PANDEMIE ŞI BANI Pierderi majore pentru fotbal

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 17 noiembrie 2020

Pierderi majore pentru fotbal

Marile campionate de fotbal ale Europei au înregistrat pierderi financiare majore în acest an. Rând pe rând, ligile anunţă care sunt "golurile" din conturi de la startul pandemiei. Sezonul 2019-2020, marcat de întreruperea competiţiilor, a "produs" o pierdere record de 770 milioane euro pentru cele 20 de cluburi din prima ligă italiană de fotbal, Serie A, conform unei estimări publicate de cotidianul Gazzetta dello Sport. Acesta este cel mai mare deficit cumulat al primei divizii italiene, după precedentul din sezonul 2002-2003 (pierderi de 536 milioane euro), conform calculelor. Mai multe cluburi italiene au oficializat deja în ultimele săptămâni pierderi majore. Juventus Torino a anunţat un deficit de 89,7 milioane euro pentru exerciţiul financiar încheiat pe 30 iunie 2020, respectiv al treilea an consecutiv pe minus. AC Milan, la rândul său, a înregistrat o gaură în buget de 195 milioane euro, la fel ca AS Roma, cu peste 200 milioane euro. La finele lunii noiembrie, Inter Milano va anunţa un deficit de aproximativ 100 milioane pentru 2019-2020. Gazzetta dello Sport a stabilit o cifră globală de 770 milioane euro, bazându-se pe analiza conturilor deja publicate şi pe informaţiile financiare oficiale obţinute de la alte cluburi. Pandemia de coronavirus a accentuat dificultăţile economice din Serie A, care afişa deja pierderi cumulate de aproape 300 milioane euro pentru sezonul 2018-19. Cluburile au obţinut recent un nou termen, până pe 1 decembrie, pentru a regla restanţele salariale datând pentru unele cluburi din iulie. Aceste cifre sunt de rău augur pentru sezonul 2020-2021 care, contrar cu precedentul, riscă să sufere şi mai mult din cauza pandemiei de coronavirus: acesta s-ar putea desfăşura total cu porţile închise.

În Anglia sezonul precedent a fost unul cu mai multe pierderi cauzate de pandemie şi nici cel în curs nu se anunţă mai bun. Cluburile vor trebui să ramburseze 330 de milioane de lire sterline (371 milioane euro) deţinătorilor de drepturi de difuzare din cauza întârzierii sezonului. Dependenţa faţă de drepturile TV este una din ce în ce mai mare, iar o nouă întrerupere a campionatului ar fi catastrofală. Masa salarială a cluburilor din Premier League a atins 3,12 miliarde de lire sterline (3,5 miliarde euro), mai mult de 60% din cifrele de afaceri, dar la jumătate dintre cluburi acest raport depăşeşte pragul limită de 70% recomandat de UEFA. Există şi grupări la care acesta ajunge dincolo de 80 de procente, cum este cazul cluburilor Bournemouth, Leicester sau Everton, care consumă 85% din venituri cu salariile. Liverpool FC a anunţat o pierdere de 111 milioane de lire (125 milioane de euro) pentru exerciţiul financiar trecut, în timp ce Chelsea a anunţat un deficit de 96 milioane de lire (108 milioane euro). Chiar şi pentru Tottenham, care a înregistrat beneficii de 68,6 milioane lire (77 milioane euro), viitorul se anunţă sumbru.

Cluburile europene de fotbal vor pierde aproximativ 4 miliarde euro din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu al European Club Association (ECA). Cele mai mari sume sunt pierdute de către echipele din cele cinci mari campionate europene (Anglia, Spania, Italia, Germania şi Franţa) unde şi încasările erau pe măsură, dar cele mai afectate sunt formaţiile din competiţiile mai sărace, unde bugetele înregistrează scăderi dramatice.

ECA a anunţat că 1,6 miliarde de euro vor fi pierdute în cadrul sezonului curent şi 2,4 miliarde în sezonul 2020-2021, de echipele din cele 55 de ligi de pe continent. Dintre acestea, un număr de 10 ligi - inclusiv cele cinci mari - ar pierde 3,6 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde doar din cauza imposibilităţii de a vinde bilete pentru aceste sezoane. Situaţia financiară este şi mai gravă pentru ligile inferioare de pe continent. În marea majoritatea a cazurilor au fost reluate meciurile din primele două ligi naţionale, dar începând de la Liga a 3-a în jos se înregistrează un adevărat dezastru, veniturile tind spre zero, datoriile cresc, iar de plata salariilor jucătorilor nici nu mai poate fi vorba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb