Partidul Verde cere demisia lui Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului

V.B.
Politică / 15 august 2014

Partidul Verde cere demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului, din cauză că nu a dat curs solicitărilor venite din partea societăţii civile, de a sesiza Curtea Constituţională a României (CCR) privind neconstituţionalitatea unei OUG legate de alegerea preşedintelui, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

"În urmă cu o lună, o serie de reprezentanţi ai societăţii civile şi numeroase organizaţii neguvernamentale au cerut Avocatului Poporului se sesizeze Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României. Nici până la această dată Curtea Constituţională nu a primit sesizarea din partea instituţiei pe care Victor Ciorbea o reprezintă, cu toate că se pretinde a fi un organism reprezentant al < poporului >", precizează sursa citată.

Partidul Verde îl califică pe fostul prim-ministru drept "un pion al social-democraţilor", care "face jocurile PSD-ului".

"Se ştie că fostul premier a fost susţinut în plenul reunit al Parlamentului doar de actuala majoritate parlamentară în frunte cu PSD. Avocatul Poporului este singurul care poate contesta ordonanţele de urgenţă ale Guvernului la Curtea Constituţională. Fără o contestaţie la Curtea Constituţională, ordonanţele de urgenţă sunt publicate în Monitorul Oficial şi intră în vigoare (cazul de faţă). De aceea, considerăm că Victor Ciorbea este doar un pion al al social-democraţilor şi că a fost instalat în poziţie doar pentru a face jocurile PSD-ului", se mai arată în comunicat.

Cea mai gravă modificare este faptul că se afectează exercitarea drepturilor electorale, consideră reprezentanţii Partidului Verde.

În noua formă a Legii 370/2004, articolul I, alineatul1 modifică actele pe baza cărora se exercită dreptul de a vota; art.I, alin.11 modifică termenul de depunere a candidaturilor, afectând astfel dreptul de a fi ales; art.I, alin.15 modifică locurile în care cetăţenii îşi pot exercita dreptul de a vota.

"Astfel, se încalcă alineatul (6) al Articolului 115 din Constituţia României: < Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică >. În primul rând, Victor Ciorbea refuză să înainteze această sesizare cu toate că ordonanţa de urgenţă modifică regulile competiţiei electorale cu mai puţin de cinci luni înainte ca aceasta să se desfăşoare. Acest lucru contravine principiului principiului securităţii juridice instituit de art.1 alin.(5) din Constituţie, principiu care exprimă faptul că cetăţenii trebuie protejaţi contra unui pericol care vine chiar din partea dreptului, contra unei insecurităţi pe care a creat-o dreptul sau pe care acesta riscă s-o creeze, impunând ca legea să fie accesibilă şi previzibilă. Pentru aplicarea acestui principiu în legislaţia electorală, Curtea constituţională a statuat în jurisprudenţă faptul că o modificare legislativă nu poate produce efecte mai devreme de un an de la data intrării în vigoare. De asemenea, aceleaşi recomandări sunt date şi de către Comisia de la Veneţia, care insistă asupra nemodificării cadrului legislativ cu mai puţin de 12 luni înaintea alegerilor. Şi nu în ultimul rând, nu a existat contextul pentru justificarea unei ordonanţe de urgenţă - o situaţie extraordinară. Toate elementele prin care se justifică urgenţa, enumerate în argumentare, există de mai mult de un an. Guvernul a avut posibilitatea declanşării procesului de modificare a Legii nr.370/2004 în timp util, astfel încât să poată fi parcurse toate etapele dezbaterii publice şi adoptării în Parlament a unui proiect de lege. Suntem conştienţi că Avocatul Poporului nu este obligat să avanseze toate solicitările primite din partea cetăţenilor către Curtea Constituţională. Însă este obligat răspundă argumentat tuturor solicitărilor primite - şi nu a fost cazul aici. Prin lipsa de reacţie pe marginea unui subiect ca acesta, Victor Ciorbea tergiversează un proces, devine părtinitor faţă de speţă şi îşi pierde principalul atribut al funcţiei pe care o ocupă - neutralitatea. Ca urmare a faptelor sale Victor Ciorbea şi-a pierdut calitatea de avocat al < poporului > şi aşteptăm demisia sa în cel mai scurt termen posibil", conchide comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb