Pariul lui Soros pe deprecierea euro - influenţa asupra leului

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 martie 2010

Miliardarul George Soros are în spate o istorie bogată a pariurilor împotriva unor monede naţionale, el câştigând, la începutul anilor "90, un miliard de dolari de pe urma căderii lirei sterline, fiind astfel considerat în Marea Britanie drept "cel care a spart Banca Angliei".

Miliardarul George Soros are în spate o istorie bogată a pariurilor împotriva unor monede naţionale, el câştigând, la începutul anilor "90, un miliard de dolari de pe urma căderii lirei sterline, fiind astfel considerat în Marea Britanie drept "cel care a spart Banca Angliei".

Marile fonduri de investiţii din lume, inclusiv cel al miliardarului american George Soros, pariază că euro se va deprecia în raport cu dolarul cel mai probabil până la paritate, pe fondul unor atacuri agresive ale fondurilor de hedging împotriva monedei europene.

Pariurile respective subliniază faptul ca principalii "rechini" financiari prevăd o oportunitate semnificativă de câştig pe fondul situaţiei actuale. Moneda euro s-a depreciat puternic în ultimele două luni, comparativ cu dolarul, coborând de la 1,51 $ în decembrie, la numai 1,35 $, în prezent.

În opinia dealerilor, un euro "slăbit" nu poate fi un semnal de bun agur pentru leu, cu toate că, pe termen scurt, moneda naţională ar avea o tendinţă de apreciere.

"O apreciere semnificativă a leului nu ne va ajuta să avem o creştere economică bazată pe exporturi şi, implicit, pe consum", ne-a explicat Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank, subliniind că moneda euro ar putea ajunge la o paritate cu dolarul mai ales în urma unor cazuri excepţionale, precum falimentul unui stat din zona euro.

Pe de altă parte, Marian Munteanu, dealer la RBS, consideră că exporturile vor avea de suferit în cazul aprecierii dolarului, în condiţiile în care ar fi denominate în această monedă.

"Cu cât economiiile din statele europene îşi vor reveni mai greu, cu atât şi statele emergente vor ieşi mai lent din recesiune", ne-a explicat doamna Constantinescu.

Pariurile pe deprecierea monedei euro au ieşit la suprafaţă după mai multe întâlniri ale managerilor fondurilor de hedging, precum SAC Capital Advisors sau Soros Fund Management, George Soros avertizând atunci că dacă Uniunea Europeană nu-şi repară finanţele, "moneda euro s-ar putea prăbuşi". Potrivit Wall Street Journal, în timpul acestor întruniri, la care Soros nu a participat personal, un mic grup de manageri de fonduri de hedging au susţinut că moneda euro s-ar putea îndrepta catre o paritate cu dolarul, nivel la care un euro ar costa un dolar.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "pariul" lui Soros...este pus pe faptul ca or sa se gaseasca fraieri sa creada strategia lui de atac asupra Euro si ca atare or sa vanda moneda europeana la greu, ca deh... mnealui are reputatie (oricare ar fi aceea)...asa ca, mai degraab va uitati la alte monede satelit celei europene: coroana daneza, lira britanica sau chiar francul elvetian...in nici o epoca a acestei lumi, un atac nu este anuntat...

    "pariul" lui Soros...este pus pe faptul ca or sa se gaseasca fraieri sa creada strategia lui de atac asupra Euro si ca atare or sa vanda moneda europeana la greu, ca deh... mnealui are reputatie (oricare ar fi aceea)...asa ca, mai degraab va uitati la alte monede satelit celei europene: coroana daneza, lira britanica sau chiar francul elvetian...in nici o epoca a acestei lumi, un atac nu este anuntat...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb