Fostul director chinez al Interpolului, Meng Hongwei, care a demisionat în octombrie, s-a făcut vinovat de "abateri grave" ale disciplinei Partidului Comunist Chinez (PCC), au anunţat astăzi, serviciile de inspecţie ale partidului unic chinez, relatează AFP.
Meng Hongwei - a cărui dispariţie de la sediul organizaţiei internaţionale de poliţie, la sfârşitul lui septembrie, a ţinut cronica - a fost exclus de PCC din toate funcţiile publice, a anunţat Comisia Centrală de Inspecţie a partidului, în urma unei anchete, mai scrie AFP.
El nu a fost niciodată demis în mod oficial din postul de adjunct al ministrului Securităţii Publice, în pofida plasării sale sub anchetă internă, relatează presa.
"Meng Hongwei nu a respectat principiile Partidului (...), nu a divulgat informaţii personale, aşa cum ar fi trebuit să facă, şi a refuzat să pună în aplicare decizii ale Comitetului central al Partidului", a anunţat comisia într-un comunicat, potrivit AFP.
Expresia "abateri de la reguli disciplinare" se referă de obicei la fapte de corupţie. Meng "a acceptat mită şi este suspectat că a încălcat legea", anunţa în octombrie Ministerul chinez al Securităţii Publice, fără să facă precizări cu privire la acuzaţii, informează agenţia.
Această clarificare urma unei dispariţii "rocamboleşti", cu aproximativ zece zile mai înainte, a lui Meng, semnalată poliţiei franceze de către soţia sa, la sfârşitul lui septembrie, după ce directorul Interpolului a părăsit Franţa, în care îşi are sediul organizaţia, pentru a se duce în ţara sa, scrie AFP.
Meng a fost numit la sfârşitul lui 2016 la conducerea Interpol, o desemnare sărbătorită la acea vreme de Beijing, dornic să-şi consolideze prezenţa în organizaţii internaţionale.
El este departe de a fi primul oficial chinez doborât într-o campanie împotriva corupţiei, lansată de către preşedintele Xi Jinping de la instalarea sa la putere, la sfârşitul lui 2012.
Populară în opinia publică, această campanie, care a sancţionat peste 1,5 milioane de cadre, este de asemenea suspectată că serveşte în vederea eliminării opozanţilor interni faţă de linia lui Xi.
Comisia de Inspecţie a PCC îşi trimite de obicei anchetele justiţiei.
Anunţarea unor sancţiuni interne împotriva lui Meng are loc după ce soţia sa, Grace Meng, i-a scris săptămâna trecută preşedintelui francez Emmanuel Macron, pentru a-i cere să evoce subiectul cu omologul său chinez, Xi Jinping, într-o vizită în Franţa a acestuia din urmă, săptămâna aceasta.
În această scrisoare, Meng, care locuieşte în continuare în Franţa şi a depus plângere, în februarie, cu privire la o misterioasă tentativă de răpire, "cere să ştie unde se află (soţul său) şi cum este": "Cer ca domnul Meng să primească vizita avocaţilor săi şi ca aceştia să-l poată ajuta", scria ea, conform AFP.