Problema migranţilor şi tragedia acelora dintre ei care îşi pierd viaţa în Marea Mediterană în timp ce încearcă să ajungă în Europa se vor afla în centrul vizitei papei Francisc vineri şi sâmbătă la Marsilia, al doilea cel mai mare oraş din Franţa, relatează luni AFP, citat de Agerpres.
Problema migranţilor, aflată în centrul preocupărilor în Italia odată cu sosirea în ultimele zile pe insula Lampedusa a mii de persoane venite de pe coasta Africii de Nord, nu este "o provocare uşoară", a declarat papa Francisc duminică după rugăciunea Angelus de la Vatican.
"Trebuie înfruntată împreună, pentru că este crucial pentru viitorul nostru, al tuturor, care va fi benefic doar dacă este construit pe fraternitate, punând în prim plan demnitatea umană şi oamenii, în special cei care au cea mai mare nevoie", a mai spus suveranul pontif.
Aceasta vizită a provocat, chiar înainte să înceapă, o controversă privind prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron la slujba pe care papa, în vârstă de 86 de ani, urmează să o celebreze sâmbătă în prezenţa a 57.000 de persoane pe Stade Velodrome, un stadion în acest oraş-port din Franţa emblematic pentru fluxurile de migranţi.
În condiţiile în care Franţa este guvernată de principiul laicităţii, opoziţia de stânga l-a acuzat pe Macron că încalcă neutralitatea religioasă a statului.
"Nu voi merge în calitate de catolic, voi merge în calitate de preşedinte al Republicii care este, într-adevăr, laică", a declarat vineri Macron.
Unii deputaţi l-au acuzat, de asemenea, pe Macron, care se va întâlni cu suveranul pontif înainte de slujbă, că a amânat prezentarea unui proiect de lege privind moartea asistată pentru a nu interfera cu vizita.
Această vizită a papei Francisc în Franţa va fi o premieră după cea a predecesorului său Benedict al XVI-lea, în 2008. Papa Francisc a mai mers în 2014 la Strasbourg, însă cu ocazia unei vizite la Parlamentul European.
Papa Francisc a insistat că vizita sa la Marsilia nu va avea valoarea unei vizite de stat: "Voi merge la Marsilia, dar nu în Franţa", a afirmat el în august.
"Mediterana este un cimitir. Însă nu este cel mai mare: cel mai mare cimitir este în Africa de Nord. E groaznic. De aceea merg la Marsilia", a explicat el.
Potrivit ONU, peste 2.300 de migranţi au murit deja în acest an în Marea Mediterană, considerată cea mai periculoasă rută migratorie din lume.