• Update 08:33:
Adrian Papahagi, vicepreşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, a declarat că va face o plângere împotriva deciziei de neîncepere a urmării penale dată în cazul plagiatului premierului Victor Ponta, conform unui comunicat de presă.
Adrian Papahagi a afirmat: "În 22 august 2012 am denunţat la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, alături de alţi doi colegi cu doctorate obţinute prin muncă cinstită, plagiatul evident dintr-un volum publicat în 2010 de Victor Ponta. Ca prin minune, la puţin timp după ce Victor Ponta şi-a instalat prietenii şi foştii colegi în fruntea Ministerului Justiţiei şi Procuraturii Generale, a sosit decizia de neîncepere a urmăririi penale (NUP). Motivarea formulată de procurorul de caz nu mă mulţumeşte şi am decis să fac plângere pe scară ierarhică împotriva acestei decizii, la procurorul care este şeful procurorului care a dat NUP sau la şeful de secţie".
"Sunt îngrijorat de jurisprudenţa creată de această decizie şi de toleranţa faţă de plagiat şi impostură pe care riscă să o genereze în învăţământul românesc", a adăugat domnia sa.
"Faptul că profesorii plagiaţi, colegi şi prieteni cu Adrian Năstase declară că nu se simt lezaţi de preluarea grosolană a unor lungi pasaje din lucrările lor sau nu sunt interesaţi de speţă este descalificant pentru ei. De pildă, Vasile Creţu declară că «nu este interesat dacă şi în ce măsură cartea sa a servit drept inspiraţie altor autori». În fine, ştim în ce condiţii de presiune politică a fost obţinut raportul Comisiei de Etică a CNCS în 18 iulie 2012. A-l invoca în motivarea deciziei de NUP este praf în ochi. De ce nu a fost cerut şi raportul Universităţii Bucureşti, care incrimina plagiatul?", este de părere Papahagi.
---
• PICCJ: "Nu s-a constatat vreo reproducere, totală sau parţială, în lucrarea lui Victor Ponta"
Parchetul instanţei supreme a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta pentru că lucrarea acestuia are o structură proprie şi nu se aseamănă ca tot unitar cu niciuna din cele patru lucrări presupuse a fi plagiate, nefiind constatată nicio reproducere, totală sau parţială.
Procurorul Mihaela Litvin, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), a arătat în rezoluţia prin care a dispus neînceperea urmăririi penale, că nu se confirmă faptul că Victor Ponta a plagiat în 113 pagini din cele 292 ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", după cum se arăta în denunţul făcut în august 2012 de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru.
"Examinând comparativ pasajele din operele indicate în denunţ, nu se constată vreo reproducere, totală sau parţială, în lucrarea lui Victor Ponta, asemănările existente îndreptându-se în limitele exercitării dreptului de autor, precum şi în categoria situaţiilor prevăzute de art. 9 din Legea nr.8/1996 (privind dreptul de autor şi drepturile conexe-n.r.)", a precizat procurorul în rezoluţia sa, citată de Mediafax.
De asemenea, procurorul a arătat că atunci când se tratează un subiect care este foarte strict din punct de vedere juridic şi care presupune descrierea modului de constituire a unei instanţe şi funcţionarea acesteia, "originalitatea autorului este exclusă".
"În urma analizei comparative a operelor s-a constatat că lucrarea în litigiu are o structură proprie, care exprimă amprenta personală a autorului şi nu se aseamănă ca tot unitar cu vreuna din lucrările presupuse a fi plagiate", se precizează în documentul citat.
Potrivit rezoluţiei procurorului, aceste aspecte, coroborate cu "împrejurarea că dreptul la paternitatea unei opere nu poate fi privit separat de dreptul la integritatea acesteia, conduc la concluzia că Victor Ponta, prin conceperea şi publicarea lucrării < Răspunderea în dreptul internaţional umanitar >, nu şi-a însuşit calitatea de autor a operelor < Drept Internaţional Penal > autor Vasile Creţu, < Curtea Penală Internaţională, Istorie şi realitate > autor Dumitru Diaconu şi < Dreptul internaţional penal şi infracţiunile internaţionale > autor Grigore Geamănu".
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul sesizării referitoare la faptul că Victor Ponta ar fi plagiat, stabilind că fapta nu există.
Denunţul la Parchetul instanţei supreme în acest caz a fost făcut în 22 august 2012, de către Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru. Denunţătorii au susţinut că, din cele 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare care îi are ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, "un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de creaţie intelectuală a patru autori".
În denunţ se suţinea că Ponta ar fi plagiat 43 de pagini din lucrarea "Drept Internaţional Penal", autor Vasile Creţu, 35 de pagini din "Curtea Penală Internaţională, Istorie şi realitate", autor Dumitru Diaconu, 30 de pagini din "The International Criminal Court, A New Stage", autor Ion Diaconu şi cinci pagini din "Dreptul internaţional penal şi infracţiunile internaţionale", autor Grigore Geamănu.
În documentul citat se menţiona că cele 113 pagini au fost plagiate de Victor Ponta, fiind preluate identic din propria teză de doctorat intitulată "Curtea Penală Internaţională", prezentată şi susţinută public în 2003.