalitate discutabilă cum ar fi anularea selectivă a unei părţi din voturile ce nu aveau semnătură electronică de către secretarul AGA, fără a avea acordul preşedintelui de şedinţă.
Pe de altă parte, conform unui drept la replică pe care Anodin Assets ni l-a transmis săptămâna trecută, societatea a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la faptul că acţionarii Liviu Hagea, Niculae Cristopher Raţiu, Dan Segal, Marius Viorel Stan, Marius Motogna, Corina Mihaela Dănilă şi Mihai Danilă acţionează concertat în cadrul Prebet în scopul de a menţine nelegal şi ilegitim controlul asupra companiei, solicitând instituţiei să ia măsurile impuse de lege. În total, persoanele enumerate deţin un număr de 17.344.860 de acţiuni, reprezentând 38,07% din drepturile de vot, respectiv din capitalul social al Prebet Aiud, conform dreptului la replică.
Pe lângă modificarea componenţei Consilului de Administraţie, la adunarea acţionarilor Prebet Aiud din 29 ianuarie s-a votat planul de investiţii în valoare de 16 milioane de lei propus de Anodin Assets, ce presupune atât investiţii în utilaje şi echipamente aferente activităţii curente a companiei, dar şi investiţii financiare şi imobiliare. Potrivit comunicatului AIPC, care vorbeşte în numele unor membri ai asociaţiei, planul este vag, fără legătură cu obiectul de activitate al societăţii, şi ar putea afecta resursele companiei în dauna celorlalţi acţionari.
Pe de altă parte, propunerea ca societatea să schimbe destinaţia sumei de 10,02 milioane de lei, reprezentând rezerve constituite din profitul net al companiei obţinut în anii precedenţi şi distribuirea sumei ca dividende, respectiv o alocare de 0,22 lei/acţiune, nu a primit aprobarea acţionarilor la AGA din ianuarie. Solicitarea venise din partea unui grup de acţionari persoane fizice ce deţin împreună 6,3% din Prebet.
Pentru anul trecut, producătorul de betoane pentru construcţii a raportat un profit net preliminar de 8,53 milioane de lei, cu 51,4% peste cel din 2019, în timp ce veniturile totale din exploatare s-au ridicat la 44,9 milioane lei, cu 10,6% mai mare decât cele din anul anterior.