Deputata USR PLUS, Oana Ozmen, şi-a propus ca în acest mandat de parlamentar să îşi dedice energia şi preocupările către subiecte ce privesc eficientizarea energetică a clădirilor şi către industria textilă pentru a ajuta, prin iniţiative legislative, antreprenorii români să se dezvolte în aceste condiţii dificile economice, conform unui comunicat remis redacţiei.
Săptămâna trecută Oana Ozmen a mers în vizite de lucru la o fabrică de materiale textile din Satu Mare şi la o fabrică producătoare de vată minerală situată în Ploieşti.
Alături de secretarii de stat din Ministerul Energiei, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării, Oana Ozmen a discutat pe 8 iulie cu reprezentanţii companiei producătoare de vată bazaltică despre procesul de producţie, materiile prime folosite şi beneficiile pe care acest tip de produs le aduce construcţiilor şi mediului înconjurător.
"Este un mare avantaj că putem produce în România, din resurse locale, un material modern şi deosebit de performant în ceea ce priveşte eficienţa energetică a clădirilor.
Una dintre temele pentru care voi milita pe tot parcursul acestui mandat se referă la utilizarea materialelor prietenoase cu mediul. Am văzut în cadrul acestei vizite cum se transformă roca vulcanică de bazalt în fibre de vată minerală. Mă bucură faptul că astfel de resurse locale sunt utilizate într-un lanţ de producţie local astfel încât şi produsul finit să fie cumpărat şi utilizat de consumatorii din piaţa autohtonă." a subliniat deputata Oana Ozmen.
A urmat o vizită la Satu Mare, unde alături de Robert Zob, senator USR PLUS în circumscripţia Satu Mare, şi Adrian Cozma, deputat PNL în circumscripţia Satu Mare, deputata Oana Ozmen a participat în seara de 8 iulie la evenimentul "Fabricat în Satu Mare". Evenimentul a fost organizat de industria textilă sătmareană şi CONAF - Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin. "A fost primul eveniment în aer liber la care am participat în ultimul an şi jumătate şi am apreciat abordarea culturală pe care a avut-o întreaga seară. Evenimentul a inclus şi o prezentare de modă ca manifest. Industria textilă este vie şi face toate eforturile pentru a depăşi provocările pandemiei. Au nevoie de ajutorul nostru, al celor care legiferăm, ca să venim în întâmpinarea lor şi să găsim soluţii pentru revitalizarea acestui sector."
Vineri, 9 iulie, a urmat o vizită în teritoriu pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă antreprenorii şi angajaţii din domeniu şi cum a afectat pandemia acest sector.
"Am vizitat la Satu Mare o fabrică care produce tricotaje şi metraje realizate prin procedură de croşetare automatizată pentru articole de îmbrăcăminte. Aici am întâlnit-o pe doamna Corina Por, manager al unei fabrici de confecţii, care a povestit despre problemele cu care se confruntă industria, de la resursa umană îmbătrânită, nevoia unor controale vamale mai riguroase, până la eliminarea taxelor pe salariu minim şi facilităţi fiscale privind profitul reinvestit." a declarat Oana Ozmen.
Din păcate, această industrie reprezintă, alături de HORECA, unul dintre cele mai lovite sectoare ale economiei româneşti de criza generată de coronavirus, iar cetăţenii care fac parte din acest circuit aşteaptă din partea Guvernului măsuri care să-i sprijine în activitatea lor.
Industria de textile şi confecţii este un sector care angajează până la 200.000 de oameni în România, din păturile vulnerabile. Oana Ozmen plănuieşte să poarte discuţii cu reprezentanţi din industria textilă şi de confecţii în această vacanţă parlamentară.
"Vreau să înţeleg cât se poate de bine problemele cu care se confruntă acest sector şi îmi doresc să identific posibile soluţii legislative care să le sprijine activitatea. Industria de textile şi confecţii este una importantă pentru economia românească, asigură 10% din exporturile României, iar în anul 2020 a suferit mari pierderi din cauza pandemiei", a precizat Oana Ozmen, deputată USR PLUS şi membru în Comisia de Industrii şi Servicii.