Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) va deveni proprietara tuturor terenurilor publice pe care deţine construcţii, conform unui proiect de lege aprobat, ieri, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Timp de 49 de ani, CCIR nu va avea voie să schimbe destinaţia terenurilor primite, dar, în afara activităţilor proprii desfăşurate în respectivele locaţii, poate să realizeze proiecte de dezvoltare urbană durabilă, menite să susţină mediul de afaceri, inclusiv prin constituirea de societăţi sau orice altă formă de asociere economică.
Proiectul de lege a trecut cu 178 de voturi pentru, 45 voturi împotrivă, 13 abţineri şi 2 deputaţi care nu şi-au exprimat votul. Anterior, proiectul a trecut tacit de Senat.
Au votat împotrivă deputaţii USR şi UDMR care au susţinut că actul normativ este unul cu dedicaţie, prin care CCIR va intra gratuit în proprietatea terenului din zona Romexpo, în suprafaţă totală de 46 de hectare, deşi pavilioanele ce aparţin Camerei se întind pe maximum 4 hectare.
Reprezentanţii celor două formaţiuni politice au anunţat că vor ataca actul normativ la Curtea Constituţională a României, pentru că încalcă dreptul de proprietate al statului şi modul în care autorităţile publice pot înstrăina imobilele din domeniul public.
Deputatul Cătălin Drulă, liderul grupului USR a spus: "Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlament este un tun imobiliar traspartinic dat de PMP, PSD şi PNL. Este vorba despre un teren în suprafaţă de 46 hectare, în valoare de 400 milioane euro care este transmis gratuit din proprietatea statului în proprietate privată, fără niciun fel de licitaţie publică. Este vorba despre devalizarea statului român".
În replică, Florin Roman, liderul grupului deputaţilor PNL a susţinut că terenul este transmis gratis către CCIR, deoarece pavilioanele de la Romexpo sunt proprietatea Camerei de Comerţ.
"Aceeaşi situaţie este şi la Academia Română. Dacă consideraţi că e tun imobiliar, la fel este şi în cazul Academiei. Ca liberal voi susţine investiţiile private care generează locuri de muncă, care înseamnă impozit pe venituri şi dezvoltare locală", a precizat Florin Roman.
Deputatul Cătălin Drulă a arătat însă că situaţia nu este aşa cum o prezintă liderul liberal. Şeful grupului deputaţilor USR a spus: "Nu este vorba, decât în mică parte, despre terenuri care se află sub clădiri. Clădirile respective ocupă 3 sau maximum 4 hectare din cele 46 de hectare, proprietate publică a statului roman. Ele valorează cât costul unei autostrăzi care este dat gratis. Vom contesta la CCR legea, pentru a proteja proprietatea statului român".
De aceeaşi părere au fost şi reprezentanţii UDMR. Deputatul Marton Arpad a spus: "Proiectul de lege a fost dezbătut de comisie pe internet azi dimineaţă. Pe fond, atât timp cât autoritatea competentă şi justiţia refuză să retrocedeze proprietaţi are au aparţinut cultelor religioase, cât timp există mii de astfel de decizii de renaţionalizare, să dăm pe bandă rulantă prin lege unor persoane sau asociaţii private bunuri pe care le au în folosinţă din proprietatea privată a statului este inacceptabil. Vom contesta la CCR această lege".
Vicepreşedintele USR, deputatul Cristina Prună a precizat că terenurile respective trebuie scoase la licitaţie, pe un preţ corect, care să fie rezultatul dintre cererea şi oferta de pe piaţă. În schimb, deputatul liberal
Sorin Ioan Bumb a afirmat că terenul de la Romexpo este dat în chirie pe 29 de ani către CCIR şi că instituţia respectivă nu poate să dezvolte nimic, deoarece nu este proprietar asupra terenului. De aceea, în opinia liberalilor, este nevoie de actul normativ aprobat ieri.
Guvernul a refuzat să emită un punct de vedere tranşant şi a lăsat proiectul la latitudinea Parlamentului, deşi a arătat că există probleme de constituţionalitate.
Practic, prin actul normativ votat ieri de Camera Deputaţilor, ceea ce nu a îndrăznit să facă Liviu Dragnea, au făcut social-democraţii şi liberalii, împreună cu cei de la PMP. Dacă în cazul trecerii insulei Belina şi braţului Pavel din domeniul public în domeniul privat al statului şi apoi în domeniul privat al Consiliului Judeţean Teleorman, s-a ales varianta unui contract de concesiune către societatea Tel Drum pentru o perioadă îndelungată de timp, concesiunea ce implica plata unei chirii, fie ea şi modică, în cazul CCIR parlamentarii au ales să ofere respectivei instituţii private proprietatea a 46 de hectare de teren, în Capitală, fără plata vreunui leu.
Dar legea nu se oferă doar la terenurile din Capitală, pentru că ea are caracter general. Sunt vizate şi alte terenuri pe care filialele Camerei de Comerţ şi Industrie a României au construcţii în toată ţara şi care vor intra gratuit în proprietatea acesteia.
Legat de zona Romexpo, conform informaţiilor postate de site-ul g4media.ro, în acest loc CCIR şi Grupul Iulius vor să contruiască un complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinaţii diverse: birouri, locuinţe, hoteluri, spaţii comerciale şi muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite şi un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic). Sursa citată arată că proiectul imobiliar a fost depus la Primăria Capitalei pentru obţinerea Planului Urbanistic Zonal. Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ.
Mediul de afaceri a reacţionat faţă de proiectul de lege. Reprezentanţii asociaţiilor patronale au votat pentru avizarea nefavorabilă a proiectul în cadrul Consiliului Economic şi Social, iar Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) a solicitat public respingerea propunerii legislative, arătând că proiectul "a fost făcut în avantajul exclusiv al CCIR, o asociaţie privată, care practic ar fi împroprietărită cu un teren într-o zonă centrală a Bucureştiului şi ar dobândi dreptul de a încasa taxe de la întreprinzători".
1. DNA
(mesaj trimis de licitatie în data de 03.09.2020, 10:59)
Se pare ca Iulian Dascalu, baronul de Iasi, face ce vrea in Romania cu complicitatea politicienilor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2020, 11:05)
Veniturile aduse de acest viitor " complex gigantic vor reveni investitorului , grupul Iulius si "proprietarului" terenului , CCIR ,care il primeste cadou ! Atat de vigilentul DNA in cazul Belina nu are nimic de spus in cazul unui teren mai mare si incomparabil mai valoros ? Sa speram ca CCR nu si-a pierdut "uzul ratiunii' !
3. Cu pasuirea leguitorului
(mesaj trimis de Se dau tunuri în data de 03.09.2020, 12:29)
Se dau ultimele tunuri inaintea inflatiei la activele tranzactionate pe aceasta decada, urmata de o perioada lunga deflationista.