Parlament: Textul proiectului bugetului de stat pe 2015, adoptat pe articole

Macroeconomie / 20 decembrie 2014

Parlament: Textul proiectului bugetului de stat pe 2015, adoptat pe articole

Actualizare 12:26 Bugetul asigurărilor sociale de stat, adoptat pe articole

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, astăzi, articolele proiectului de buget de asigurări sociale de stat pe 2015, urmând ca votul final să fie dat duminică, împreună cu votul la proiectul bugetului de stat, scriu surse din presă.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat că este un buget mai mare cu 5,08% faţă de cel pentru 2014 şi că asigură îndeplinirea tuturor angajamentelor luate de Guvern, inclusiv cele privind mărirea cu 5% a pensiilor pentru cei 5,433 milioane de beneficiari.

Demnitarul a adăugat că bugetul prevede şi majorarea pensiilor sociale, precum şi implementarea deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) în legătură cu recalcularea pensiilor pentru 250.000 de pensionari pentru 10 luni.

Pe de altă parte, Rovana Plumb a arătat că bugetul de şomaj prevede o scădere cu 4,99%, din cauză că ministerul a preconizat pentru 2015 o rată a şomajului de 5,1% (faţă de 5,3% în 2014) şi diminuarea cu 20.000 a numărului de şomeri, de la 485.000 la 465.000.

Ministrul a mai afirmat că bugetul pentru şomeri asigură plata şomajului şi asigurarea de programe pentru creşterea ocupării locurilor de muncă în rândurile tinerilor şi ale persoanelor de peste 45 de ani.

Pe de altă parte, PNL a anunţat că nu va vota proiectul de buget de sigurări sociale, deputatul liberal Cristina Pocora considerând că este "un buget al sărăciei, cu spatele la viitor".

"Grupul PNL nu va vota acest buget, care ne spune că în 2015 Guverul va avea un buget consolidat al sărăciei, cu spatele la viitor. Se cârpeşte în continuare, se dau câţiva lei în plus şi viaţa oamenilor va fi tot mai grea", a spus Pocora.

Politicianul a cerut demisia Rovanei Plumb, pe care a acuzat-o că face "teatru pe spatele cetăţenilor".

"Pentru acest buget ar trebui să veniţi să vă daţi demisia. Vom aplauda demisia doamnei Plumb şi nu vom vota proiectul", a adăugat Pocora.

La rândul său, deputatul PNL Claudia Boghicevici (fost ministru al Muncii în guvernul Ungureanu) a declarat că bugetul asigurărilor sociale "nu face altceva decât să împartă sărăcia".

În replică, Rovana Plumb a susţinut că aceia care se pronunţă împotriva bugetului sunt împotriva majorării pensiilor celor peste 5 milioane de beneficiari.

---

Plenul reunit al Parlamentului a votat vineri pe articole textul proiectului legii bugetului de stat pe anul 2015 şi senatorii şi deputaţii au început dezbaterile asupra anexelor acestui proiect.

Majoritatea articolelor au fost adoptate în forma propusă de Guvern, cea mai importantă modificare făcută, la solicitarea Comisiilor de buget-finanţe, vizând introducerea în proiectul bugetului de stat pentru anul 2015 a unui nou articol, care reglementează sistemul de echilibrare a bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor.

Cele 56 de articole ale proiectului de buget au fost adoptate în două ore şi jumătate, fiind respinse amendamentele opoziţiei, care nu fuseseră acceptate nici de comisiile parlamentare de specialitate.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, vineri, în şedinţă comună, pentru a analiza proiectul bugetului de stat pe anul 2015, la dezbaterile generale, în care opoziţia a criticat acest proiect, a fost prezent şi premierulVictor Ponta.

Votul final pe articolele proiectului de buget pe 2015 este programat pentru duminică.

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, apreciază că anul viitor avansul economiei României va depăşi 3%, iar încasările bugetare vor fi peste nivelul prognozat în proiectul bugetului de stat, intrat vineri în dezbaterea plenului Parlamentului.

"Nu cred în creşterea economică de 2,5% (pe care este fundamentat proiectul bugetului - n. r.) anul viitor sub nicio formă, în sensul în care nu am cum să cred într-o creştere sub 3% (...). Cred foarte mult că vom avea venituri peste cele prognozate (...) Mă bazez şi pe conformarea la plată şi pe acţiunile ANAF şi pe o creştere economică mult mai mare decât cea prognozată", a afirmat Vâlcov, la Palatul Parlamentului.

Nivelul veniturilor bugetare pentru anul 2015 a fost subiectul pe care autorităţile române nu au ajuns la un acord în cadrul negocierilor recente cu Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional /FMI/ şi Comisiei Europene, în proiectul de buget fiind prevăzut un nivel mai prudent pentru încasările bugetare pentru anul viitor, care însă pot fi ajustate ulterior în funcţie de evoluţia din prima parte a anului.

Veniturile suplimentare pe care autorităţile le aşteaptă pentru prima parte a anului 2015 ar putea fi utilizate pentru promovarea unei reduceri de TVA din a doua jumătate a anului 2015, fie o reducere pe ansamblu a cotei de 24%, fie o reducere de la 24% la 9% pentru anumite categorii de alimente - carne, legume-fructe.

"Dacă vom avea patru miliarde de lei în plus în primul semestru (venituri bugetare colectate suplimentar faţă de nivelul prognozat - n.r.), opţiunea mea este de a opera o reducere pe ansamblu a cotei de TVA, dar decizia se va lua în Guvern. Decizia primului ministru este prioritară, eu va trebui să-l conving", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Darius Vâlcov.

Dacă încasările suplimentare vor fi mai mici, a adăugat oficialul MFP, spre exemplu de un miliard de lei, atunci ar putea fi compensat integral impactul reducerii TVA la carne (pentru al doilea semestru din 2015 - n. r.).

Vâlcov a precizat că impactul reducerii TVA la carne, de la 24% la 9%, este de 1,6 miliarde lei pe un an, iar la legume-fructe de 0,9 miliarde lei. Oficialul MFP a arătat că o decizie privind reducerea TVA nu poate fi anunţată mai devreme de aprilie - mai, până când nu vor fi centralizate datele oficiale pe primul trimestru din 2015.

În cazul unei reduceri pe ansamblu a cotei de TVA este de 2,2 miliarde lei pe an pentru fiecare punct procentual de TVA care se reduce. Pentru ultimul semestru din 2015, impactul ar fi de un miliard de lei pentru fiecare punct procentual care s-ar reduce din cota de TVA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb