PARCHETUL GENERAL: "E regretabil că Traian Băsescu pune la îndoială imparţialitatea procurorilor"

Alexandru Costea
Anticorupţie / 8 martie 2015

PICCJ cere CSM să apere magistraţii

Conducerea PICCJ susţine, după ce Băsescu a scris pe Facebook despre sechestrul pus pe terenuri de la Nana, că este regretabil că un fost preşedinte pune la îndoială independenţa şi imparţialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justiţiei, cerând CSM să apere magistraţii, arată un comunicat emis de Parchetul General.

"Măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate şi validate doar de către judecători. Conducerea Ministerului Public apreciază ca fiind regretabil faptul că un fost preşedinte al României pune la îndoială independenţa şi imparţialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natură să afecteze prestigiul şi credibilitatea justiţiei", arată sursa citată, în contextul aprecierilor emise în spaţiul public de către Traian Băsescu referitoare la dosarul penal care are ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri amplasate în comuna Nana, judeţul Călăraşi.

Conducerea Ministerului Public solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în calitate de garant al independenţei Justiţiei, să îşi îndeplinească obligaţia legală de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, ieri, pe Facebook, că îi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010, arătând că aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva sa.

El a ţinut să precizeze că "nu exclude posibilitatea ca în procesul de restituire să fi existat ilegalităţi", adăugând că "asta va constata justiţia, iar cei care au încălcat legea vor răspunde".

"Sper ca astfel de investigaţii să se facă în toată ţara, începând spre exemplu cu judeţele Vrancea şi Timiş. Ioana Băsescu a cumpărat de la o firmă italiană cele 290,4 hectare de la Nana în octombrie 2013 în baza înscrisurilor legale de la cartea funciară, cu deplină bună credinţă. Oare de ce timp de trei ani cât timp firma italiană a deţinut proprietatea terenurilor nu s-a făcut nici o investigaţie?", a mai scris Băsescu.

Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, are calitatea de martor în dosarul în care Parchetul General a pus sechestru pe unele terenuri din comuna Nana (judeţul Călăraşi).

În această calitate, fiica cea mare a fostului şef de stat a fost audiată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 2 octombrie 2014, menţionează biroul de presă al instituţiei.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe terenurile despre care susţin că au fost retrocedate ilegal, în suprafaţă totală de 735 hectare.

În acest dosar, anchetatorii cercetează mai multe persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, conflict de interese, abuz în serviciu şi spălare de bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb