Parlamentarii au votat bugetul liberal

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 21 decembrie 2007

Parlamentarii au votat bugetul liberal

Legea aşteaptă să fie promulgată de Preşedintele ţării, Traian Băsescu

Senatorii şi deputaţii au votat, ieri, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, cu 249 de voturi pentru şi doar 93 de voturi împotrivă, aprobarea Legii Bugetului de Stat pe 2008. La finalul celor două zile de dezbateri, parlamentarii au votat şi pentru aprobarea Legii Bugetului Asigurărilor Sociale, cu 342 de voturi favorabile şi două abţineri.

"Votul parlamentarilor reprezintă un vot dat unui buget european al României, menit să recupereze decalajele faţă de Uniunea Europeană şi constituie dovada faptului că Guvernul munceşte în folosul cetăţeanului", a declarat, în plen, primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, la finalul votului de încredere al parlamentarilor.

Domnia sa a precizat: "Aş dori să subliniez că bugetul votat corespunde statutului de ţară europeană al României, asigură resursele pentru cofinanţarea fondurilor europene şi, mai ales, prin programele de investiţii, permite recuperarea decalajelor care ne despart de celelalte ţări europene. Este un buget ambiţios, care vrea să descătuşeze energiile unei ţări în expansiune, sprijinind în acelaşi timp categoriile defavorizate".

Primul ministru a menţionat că, în conţinutul legii, măsura cea mai importantă o va reprezenta reducerea contribuţiilor fiscale cu 6%. De asemenea, şeful Executivului a precizat că "anul viitor, în condiţiile unei creşteri economice medii de 6% a PIB, se va încasa la bugetul de stat 39,9% din PIB, ceea ce va reprezenta aproape dublu faţă de PIB-ul din 2004".

Liderii partidelor de opoziţie şi-au motivat votul favorabil dat celor două proiecte de lege prin includerea amendamentelor solicitate, care au făcut subiectul celor două zile de dezbateri. Singurul partid care nu a votat legea bugetului de stat a fost PDL-ul, care se pare că o va contesta la Curtea Constituţională.

Băsescu ar putea trimite legea înapoi în Parlament

Guvernul nu face estimări realiste iar legea bugetului va fi, cu siguranţă, rectificată în mod repetat, ne-a declarat Graţiela Iordache, membru în cadrul Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor. Domnia sa ne-a precizat că Legea Bugetului pe 2008 va fi trimisă de Parlament, pentru promulgare la preşedinţie. "Preşedintele ţării, Traian Băsescu are dreptul o singură dată să întoarcă legea în Parlament şi în această situaţie, acest buget va fi votat tocmai în primăvară.

Dacă domnul preşedinte nu va promulga legea, instituţiile statului vor lucra, în primele luni ale anului viitor, în baza actualului buget", spune doamna Iordache.

Totodată, confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, BNS, Cartel "ALFA", CSDR şi CNSRL "Frăţia" au anunţat că au trimis preşedintelui o scrisoare prin care solicită acestuia să nu promulge legea bugetului. Liderii de sindicat sunt nemulţumiţi că partidele politice "le-au tras ţeapă" sindicaliştilor deoarece principalele amendamente ale acestora au fost respinse în plen.

Sindicaliştii susţin că bugetul pe 2008 va fundamenta o politică profund antisocială, care va avea efecte dramatice pe termen mediu şi lung şi că ne va aştepta un an plin de rectificări bugetare.

"Un buget serios şi bine lucrat suferă în decurs de un an cel mult două rectificări dar la această construcţie bugetară - ", ne-au declarat liderii de sindicat.

Demersul sindicatelor a fost din nou "taxat" de patronate care susţin că "fiecare instituţie trebuie să-şi vadă de treaba ei", în timp ce, reprezentanţii oamenilor de afaceri sunt şi ei îngrijoraţi de forma bugetului de stat.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, ne-a declarat: "Acest buget a fost făcut în baza unor evaluări mult prea generale care vor conduce la cu totul alte realităţi. Un buget serios se realizează în baza unor programe, iar noi ne vom trezi că nu avem proiecte, manageri şi strategii". Domnia sa estimează cel puţin trei rectificări bugetare la nou aprobata lege a bugetului de stat.

Bugetul adoptat de Parlament se încadrează în liniile macroeconomice generale stabilite de Executiv, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor.

Ministrul a precizat că se bucură că PSD consideră construcţia bugetară ca fiind una "de dreapta" şi a subliniat că, din punctul său de vedere, "un buget nu trebuie să fie nici de dreapta, nici de stânga, ci trebuie să aibă resurse care vin dintr-o anumită viziune".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Presa ar trebui sa dezbata mai explicit care sunt motivele pentru care PDL-ul n-a fost deacord cu legea bugetului ?.Orce buget are o sursa de venit si urmeaza reapartizarea unor cheltuieli pe domenii..Cu ce anume nu sunt deacord? E prea mult repartizat la invatamint ? .............Nu intelegem noi cititorii ? Sa faca PDL-ul o noua propunere,sau care sunt amendamentele lor cu explicatii ! clare....Sau hai sa facem o "mimare" ,ca vorba aia daca iei sunt contra .....populatia zice : da uite astias cu noi... Si apoi pupaza peste colac ,vine D-nul Presedinte sa impace.... Ce sa impace defapt ??? Nu mai scriu nimic ca se termina cele 50 de caractere si tot nu rezolvam noi problema Pacat de tara asta ca avem astfel de parlamentari.....Este o vorba din popor ..Tara ARDE baba se piaptana. Sa nu credeti cumva ca sunt adeptul sau simpatizantul vreunui partid. N-am fost niciodata.Am crezut si mai cred inca ca o sa vina timpul sa vad la "masa" parlamentari cu un "pro" si "contra" constructiv pentru oamenii acestei tari si sa vad ca ce-l mai inteligent castiga..... Multumesc ca ma-ti lasat sa-mi exprim offfful. Sarbatori Fericite !

    1. Nu urmaresc balacareala politica.Exista insa seroase semne de intrebare, cel putin. De pilda, veniturile totale prognozate in buget sunt in 2008 de 39.6% din PIB.Cheltuielile din 2008 se bazeaza pe aceste venituri.Atentie insa:in 2003-2006 veniturile au fost, in medie, 31-32% din PIB; in 2007 au fost prognozate la 36,9%, iar estimarile arata ca nu vor depasi 33-34%! Ce sa se intample in 2008 pt. ca veniturile sa creasca cu peste 5%, adica cu cca. 6,9 miliarde euro fata de 2007 ???Are cineva un raspuns plauzibil?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb