PARTENERIAT PUBLIC-PRIVAT Campania "Aparenţele înşală" împotriva contrabandei cu ţigarete, lansată în nord şi nord-est

Elena Deacu
Companii / 2 aprilie 2015

Campania "Aparenţele înşală" împotriva contrabandei cu ţigarete, lansată în nord şi nord-est

Astăzi, a fost anunţată extinderea campaniei anticontrabandă "Aparenţele înşală" în judeţele de la graniţa de nord şi de nord-est, campanie ce urmăreşte să arate publicului adevărata faţă a comerţului ilegal cu ţigarete.

Aceasta este iniţiată de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, în parteneriat cu Direcţia Generală a Vămilor, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi cu sprijinul nemijlocit al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighet, al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş, al Jandarmeriei Maramureş şi al companiei JTI.

Pe 12 martie, campania a fost lansată la Timişoara, pentru judeţele din sud-vest şi din vest, în parteneriat cu autorităţile locale din judeţul Timiş. Mesajele au fost concepute de Publicis şi sunt distribuite de pastel, în perioada martie-iunie, în 16 judeţe din nord, din nord-est, din vest şi din sud-vest, prin intermediul mai multor canale: presă, panotaj stradal, comunicare directă.

Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research, a declarat: "Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în ianuarie 2015 la 19,2%, faţă de 15,4% în noiembrie anul trecut. Cea mai mare creştere s-a înregistrat în nord-est, şi anume 10,8 p.p. De altfel, această regiune a fost, în ultimele 12 luni, cea mai vulnerabilă la expansiunea comerţului ilegal, la nivel naţional". Potrivit domniei sale. în nord-vest, traficul ilegal a continuat tendinţa de creştere observată în noiembrie 2014. "Este interesant de notat că, pe fondul conflictului din Ucraina, există o migrare a fluxului de ţigarete de contrabandă de la punctele de intrare în ţară aflate în regiunea nord-vest, către cele din zona de nord-est", a spus reprezentantul Novel Research.

Cristina Vasiloiu, Director General al Euromonitor Business Consulting Services, transmite: "Vom face cunoscut mesajul campaniei «Aparenţele înşală» şi în regiunile de frontieră din nord şi din nord-est. De ce în zonele de graniţă? Pentru că aici, dintotdeauna, traficul ilegal a reprezentat o activitate aproape obişnuită. În ţările vecine din nord şi din nord-est, care nu sunt membre ale Uniunii Europene şi care aplică alt sistem de taxare decât cel comunitar, preţul unui pachet de ţigarete este şi de 5-6 ori mai mic decât în România. Drept urmare, profitul infractorilor este imens: la un tir de ţigarete ilegale, se câştigă un milion de euro!" Potrivit domniei sale, prin mesajul campaniei, "Aparenţele înşală", se urmăreşte să se transmită publicului, simplu şi clar, faptul că reţelele de contrabandişti, începând cu furnizorii şi terminând cu vânzătorii, profită îndeosebi de pe urma celor cu venituri modeste. "Ideea a pornit de la modul în care se prezintă ultima verigă a contrabandei, vânzătorul, aparent la fel de amărât ca şi cumpărătorul, în realitate doar o faţetă a fenomenului, capătul unui lanţ sau al unei adevărate reţele. A fost, astfel, portretizat un tip cu două feţe, de care ţi-e milă şi pe care crezi că îl ajuţi cumpărând un pachet ilegal de ţigarete, fără să ştii că, de fapt, sub hainele ponosite se ascunde, simbolic, un lanţ gros, de aur. Personajul dual e, cumva, desprins din seria personajelor Filantropica, caracterizându-se prin înşelătorie şi viclenie: mâna întinsă care spune o poveste pentru cumpăratorul slab de înger, ce se lasă furat. Dacă ţinem cont că 80% din preţul unui pachet de ţigarete înseamnă taxe, statul e, de fapt, cel mai furat. În acelaşi timp, viaţa comunităţii e furată, pentru că o reţea de contrabandă cu ţigări poate fi folosită şi pentru traficul de droguri sau de persoane", comentează Cristina Vasiloiu.

Claudiu Ardeleanu, Directorul General al Direcţiei Generale a Vămilor, transmite: "Paradoxal, ca de atâtea ori în istoria noastră, şi în prezent ne aflăm la frontiere. De această dată, este vorba despre cea mai extinsă graniţă externă, pe care România o are cu UE, de peste 2.000 de kilometri. Dat fiind că ţigaretele sunt produse accizabile, contrabanda cu produse din tutun, prin pierderile semnificative cauzate bugetului, reprezintă o problemă foarte gravă. Aşa cum am mai declarat, este necesară o nouă strategie naţională de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, la nivel naţional, pentru perioada 2015-2018, care să vizeze îmbunătăţirea cadrului de reglementare şi măsurile concrete ce trebuie implementate în mod concertat de către toate instituţiile responsabile". Domnia sa menţionează că Direcţia Generală a Vămilor continuă să aplice măsuri ferme în scopul reducerii contrabandei şi va încuraja iniţiative precum cea de faţă, menite să evidenţieze efectele profund negative ale acestui fenomen la nivelul întregii societăţi. Claudiu Ardeleanu arată că în momentul de faţă, sunt active în punctele vamale, cu sprijinul producătorilor de ţigarete, 33 de echipe canine specializate în detectarea ţigaretelor şi 11 echipe canine cu dublă specializare - depistare de droguri şi de ţigarete. Au fost semnate protocoale de colaborare între ANAF şi marii producători de ţigarete, între DGV şi Administraţia Vamală din Moldova şi Serbia, în scopul combaterii traficului ilegal cu ţigarete. Un document similar va fi convenit cu Ucraina. De asemenea, întrucât analizele Vămii, cât şi studiul Novel relevă o creştere a pieţei negre în zonele de nord, de vest şi de nord-est, imediat ce capacitatea administrativă va permite, va fi reintrodusă, la Birourile Vamale de Frontieră Sighet, Halmeu şi Siret, monitorizarea micului trafic de frontieră cu anumite produse, inclusiv ţigarete.

Liviu Bute, Inspector-şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighet, declară: "Criminalitatea organizată reprezintă o ameninţare la adresa economiei şi a societăţii europene. Răspunsul Poliţiei de Frontieră în lupta împotriva criminalităţii organizate este adaptat la complexitatea acestui fenomen şi vizează atât migraţia ilegală, traficul de persoane, arme şi droguri, cât şi contrabanda cu ţigări, care în momentul de faţă este un fenomen predominant la frontiera de nord a României cu Ucraina. Semnificativ este faptul că grupările infracţionale, care au ca principal obiect de activitate contrabanda cu ţigări peste frontiera de stat a României (cu Ucraina), sunt foarte bine organizate, iar zonele de acţiune se modifică permanent, speculând orice metodă pentru a introduce ţigările în ţară şi, nu în ultimul rând, pentru a le scoate din zona de frontieră. Este o luptă continuă a colegilor noştri împotriva contrabandiştilor de ţigări. De asemenea, atragerea sprijinului populaţiei la acţiunile poliţiei de frontieră, sprijin menit să descurajeze contrabanda, ar fi un factor cheie în prevenirea acestor fapte".

Dr. Viorica Marincaş, chestor de poliţie, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş, a precizat: "Având în vedere analizele efectuate la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, din care a reieşit existenţa riscului amplificării fenomenului infracţional în zona de nord-vest a României, în ceea ce priveşte introducerea în ţară, transportul, depozitarea, distribuţia şi comercializarea de tutun şi ţigarete de contrabandă, precum şi datele furnizate de compania de cercetare Novel, care au relevat că în ultima perioadă nivelul comerţului ilicit cu ţigarete se situează la 19,2 %, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş acţionează alături de celelalte structuri teritoriale ale MAI în vederea combaterii contrabandei cu ţigarete pe raza judeţului Maramureş în zona de frontieră, pe căile de comunicaţii, precum şi în localităţile de la frontiera cu Ucraina. Sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, la nivelul judeţului Maramureş, cu sprijinul structurilor specializate din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, se desfăşoară frecvent activităţi în sistem integrat pentru identificarea persoanelor şi a grupurilor infracţionale organizate, implicate în fapte de contrabandă, iar pentru realizarea obiectivelor specifice constând în destructurarea acestor grupuri şi probarea faptelor lor, poliţiştii din cadrul acestei unităţi abordează fenomenul contrabandei din perspectiva antreprizei criminale".

Maior Petru Marcel Florişteanu, Inspector-şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş, declară: "În cadrul activităţilor de combatere a criminalităţii organizate, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş, alături de celelalte structuri teritoriale ale M.A.I., acţionează pe sectorul transfrontalier pentru combaterea contrabandei cu ţigarete şi tutun, în special în localităţile unde funcţionează structuri de jandarmi (Borşa, Vişeu, Sighetu Marmaţiei, Dragomireşti, Baia Mare, Târgu Lăpuş, Fărcăşa, Ulmeni, Şomcuta Mare). În principal, efectivele Jandarmeriei Maramureş acţionează şi în colaborare cu structurile ANAF, fiind organ de sesizare. Toate cantităţile de tutun rezultate în urma activităţii contravenţionale sunt predate acestei instituţii. Produsele din tutun capturate se predau organelor de urmărire penală, în vederea continuării cercetărilor şi tragerii la răspundere a făptuitorilor. În baza Planurilor de Cooperare, împreună cu I.P.J. Maramureş şi ITPF Sighetu Marmaţiei, permanent se desfăşoară acţiuni specifice în municipiile şi oraşele judeţului, pentru combaterea faptelor ilegale de comercializare stradală a ţigaretelor şi a altor produse accizabile. Obiectivul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş este dinamizarea activităţilor desfăşurate în acest domeniu, pentru reducerea fenomenului la nivelul judeţului".

Dan Ionescu, Consilier în cadrul Consiliului Concurenţei, susţine: "Concurenţa reprezintă cheia dezvoltării oricărui sector al economiei. În ceea ce ne priveşte, pe lângă intervenţia în procesul legislativ, prin emiterea avizelor conforme, Consiliul Concurenţei are şi rol de consultant, atât pentru autorităţile publice, cât şi pentru mediul de afaceri. Prin deciziile luate, ca urmare a analizei informaţiilor de pe diverse pieţe, Consiliul intervine cu recomandări şi cerinţe concrete şi specifice, pentru a corecta disfuncţionalităţile. Astfel, la încheierea investigaţiei pe piaţa ţigaretelor, Consiliul a constatat perturbări grave ale pieţei cauzate de creşterea contrabandei şi contrafacerii. Această situaţie este de natură să ne îngrijoreze, drept urmare, în vederea identificării măsurilor pe termen scurt, mediu şi lung, de reducere a impactului traficului ilegal cu produse din tutun, Consiliul a recomandat Guvernului să creeze un grup regional de combatere a comerţului ilicit cu ţigarete, format din reprezentanţi ai autorităţilor române cu atribuţiuni în domeniu - Ministerul Finanţelor, ANAF, D.G.V., M.A.I., I.G.P.R., Jandarmeria şi Poliţia Locală -, ai autorităţilor similare din Moldova, din Ucraina, din Bulgaria şi din Serbia, precum şi ai industriei ţigaretelor. De asemenea, a cerut companiilor producătoare de ţigarete să transmită informări periodice, timp de trei ani, cu privire la măsurile întreprinse împreună cu autorităţile competente".

Richard Paris, Fiscal Crime Liaison Officer, HM Revenue & Customs, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, a precizat: "Serviciul Vamal şi de Taxe Britanic este onorat să ia parte la această iniţiativă. Subiectele abordate de această campanie sunt de interes atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Uniunea Europeană. Contrabanda cu ţigarete este o problemă gravă pentru Marea Britanie. Pentru fiecare transport de 10 milioane de fire de ţigarete care ajunge pe pieţele ilegale din Marea Britanie, guvernul de la Londra pierde peste 2,5 milioane de lire sterline din taxe, bani care ar putea fi investiţi în serviciile de asistenţă medicală,educaţie, pensii, precum şi în alte arii de asistenţă socială. România joacă un rol important în abordarea acestei probleme şi din acest motiv ne face plăcere să ne alaturăm companiei JTI şi iniţiativei lor de lucru împreună cu partenerii români".

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria, conchide: "Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după companiile din sectorul petrolier. Anul trecut, marii producători au virat la buget circa 2,7 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe şi contribuţii. În acelaşi timp, suntem foarte vulnerabili la factori externi: politica fiscală, care a determinat creşterea contrabandei din 2014 şi din ianuarie 2015, precum şi contextul geopolitic. Conflictul din Ucraina, deprecierea leului moldovenesc şi inflaţia din Republica Moldova, sunt elemente care se reflectă în preţurile ţigaretelor din ţările vecine şi reprezintă un stimul pentru escaladarea pieţei negre. De asemenea, pe baza acordului de mic trafic România-Ucraina, cetăţenii din zonele limitrofe vor putea circula fără viză, breşă de care infractorii vor profita cu siguranţă. Chiar şi inaugurarea podului de la Vidin-Calafat, un fapt pozitiv în sine, are un impact negativ asupra pieţei legale a ţigaretelor. Pentru că, pe frontiera internă a UE, între Bulgaria şi România nu mai există control vamal, transporturile de tutun şi ţigarete «cheap whites» sunt în creştere alarmantă. În afara reglementării acestor frontiere interne ale Uniunii, cu Bulgaria şi Ungaria, pentru reducerea pieţei negre sunt necesare reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou, etc. Totodată, producătorii de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilegal cu ţigarete. Susţinem instituirea, din sumele alocate României, ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei. Este, cu siguranţă, în interesul nostru să sprijinim eforturile autorităţilor şi campaniile de acest gen".

Lansarea de astăzi se înscrie în cea de a patra campanie publică regională, iniţiată de Euromonitor Business Consulting Services, în scopul reducerii pieţei negre a ţigaretelor. Campaniile precedente au avut ca rezultat scăderi notabile ale comerţului ilegal cu ţigarete în regiunile în care au fost lansate, în perioadele în care s-au derulat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb