PAŞAPOARTE DE VACCINARE: Spania vrea să încheie acorduri bilaterale cu ţări terţe, în lipsa unui acord în UE

J.P.
Internaţional / 2 martie 2021

Spania vrea să încheie acorduri bilaterale cu ţări terţe, în lipsa unui acord în UE

Spania se gândeşte să încheie acorduri bilaterale şi să instituie "coridoare speciale" cu ţări terţe, dacă la nivel european nu se va ajunge la o souţie în privinţa certificatelor de vaccinare, a declarat secretarul spaniol pentru turism, Fernando Valdes, citat de Bloomberg, relatează Digi24.

Cum campania de vaccinare progresează în întreaga Europă, "poate că la vară vom avea din nou turişti britanici în Spania", a declarat Fernando Valdes, în condiţiile în care, înainte de Brexit, cetăţenii britanici aveau o contribuţie esenţială la cifrele turismului din Spania.

Decizia în privinţa modului în care se va călători în Europa aparţine UE, dacă dacă nu se va ajunge la un acord în acest sens, "noi luăm în considerare alte soluţii, cum ar fi instituirea unor coridoare verzi cu ţări terţe, care să ne ajute la redemararea turismului", a spus oficialul spaniol.

Ideea unor acorduri bilaterale în domeniul turismului a apărut deja. Un protocol asemănător a existat anul trecut între ţările baltice, iar anul acesta Israelul, care nu este ţară membră UE, ar fi pregătit deja protocoale cu unele state UE, printre care Cipru, Grecia şi Estonia, dar şi cu Marea Britanie, Georgia şi Seychelles privind primirea turiştilor pe bază de adeverinţă de vaccinare.

Industria turismului din Europa are motive de optimism după ce Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută că odată cu începerea sezonului de vară, la 21 iunie, are de gând să ridice toate restricţiile impuse din motive de pandemie.

Spania, unde turismul a avut în 2019 o contribuţie la PIB de 12,4 la sută, şi-a văzut acest sector scăzând dramatic anul trecut, când turismul a reprezentat doar 4,3 la sută în economia ţării.

Mulţi turişti britanici preferau să-şi petreacă vacanţele în Spania înainte de Brexit. A doua destinaţie turistică mondială după Franţa, Spania speră să poată atrage suficienţi turişti ca să-şi salveze sezonul estival 2021.

Comisia Europeană va prezenta luna aceasta o propunere pentru crearea unui paşaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene, a declarat luni şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Liderii UE, reuniţi săptămâna trecută într-un summit virtual privind gestionarea pandemiei, au discutat despre emiterea unor paşapoarte de vaccinare pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19. Statele care sunt dependente de turism doresc adoptarea accelerată a unui astfel de document.

În urma dezbaterilor, liderii UE au decis să menţină restricţiile asupra vieţii publice şi a liberei circulaţii, în contextul în care statele membre încearcă să controleze apariţia noilor variante de coronavirus care ar putea avea efecte grave asupra economiilor şi-aşa încercate.

Deşi cancelarul german Angela Merkel a declarat că toate statele membre au fost de acord că UE are nevoie de un paşaport de vaccinare, părerile sunt totuţi împărţite şi nuanţate.

În timp ce Austria, Grecia, Italia, Spania şi Bulgaria - state unde turismul joacă un rol esenţial - susţin ideea unui paşaport de vaccinare, alte state membre, precum Franţa şi Germania, sunt rezervate cu privire la acordarea unor beneficii persoanelor vaccinate anti-COVID-19, mai ales că proporţia persoanelor vaccinate în UE este încă foarte redusă şi s-ar crea astfel discriminări.

De asemenea, Belgia, Olanda, dar şi România şi-au exprimat reticenţele cu privire la propunere.

De altfel, în România a apărut recent o controversă pe această temă. După ce surse din turism au declarat că Israelul şi Grecia ar purta discuţii cu România în domeniul turismului, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a spus că lucrează deja la acorduri bilaterale cu mai multe ţări, între care Grecia şi Israel, pentru ca cetăţenii vaccinaţi să poată călători fără anumite restricţii. Premierul Florin Cîţu l-a contrazis, însă, ulterior, spunând că Guvernul nu a dat mandat niciunui ministru pentru discuţii bilaterale pentru un paşaport de vaccinare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb