Parlamentul Germaniei a aprobat vineri o nouă lege a imigraţiei menită să atragă muncitori calificaţi în ţară, care suferă din cauza unui deficit de forţă de muncă fără precedent, ceea ce afectează economia, potrivit Reuters, relatează agerpres.ro.
Legea - promovată de guvernul format din SPD (social-democraţi), FDP (liberali) şi Verzi (ecologişti) - a trecut cu 388 de voturi 'pentru', 234 'împotrivă' şi 31 de 'abţineri'.
Blocul parlamentar conservator, format din partidul de opoziţie CDU (creştin-democraţi) şi formaţiunea-soră din Bavaria, CSU (Uniunea Creştin-Socială), a votat împotriva legii, susţinând că aceasta ar uşura intrarea lucrătorilor necalificaţi.
Şi partidul de extremă-dreapta AfD a votat împotrivă.
Legea include un sistem bazat pe puncte care reduce obstacolele de acces pentru aplicanţi în conformitate cu calificările profesionale, vârstă şi competenţele de limbă.
La începutul anului, Asociaţia Camerelor pentru Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK) a transmis că mai mult de jumătate din companiile din Germania întâmpină dificultăţi în a ocupa locurile disponibile, din cauza lipsei de muncitori calificaţi.
Procentul companiilor care întâmpină dificultăţi în a angaja oameni este la un nivel istoric, a arătat un sondaj realizat de DIHK în rândul a 22.000 de companii. Dintre acestea, 53% au raportat un deficit de angajaţi calificaţi, potrivit agerpres.ro.