Pandemia a transformat piaţa forţei de muncă

A.B.
Comunicate de presă / 19 august 2020

Pandemia a transformat piaţa forţei de muncă

●România este statul din UE cu cea mai mică pondere de angajaţi care au trecut la telemuncă, ca urmare a riscului generat de COVID-19, transmite un comunicat de presă.

●OLX, 2020: peste 56.000 de anunţuri înregistrate în ianuarie şi februarie; impactul COVID-19: reducerea numărului de anunţuri listate în perioada martie - aprilie; mai: primele semne de creştere pe recrutarea în platformă;

●Iunie şi iulie 2020: cele mai active luni pentru recrutare, cu peste 400.000 de candidaţi pe OLX

●Inginerii, meseriaşii şi constructorii au fost cei mai căutaţi candidaţi de pe piaţa muncii, pe tot parcursul primei jumătăţi de an

●Joburile remote pe OLX: amplificarea numărului de oferte de muncă, ca urmare a ridicării restricţiilor de deplasare;

●Opţiunea de recrutare la distanţă, în platformă, se menţine pe un trend de creştere: peste 12% din totalul anunţurilor permit recrutarea la distanţă

Un procent de 5,4% dintre angajaţii din Uniunea Europeană (UE), cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, lucrau de obicei de acasă, în 2019, se arată în statisticile europene date de Eurostat. Această pondere a rămas constantă, în jur de 5%, în ultimul deceniu. Totuşi, în aceeaşi perioadă, o diferenţă s-a înregistrat în rândul celor care au declarat că au lucrat uneori de acasă, ponderea lor crescând de la 6,0% în 2009 la 9,0% în 2019.

Pentru România, cele mai recente date arată că doar 0,8% din forţa de muncă ocupată din ţară muncea, de obicei, de acasă, în 2019, reprezentând aproximativ 45.000 de angajaţi. Cu aceste cifre, România este pe ultimul loc între statele Uniunii Europene în ceea ce priveşte rata de penetrare a regimului de muncă remote.

Cu o medie a statelor membre UE de 5,4%, mai multe ţări înregistrează procente mai scăzute. Printre acestea se află Germania (5,2%), Spania (4,8%), Cehia (4,6%), precum şi România (0,8%) şi Bulgaria (0,5%). La polul opus, Ţările de Jos şi Finlanda erau pe primele locuri la munca în sistem "remote", 14,1% dintre persoanele angajate din cele două ţări lucrând în mod obişnuit de acasă în 2019.

Trebuie subliniat însă că inclusiv ţara noastră a înregistrat o evoluţie în ceea ce priveşte aşa-numita muncă remote, astfel că procentul celor care munceau de obicei de acasă a crescut abrupt în 2019 la 0,8%, impactul fiind generat şi de adoptarea legii care reglementează telemunca, cu un an mai devreme.

Odată cu debutul pandemiei de coronavirus, măsurile de restricţionare a contactului fizic şi blocarea activităţii economice au dus la o creşterea a ratei şomajului, încă din luna martie, de la 6,5% la 6,6%, potrivit datelor raportate de Eurostat. În acelaşi timp, 50% dintre muncitorii europeni au înregistrat scăderi ale timpului de lucru.

Pe de altă parte, la nivel european, aproape 4 din 10 angajaţi (37%) au început să lucreze de acasă, în contextul izolării impuse de pandemie, respectiv peste 30%, în majoritatea statelor membre UE. Cele mai ridicate procente ale penetrării muncii de acasă au fost raportate în Finlanda (60%), Luxemburg (peste 50%), Ţările de Jos (peste 50%), Belgia (peste 50%), Danemarca (aproape 50%), conform unui raport al Eurofound, care prezintă date referitoare la piaţa muncii din Uniunea Europeană, în perioada pandemiei de Covid-19.

România este statul din UE cu cea mai mică pondere de angajaţi care au trecut la telemuncă, ca urmare a riscului generat de COVID-19. Astfel, potrivit raportului, ţara noastră este singurul stat membru UE cu un procent sub 20% al salariaţilor care au muncit de acasă, în pandemie.

.

Efectele crizei COVID-19 s-au resimţit mai puternic în primele luni de pandemie, astfel că în martie, numărul de anunţuri s-a redus la 29.900, comparativ cu circa 32.500 de anunţuri de angajare, în februarie 2020, pentru ca mai apoi, în aprilie, să înregistreze o nouă contracţie, la 22.250 de anunţuri.

Cu toate că în luna mai numărul de anunţuri de recrutare a scăzut sub pragul de 20.000, ulterior, în lunile ce au urmat, ofertele de muncă de pe OLX au început să crească treptat, ajungând la aproximativ 23.100 de anunţurilor de angajare, în iunie, şi apoi la 24.300, în iulie 2020.

"Cifrele extrase din platforma OLX ne-au arătat în mod evident că pandemia, în faza ei iniţială, a lovit puternic sectorul HoReCa şi sectorul transporturilor externe. Odată cu măsurile de relaxare primite de la guvern, lucrurile s-au ameliorat. Însă, deşi aceste dispoziţii au ajutat firmele să îşi reia activitatea, nivelul de angajări a rămas unul scăzut în comparaţie cu anul trecut (-20% pentru ofertele de locuri de muncă), în timp ce numărul de candidaţi a crescut (+10%), cel mai probabil pe fondul unor disponibilizări şi a unui aflux de personal întors din diaspora.", afirmă Aida Ionescu, Head of Operations OLX.

Dacă în lunile ianuarie şi februarie ale acestui an, numărul celor care şi-au depus CV-urile în căutarea unui job a fost mai mare decât în perioadele similare din 2019, în martie, datele platformei OLX arată primele contracţii, apărute odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus. Aşadar, în martie 2020, numărul de candidaţi care au aplicat la un job a fost de aproximativ 161.500 de persoane, în scădere cu 8,24% faţă de martie 2019.

Din luna mai, însă, numărul de candidaţi a început să intre pe un trend pozitiv, şi a ajuns la 177.606, cu un plus de 4,28% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cele mai bune luni, după izbucnirea pandemiei şi până în prezent, au fost iunie şi iulie, când pe OLX au aplicat pentru joburi 204.050 de candidaţi (+18,29% faţă de iunie 2019), respectiv 196.521 de aplicanţi (+19,18% faţă de iulie 2019).

Previzibil, şi numărul de aplicări pentru un loc de muncă a fost în creştere în lunile iunie şi iulie 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, cu un avans de 8,72%, respectiv 7,85%.

La mai multe luni de la declanşarea crizei, în iulie 2020, cele mai populare anunţuri au rămas cele pentru şoferi, muncitori în servicii auto şi curieri (296.208 candidaţi), urmate de cele pentru ingineri şi constructori (174.549 candidaţi). Interesant de observat este că pe locul al treilea între cele mai căutate meserii se situează cele din HoReCa (173.314 candidaţi), în ciuda faptului că acesta a fost unul dintre sectoarele cele mai afectate de criză.

O categorie aparte care se regăseşte pe platforma OLX este cea a anunţurilor de joburi cu regim de muncă remote.

Anul 2020 a început cu 1.989 de anunţuri noi de angajare în regim de muncă de acasă, pentru ca în luna februarie, totalul să urce la 2.213 anunţuri, fiind din acest punct de vedere cea mai puternică lună pentru categoria de joburi remote.

Începând cu luna martie 2020 s-au observat scăderi în cadrul anunţurilor de joburi remote, cifrele ajungând în prezent la 1.521 pentru iunie şi la 1.501 pentru iulie.

Reducerea numărului de joburi remote vine din faptul că ofertele de muncă remote pentru categoria de angajaţi blue collars presupun, în general, munca la distanţă, şi implicit deplasare, iar acestea au fost primele la care s-a renunţat, fiind imposibil de recrutat, în contextul izolării în case. Mai mult, de măsurile de izolare şi închiderea graniţelor au fost afectate şi joburile din transporturi internaţionale sau cele care presupuneau deplasări în interes de serviciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb